To Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης συμμετέχει στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις του ΥΠΠΟΤ στην Αθήνα με τη συνεργασία του Δήμου Αθηναίων

παρουσιάζοντας σημαντικά έργα από τις συλλογές του, εφήμερες δράσεις και νέες παραγωγές σε δημόσιους χώρους στην Αθήνα, όπως πάρκα και δρόμους, από τις 8 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2011.

Από την Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την Πλατεία Κοτζιά και την Πλατεία Ομονοίας και από το Άλσος Παγκρατίου μέχρι την Ακαδημία Πλάτωνος θα παρουσιάζονται διαδοχικά εγκαταστάσεις, βίντεο, γλυπτά, οπτικοακουστικά και ηχητικά έργα σύγχρονων Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών. Το πρόγραμμα Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει  έργα από τις συλλογές του Μουσείου και το πρόγραμμα Οκτωβρίου  νέες παραγωγές από νέους Έλληνες καλλιτέχνες.

Εναρκτήρια δράση στις 8 Σεπτεμβρίου είναι η βραδινή προβολή του βίντεο Δημόσιος διάλογος του Γιόζεφ Μπόυς, στο πλάτωμα της εισόδου του Πληροφοριακού Κέντρου στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Στο έργο αυτό ο καλλιτέχνης αναπτύσσει μέσα από εκτεταμένες συζητήσεις με το κοινό τις ιδέες του για την κοινωνική γλυπτική, τη σχέση πολιτικής και τέχνης και κυρίως τη σημασία του ελεύθερου δημόσιου διαλόγου.

Το ίδιο βράδυ ξεκινά το Θερινό Σινεμά στο Άλσος Παγκρατίου με 6 έργα βιντεοτέχνης από τη συλλογή του ΕΜΣΤ από διεθνείς και Έλληνες δημιουργούς από το χώρο της γλυπτικής, της φωτογραφίας, αλλά και της θεατρικής και κινηματογραφικής σκηνοθεσίας, όπως οι Ρεμπέκα Χορν, Ρόμπερτ Όυιλσον, Σοφί Καλ, Γιώργος Δρίβας κ.ά.

Στις 12 Σεπτεμβρίου στην πλατεία Ομονοίας θα παρουσιαστεί το ιστορικό έργο Εις Δόξαν του Βλάση Κανιάρη. Πρόκειται για ένα κοινωνικά κριτικό και πολιτικό έργο, αποτελούμενο από σακιά τσιμέντου, που στοιβάζονται το ένα πάνω στο άλλο και περιβάλλονται από μια σειρά από ελληνικές σημαίες.

Στις 15 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται ο Ηχητικός Περίπατος στο Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος, με 7 ηχητικά έργα σε 7 δέντρα του πάρκου, κάτω από τους ίσκιους των οποίων οι περιπατητές θα μπορούν να καθίσουν και να ακούσουν ήχους και μουσικές από σημαντικούς εκπροσώπους των εννοιολογικών και μετα-εννοιολογικών τάσεων της ηχητικής τέχνης, όπως οι Στήβεν Φελντ, Στηβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Γκλουκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουίσαρτ και Νιλς Βίγκελαντ. Την ίδια μέρα το έργο Art of Sleep των Young-Hae Chang Heavy Industries θα προβάλλεται στην Πλατεία Εξαρχείων. Το έργο υπό τη μορφή flash animation ξεδιπλώνεται ως ειρωνικός στοχασμός για το τι είναι τέχνη, τα όρια και τις δυνατότητες της απέναντι σ’ έναν κόσμο σε κρίση. Το έργο Όργανα γυμναστικής του Αλέξανδρου Ψυχούλη θα παρουσιάζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου στη συμβολή των οδών Αιόλου και Κολοκοτρώνη, διεγείροντας τη φαντασία του θεατή. Ο καλλιτέχνης μας προτρέπει να κοιτάξουμε ψηλά και μας ταξιδεύει σε έναν άλλο τόπο, άπιαστο, μακρινό, που μπορούμε να αντικρίσουμε μόνο με το βλέμμα μας.

Στις 19 Σεπτεμβρίου η συμμετοχική εγκατάσταση Red Eyed Sky Walkers της Τζένης Μαρκέτου θα εγκατασταθεί στην πλατεία Κοτζιά. Το έργο αποτελείται από 99 μετεωρολογικά κόκκινα μπαλόνια και μικροσκοπικές ασύρματες βίντεο κάμερες, και πραγματεύεται, με παιχνιδιάρικη διάσταση, το θέμα της παρακολούθησης και της κατασκοπείας. Η καλλιτέχνις προσκαλεί τον περαστικό να μπει σε διάλογο με το έργο. Στις 24 Σεπτεμβρίου στο Άλσος της Ακαδημίας Πλάτωνος  θα πραγματοποιηθεί το πρώτο έργο από τη σειρά νέων παραγωγών, η εγκατάσταση ενός «θεάτρου-πατητηριού» από την ομάδα των Φοίβη Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη και Μαρία Παπαδημητρίου και θα οργανωθεί δράση πατήματος του σταφυλιού με την συμμετοχή των κατοίκων.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 

ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΜΠΤΗ 8 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

1. Διονυσίου Αρεοπαγίτου (Στο πλάτωμα της εισόδου του Πληροφοριακού Κέντρου)
Υπαίθρια βιντεοπροβολή του έργου Δημόσιος διάλογος του Γιόζεφ Μπόυς τις βραδινές ώρες.
Διάρκεια : 8 – 29 Σεπτεμβρίου
Ώρα προβολής: 9.00 μ.μ. -11.00 μ.μ.  καθημερινά

2. Άλσος Παγκρατίου
Θερινό σινεμά
Διάρκεια  : 8 – 27 Σεπτεμβρίου
Ώρα έναρξης: 9.00 μ.μ. καθημερινά

Θα προβάλλονται 6 μέρες την εβδομάδα τα εξής έργα βιντεοτέχνης:

Πέμπτη 8 / 15 / 22 Σεπτεμβρίου
Ρεμπέκα Χορν
Buster’s Bedroom, 1990
Μεταγραφή ταινίας 35 χιλ. σε DVD, έγχρωμο, ήχος
Διάρκεια 104΄
Με ελληνικούς υπότιτλους

Παρασκευή 9 / 16 / 23 Σεπτεμβρίου
Ρόμπερτ Όυιλσον
Deafman Glance, 1981
Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο
Διάρκεια 26΄53΄΄

Σάββατο 10 / 17 / 24 Σεπτεμβρίου
Κώστας Αριστόπουλος
La Nave (Το πλοίο), 2002
Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο
Διάρκεια 14’26’’

Κυριακή 11 / 18 / 25 Σεπτεμβρίου
Γιώργος Δρίβας
Case study, 2007
Μονοκάναλη βιντεοεγκατάσταση, ασπρόμαυρο, με ήχο
Διάρκεια 17΄38΄΄

Δευτέρα 12 / 19 / 26 Σεπτεμβρίου
Σόφι Καλ & Γκρέγκορι Σέπαρντ
Double- blind, 1992
Βιντεοταινία, έγχρωμη, με ήχο
Διάρκεια 75΄58΄΄
Με ελληνικούς υπότιτλους

Τρίτη 13 / 20 / 27 Σεπτεμβρίου
Ρεμπέκα Χορν
La Ferdinada: Sonate für eine Medici-Villa, 1981
Μεταγραφή ταινίας 35 χιλ. σε DVD , έγχρωμο, ήχος
Διάρκεια 85΄
Με ελληνικούς υπότιτλους

ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
1. Πλατεία Ομόνοιας
Παρουσίαση του έργου Εις Δόξαν, 1993 του  Βλάση Κανιάρη
 

ΕΝΑΡΞΗ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
1. Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος
Ηχητικός περίπατος με έργα των Στήβεν Φελντ, Στηβ Ρόντεν, Λούκας Φος, Μπομπ Γκλουκ, Μπιλ Φοντάνα, Τρέβορ Γουίσαρτ και Νιλς Βίγκελαντ
Διάρκεια : 15 – 30 Σεπτεμβρίου
Ώρες λειτουργίας: 10.00 π.μ. – 7.00 μ.μ. καθημερινά

2. Πλατεία Εξαρχείων
Υπαίθρια προβολή του έργου Η τέχνη του ύπνου των Young-Hae Chang Heavy Industries
Διάρκεια : 15 Σεπτεμβρίου – 2 Οκτωβρίου
Ώρες λειτουργίας: 9.00 μ.μ. -11.00 μ.μ. Καθημερινά

3. Οδός Αιόλου
Παρουσίαση του έργου Όργανα γυμναστικής, 2009 του Αλέξανδρου Ψυχούλη
Διάρκεια : 15 Σεπτεμβρίου – 23 Οκτωβρίου

ΕΝΑΡΞΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
1. Πλατεία Κοτζιά
Παρουσίαση της εγκατάστασης Red Eyed Sky Walkers της Tζένης Μαρκέτου στην πλατεία Κοτζιά και προβολή μέσα σε  μπαρ της πλατείας.

ΕΝΑΡΞΗ ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ
1. Άλσος Ακαδημίας Πλάτωνος
Συμμετοχική δράση των Φοίβη Γιαννίση, Ζήση Κοτιώνη και Μαρία Παπαδημητρίου
Εγκατάσταση ενός «θεάτρου-πατητηριού» και δράση πατήματος του σταφυλιού με την συμμετοχή των κατοίκων.
Ώρα έναρξης: 5.30 μμ.

Σημ. Το πρόγραμμα Οκτωβρίου-Νοεμβρίου με τις νέες παραγωγές θα ανακοινωθεί σύντομα

Επιμέλεια: Άννα Καφέτση