Τον Σεπτέμβριο το Εθνικό Θέατρο φιλοξενεί το Saint-Petersburg Theatre Season, το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός θεατρικής περιοδείας από την Αγία Πετρούπολη.

Το Εθνικό Θέατρο  στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας – Ρωσίας, θα φιλοξενήσει από 19 έως και 22 Σεπτεμβρίου στη Κεντρική Σκηνή και στη Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Θεάτρου  Rex,  το 9ο Διεθνές Φεστιβάλ «Θεατρική σεζόν Αγίας Πετρούπολης».

Το St Petersburg Theatre Season είναι το μεγαλύτερο καλλιτεχνικό γεγονός «εξαγωγής παραστάσεων» από την Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2007 προκειμένου να προωθηθούν οι πολιτιστικές, κοινωνικές και τουριστικές σχέσεις μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και σημαντικών πόλεων του πλανήτη, που αποτελούν και μεγάλα πολιτιστικά κέντρα. Η ιδέα ήταν ενός σημαντικού ρωσικού θεατρικού σχήματος, των Neva Art και αμέσως κέρδισε την υποστήριξη της Διοίκησης της Αγίας Πετρούπολης, η οποία είναι και ο κύριος χρηματοδότης του, και του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρωσίας.

Το Φεστιβάλ παρουσιάζει κάθε χρόνο τις πιο ενδιαφέρουσες και δημοφιλείς παραγωγές της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ρωσίας – παραστάσεις υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου, οι οποίες διακρίνονται  για το είδος και την υφολογική ποικιλομορφία τους.

Το Φεστιβάλ με τις επιλεγμένες κάθε φορά παραστάσεις του μέχρι τώρα έχει πραγματοποιηθεί  με επιτυχία στις πόλεις: 2007 Πράγα – Τσεχία, 2008 Βερολίνο – Γερμανία, 2009 Ελσίνκι – Φιλανδία, 2010 Τελ Αβιβ – Ισραήλ, 2011 Μιλάνο – Ιταλία, 2012 Δρέσδη-Γερμανία, 2013 Μασσαλία-Γαλλία, 2014 Τιφλίδα-Γεωργία, ενώ το 2015 φιλοξενήθηκε από το Εθνικό Θέατρο της Σερβίας στο Βελιγράδι. 

Εκτός από τις παραστάσεις στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επίσημες συναντήσεις εκπροσώπων της Αγίας Πετρούπολης και της πλευράς υποδοχής, με απώτερο στόχο τη σταθερή συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού και του τουρισμού.  Οι Ευρωπαίοι αποκαλούν το συγκεκριμένο project «Το πρόσωπο της θεατρικής Πετρούπολης» ενώ οι Ρώσοι δημοσιογράφοι «Θεατρικό παράθυρο στην Ευρώπη».

Αναλυτικά των πρόγραμμα των παραστάσεων:

20/9, Κεντρική Σκηνή, ώρα έναρξης  18:30

«Η πόλη. Παντρολογήματα. Γκόγκολ.» από το Θέατρο Lensovet. Σκηνοθεσία: Yury Butusov.

Διάρκεια: 3 ώρες και 30 λεπτά με διάλειμμα

Υπάρχει άραγε, στο κλασικό ρωσικό ρεπερτόριο, πιο περιζήτητη κωμωδία από τα «Παντρολογήματα» του Ν.Β. Γκόγκολ; Εκτός βέβαια από τον «Επιθεωρητή» του ιδίου; Αυτά τα αριστουργήματα δραματουργίας αρέσουν και στους σκηνοθέτες και στους ηθοποιούς και στους θεατές, όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε επανειλημμένα στην πράξη από το 1842, που πρωτοπαρουσιάστηκαν. Ο σκηνοθέτης, Γιούρι Μπουτούσοβ μαζί με αξιόλογους ηθοποιούς συνέθεσε μια θλιβερή ιστορία για την μοναξιά, την αναζήτηση της ευτυχίας, την αδυναμία ενός ονείρου να γίνει πραγματικότητα. Η μυστηριώδης, ανήσυχη πόλη, Αγία Πετρούπολη ανέλαβε έναν από τους κύριους ρόλους της παράστασης.

Το σύνολο της παράστασης εκτυλίσσεται σε μια ατμόσφαιρα ονείρου. Η μοναξιά εδώ είναι κανόνας. Κάποιοι την αντιμετωπίζουν με τραγούδια, άλλοι αναζητούν παρηγοριά ταΐζοντας μυριάδες περιστεριών και άλλοι σκέφτονται να διορθώσουν τα πράγματα με τον γάμο. Είναι μια παράσταση για έναν άνθρωπο που προσπάθησε απεγνωσμένα να φτιάξει τις διαταραγμένες σχέσεις του με τον κόσμο. Η ηρωίδα Αγκάφια Τύχονοβνα είναι  μια νύφη χωρίς αγάπη. Αυτή είναι και η μυστηριώδης γυναίκα του Μπλοκ, η πλαστική κούκλα στη βιτρίνα του καταστήματος νυφικών, η ντροπαλή δεσποινίδα και ο κλόουν του τσίρκου με την κόκκινη μύτη και τα τρομαγμένα μάτια. Σ’ αυτήν την παράσταση όλοι θυμίζουν κάποιους άλλους, σ’αναγκάζουν να θυμηθείς. Όλοι εδώ είναι πραγματικοί αλλά και φαντάσματα, ευάλωτοι, όπως  οι απλοί άνθρωποι αλλά και μυστήριοι σαν μυθοπλασία.

Στην παράσταση ακούγονται κείμενα από το μυθιστόρημα του Φ.Μ. Ντοστογιέφσκι «Ο ηλίθιος», από το έμμετρο μυθιστόρημα του Α.Σ. Πούσκιν «Ευγένιος Ονιέγκιν», το ποίημα της Μ.Ι. Τσβετάγιεβα «Είμαστε διαφορετικοί σαν την στεριά και το πέλαγος» κ.α.

 

21/9, Σκηνή Κοτοπούλη Θέατρο Rex, ώρα έναρξης  18:30

«Οι αδελφοί» βασισμένο στους Αδελφούς Κααμάζοφ του  Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι, από το Θέατρο Priyut Komedianta.  Σκηνοθεσία: Evgeniya Safonova.

Διάρκεια: 3 ώρες και 40 λεπτά με δύο διαλείμματα

«Οι αδελφοί» είναι μια παράσταση για ισχυρά πνεύματα, έτοιμα να προσλάβουν τον Ντοστογιέφσκι στην πιο καθαρή του μορφή. Αντί για τη συνηθισμένη πλοκή που βασίζεται σε εξωτερικά ερεθίσματα, μπροστά στους θεατές παρουσιάζεται ο εσωτερικός κόσμος των Καραμάζοφ και η φύση της συνείδησής τους. Ο σκηνοθέτης εμβαθύνει πλήρως στην ψυχολογία του ανθρώπου, ο οποίος υποφέρει από τους συλλογισμούς του σχετικά με το νόημα της ύπαρξής του και την ευθύνη των πράξεων και των σκέψεών του.

Αποσπάσματα του κειμένου είναι συγκεντρωμένα σ’ένα θεατρικό κολάζ, ενώ μια δευτερεύουσα πλοκή ξετυλίγεται πέρα από τα πλαίσια της ιστορίας. Στην σκηνή βρίσκονται έξι χαρακτήρες: ο Ντμίτρι, ο Ιβάν και ο Αλιόσα Καραμάζοφ, η Κατερίνα Ιβάνοβνα, η Γκρούσενκα και ο νόθος γιος του πατέρα των Καραμάζοφ, Σμερντιάκοφ. Ο καθένας τους είναι βυθισμένος στη δική του κόλαση. Ο Ιβάν ένθερμα κάνει έκκληση για συμπόνια προς τα αθώα παιδιά που υποφέρουν, η Γκρούσενκα γλυκά και νωχελικά συλλογίζεται την αμαρτία, η Κατερίνα Ιβάνοβνα κραυγάζει διαπεραστικά κι ανέλπιστα για το χρέος της αγάπης, ο Αλιόσα προσεύχεται σιωπηλά για τα αδέλφια. Εδώ υπάρχει πολύς αέρας, πολλές παύσεις, πολλές εκφράσεις και κίνηση. Το εύρος αυτό, μεταφέρει τέλεια το δράμα του αληθινού Ντοστογιέφσκι, με την σκληρότητά του και τον αναπόφευκτο ρεαλισμό του.

 


22/9, Κεντρική Σκηνή, ώρα έναρξης 18:30

«Μάκβεθ» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ από το Baltic House.  Σκηνοθεσία: Luk Perceval

Διάρκεια: 1 ώρα και 30 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Η τραγωδία «Μάκβεθ» του Ο. Σαίξπηρ ήταν η πρώτη παραγωγή του διάσημου Ευρωπαίου σκηνοθέτη Λυκ Περσεβάλ στην Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο που για το «ρωσικό ντεμπούτο» του, ο σκηνοθέτης επέλεξε το «Μπαλτίσκι ντομ» με το οποίο συνεργάζεται ήδη περισσότερο από δέκα χρόνια και επανειλημμένα αποκαλεί «ρώσικο σπίτι» του.

Ο σκηνοθέτης ποτέ δεν προσέγγισε τον «Μάκβεθ» από τη συνήθη οπτική γωνία. Κύριο θέμα της τραγωδίας γι’αυτόν αποτελεί κάτι πιο απόκρυφο κι επικίνδυνο: η προσωπική σχέση μεταξύ ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Σχέση, η οποία αρχικά γεννά συναισθήματα, ενώ έπειτα με ευκολία μπορεί να τα κάνει στάχτη.

Ο «Μάκβεθ» για τον Περσεβάλ είναι ένα ξεκάθαρο δόγμα συμπεριφοράς μεταξύ του άνδρα, της γυναίκας και της εξουσίας. Ο πόθος για την εξουσία είναι στην πραγματικότητα μια προσπάθεια αντικατάστασης και συμπλήρωσης αυτού του κενού, το οποίο σχηματίζεται όταν η σχέση έχει τελειώσει. Ο άνθρωπος προσπαθεί να αναπληρώσει το κενό, αλλά πέφτει στην παγίδα της εξουσίας. Σ’αυτήν την περίπτωση είναι καταδικασμένος.

Η παράσταση δημιουργήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ρ.Ο. και του γερμανικού πολιτιστικού κέντρου «Γκαίτε»  στην Αγία Πετρούπολη.

*****

 

19 – 22 Σεπτεμβρίου Διαδραστική έκθεση κουκλών-μαριονετών «Κούκλες για παιδιά και ενήλικες» του Κρατικού κουκλοθεάτρου Αγίας Πετρούπολης του Ε.Σ Ντεμμενί.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν τη συλλογή των δημιουργών μαριονετών μια «Χρυσή Αποθήκη» – κούκλες, τις οποίες στην Αγία Πετρούπολη ονομάζουν «μεγάλο θίασο του μικρού θεάτρου». Η επίσκεψη της έκθεσης προϋποθέτει την αλληλεπίδραση μεταξύ των θεατών και των επαγγελματιών κουκλοπαιχτών.

Ώρα: 17.30 – 18.30, στη Κεντρική Σκηνή, πριν από την έναρξη των παραστάσεων

Για τις παραστάσεις και την έκθεση θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση στα Ελληνικά.