Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), ύστερα από τις πρώτες επιτυχημένες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν υπό τον γενικό τίτλο ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ, ανακοινώνει τις προσεχείς καλλιτεχνικές του δραστηριότητες: την πρώτη περιοδική του έκθεση σε συνεργασία με το Φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμβέρσα, την συμμετοχή του στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016, την συνεργασία του με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών στο πλαίσιο του 1ου Φεστιβάλ Dancing Athens, καθώς και την συμμετοχή του στο πρόγραμμα Transforming Future Museums: International Museum Academy (IMA) το οποίο διοργανώνεται από το British Council με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Οι προσεχείς δραστηριότητες:

Έκθεση σε συνεργασία με το Μ ΗΚΑ (Φλαμανδικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Αμβέρσα)

Οκτώβριος 2016 – Ιανουάριος 2017

Η έκθεση αυτή θα είναι η πρώτη του Μουσείου σε κανονική λειτουργία και θα εγκαινιάσει ταυτόχρονα τον χώρο των Περιοδικών εκθέσεων  του νέου ΕΜΣΤ και την σειρά με τίτλο «Το ΕΜΣΤ στον κόσμο». Ο σχεδιασμός της ξεκίνησε το 2015 με στόχο να συνδεθεί το ΕΜΣΤ με άλλα Μουσεία και Ιδρύματα Σύγχρονης και Μοντέρνας Τέχνης ανά τον κόσμο. Σε αυτήν τη σειρά, έργα της συλλογής του ΕΜΣΤ θα «συνομιλούν» με έργα από τις συλλογές των άλλων Μουσείων, αναδεικνύοντας συγγένειες, διαφορετικές προσεγγίσεις, ρεύματα και δυναμικές της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας. Σκοπός είναι η μελέτη για την συμβολή της σύγχρονης τέχνης στον προβληματισμό και τις αντιδράσεις επί καίριων ζητημάτων τοπικών και παγκόσμιων. Επιπλέον, με αυτό τον τρόπο θα εδραιωθεί η σύμπραξη σε επίπεδο καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και ερευνητικό με άλλους οργανισμούς που έχουν τις ίδιες αρχές και τον ίδιο προσανατολισμό με το ΕΜΣΤ.

Η έκθεση θα περιλαμβάνει περίπου 70 έργα και θα διαρθρώνεται σε θεματικές που θα υποστηρίζονται από τρία έργα, ενός Έλληνα, ενός Βέλγου και ενός άλλης εθνικότητας διεθνούς καλλιτέχνη από τις συλλογές των δύο Μουσείων. Στη συνέχεια θα ταξιδέψει στο Βέλγιο, όπου θα εγκαινιαστεί τον Απρίλιο του 2017 ταυτόχρονα με τους χώρους του ανακαινισμένου M HKA.

 

Συμμετοχή του ΕΜΣΤ στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2016

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο | 23- 25 Σεπτεμβρίου 2016

Λαμβάνοντας υπόψη  το φετινό θεματικό πλαίσιο για τον εορτασμό των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς, σχετικό με τη βία, την ανεκτικότητα και τους διωγμούς τόσο στο παρελθόν όσο και κατά την πρόσφατη ιστορία, το ΕΜΣΤ θα παρουσιάσει στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο επιλεγμένα έργα από την συλλογή του. Στόχος είναι τα έργα της σύγχρονης δημιουργίας να «συνομιλήσουν» με έργα της αρχαιότητας με βάση ένα θεματικό άξονα που αποτελεί πάντα επίκαιρο ζήτημα, καταδεικνύοντας την αντίληψη της τέχνης ως ενιαίου λόγου από την αρχαιότητα ως σήμερα.

Συνεργασία με την Στέγη

ΦΕΣΤΙΒΑΛ DANCING ATHENS

TRISHA BROWN IN PLAIN SITE

1 & 2 Οκτωβρίου 2016 | 12:00

Η Τρίσα Μπράουν, πρωτοπόρος του κινήματος του μεταμοντέρνου χορού, συμμετέχει στο εναρκτήριο φεστιβάλ της Στέγης Dancing Athens που θα πραγματοποιηθεί το πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου σε δημόσιους χώρους σε καλλιτεχνική επιμέλεια της Κάτιας Αρφαρά. Η ομάδα της πολυβραβευμένης Αμερικανίδας χορογράφου θα παρουσιάσει στο ΕΜΣΤ το In Plain Site, ένα κολλάζ από αποσπάσματα εμβληματικών έργων των τελευταίων πενήντα ετών. Η ιδιότυπη αυτή αναδρομική παρουσίαση θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ειδικά για τους νέους χώρους του, αποτελώντας  ένα φόρο  τιμής στην ριζοσπαστική δουλειά της χορογράφου, η οποία τη δεκαετία του 1970 έβαλε τον χορό στην καθημερινότητα της πόλης.

Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας

Συνεργασία με το British Council

Transforming Future Museums: International Museum Academy

12-17 & 19-23 Οκτωβρίου 2016

Το ΕΜΣΤ συμμετέχει στο πρόγραμμα Transforming Future Museums: International Museum Academy (IMA) το οποίο διοργανώνεται από το British Council με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα επιμόρφωσης που θα προσφέρει τόσο σε οργανισμούς όσο και σε επαγγελματίες στον χώρο των μουσείων τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να δοκιμάσουν νέους τρόπους λειτουργίας, να ανταποκριθούν στις ανάγκες και στις προκλήσεις του αύριο και να ενισχύσουν τον αντίκτυπο και τη βιωσιμότητα των οργανισμών τους. Το ΕΜΣΤ θα φιλοξενήσει δύο από τα εργαστήρια της Ακαδημίας: Project Management (12 έως 16 Οκτωβρίου 2016) και Audience Development (19 έως 23 Οκτωβρίου 2016). Η Ακαδημία θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο. Τα εργαστήρια θα διδάξουν καταξιωμένοι επαγγελματίες από τη Μ. Βρετανία, με την υποστήριξη επαγγελματιών από τον χώρο των μουσείων τόσο από την Ελλάδα όσο και από τον διεθνή χώρο, προκειμένου να συνεισφέρουν με σχετικά case studies, να μοιραστούν τις γνώσεις και την εμπειρία τους, να έχουν κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους συμμετέχοντες και να προσφέρουν την απαραίτητη ανατροφοδότηση κατά την παρουσίαση των διαφορετικών project. Οι συμμετέχοντες θα αποτελούν τμήμα του ταχύτατα αναπτυσσόμενου παγκοσμίου δικτύου αποφοίτων του ΙΜΑ και θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν από κοινού νέες μεθόδους εργασίας και πρωτοποριακές ιδέες.

Περισσότερες πληροφορίες: www.britishcouncil.gr/events/transforming-future-museums

Το Πρόγραμμα ενδέχεται να εμπλουτιστεί.

Φωτογραφία ΕΜΣΤ © Γιώργος Νέσης