Με την προβολή δύο κλασικών ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Ξανθόπουλου Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης και Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα την Δευτέρα 23 Μαρτίου συνεχίζονται οι προβολές που συνδιοργανώνουν το Εθνικό Θέατρο και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στο Τριανον Filmcenter.

Η προβολή των ντοκιμαντέρ γίνεται με αφορμή την θεατρική παράσταση του Εθνικού Θεάτρου Ο χορός της μοναχικής καρδιάς του Ακύλλα Καραζήση, που παρουσιάζεται στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας. 
Μετά την προβολή της ταινίας ο ποιητής και σκηνοθέτης Λευτέρης Ξανθόπουλος, ο Ακύλλας Καραζήσης και οι ηθοποιοί της παράστασης θα συνομιλήσουν με το κοινό.

Η Ελληνική Κοινότητα Χαϊδελβέργης και Ο Γιώργος από τα Σωτηριάνικα αποτελούν σημαντικά κινηματογραφικά ντοκουμέντά για τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών στην Γερμανία. H ταινία επιχειρεί να προσδιορίσει και να καταγράψει τις διαφορετικές απόψεις που συνιστούν και συντηρούν το μύθο της ελληνικότητας.

H παράσταση Ο χορός της μοναχικής καρδιάς του Ακύλλα Καραζήση που παρουσιάζεται σε πανελλήνια πρώτη, είναι μια διαφορετική, λυρική αλλά και συγχρόνως ανατρεπτική προσέγγιση στο θέμα του ξένου, της ζωής μακριά από την πατρίδα και της αναζήτησης ταυτότητας σε ένα διαφορετικό τόπο.