Ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε γυμνάσια και λύκεια της περιφέρειας, και επιχειρεί να δημιουργήσει καλλιτεχνικές γέφυρες ανάμεσα στους έφηβους της επαρχίας και το Εθνικό θέατρο, αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίκτυο από ευαισθητοποιημένους εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες και νέους που συνομιλούν και συν-δημιουργούν.

Με στόχο την αισθητική παιδεία και γνωριμία με το θέατρο ως μορφή τέχνης, σε αντιστάθμισμα της απομόνωσης από τα πολιτιστικά δρώμενα που ίσως χαρακτηρίζει συγκεκριμένες περιοχές και κοινότητες νέων, βοηθάμε τις τοπικές κοινότητες αφενός να ενδυναμωθούν πολιτιστικά μέσα από την σύνδεσή τους με έναν σημαντικό πολιτιστικό οργανισμό, και αφετέρου να μπορούν αυτόνομα να συνεχίζουν την δραστηριοποίησή τους στο θέατρο και μετά το πέρας του προγράμματος.

Τα 80 συνολικά σχολεία σε Αττική και περιφέρεια που συμμετείχαν στο πρόγραμμα μέχρι τώρα, μας δίνουν ακόμη μεγαλύτερη ώθηση για να συνεχίσουμε. Η δίψα των μαθητών για έκφραση, επικοινωνία, δημιουργία και η ανάγκη των εκπαιδευτικών για ουσιαστική μαθητεία στους τρόπους προσέγγισης και δουλειάς με μια θεατρική ομάδα, επιβεβαιώνουν την αξία της βιωματικής μάθησης μέσα από το θέατρο. Ένα εξαιρετικά δημιουργικό και απελευθερωτικό εργαλείο για προσωπική αλλά και κοινωνική αλλαγή, ένα πεδίο έκφρασης και ουσιαστικού διαλόγου.

Ταξιδέψαμε παντού! Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Φτάσαμε σε προορισμούς μακρινούς και δυσπρόσιτους διανύοντας πολλά χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια. Από τη Σίκινο και τη Μύκονο μέχρι την Λευκάδα, το Βαρθολομιό, την Καλαμάτα, την Τρίπολη, την Πάτρα, την Κρήτη, τη Χαλκίδα και το Ναύπλιο! Γνωρίσαμε σχολεία μεγάλα και σχολεία με μικρές ομάδες. Σχολεία που τόλμησαν να διεκδικήσουν το χώρο τους για να ακουστούν. Σχολεία όπου μαθητές και καθηγητές από κοινού δούλεψαν για τον ίδιο στόχο: να μιλήσουν για ότι τους απασχολεί. Φτιάξαμε παραστάσεις με καινούργια κείμενα από τους εφήβους για τους εφήβους. Στήσαμε διαδραστικές performances στις πλατείες των νησιών που συνομίλησαν με την τοπική κοινωνία και που ως παρακαταθήκη θα ετοιμάσουν το έδαφος ώστε να πάρουν την σκυτάλη οι επόμενοι για να συνεχίσουν το δικό τους ταξίδι!

Σοφία Βγενοπούλου
Υπεύθυνη Μικρού Εθνικού
(Παιδική-Εφηβική σκηνή, Εργαστήρια)