Η μαγεία του Εθνικού Μαύρου Θεάτρου της Πράγας ταξιδεύει μέχρι την σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για λίγες μόνο παραστάσεις στις 18, 19 και 20 Δεκεμβρίου για το κοινό και στις 15, 16, 17 και 18 Δεκεμβρίου για τα σχολεία.

Αντικείμενα που μετακινούνται μόνα τους, που αιωρούνται ή πλησιάζουν το… κοινό. Ηθοποιοί που πετούν, συρρικνώνονται ή και εξαφανίζονται.

Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων του Lewis Carroll και Τα ταξίδια του Γκιούλιβερ του Jonathan Swift ιστορίες που έτσι και αλλιώς ονειροβατούν ανάμεσα στο φανταστικό και στο πραγματικό που το Μαύρο Θέατρο παρουσιάζει μ’ ένα μοναδικό τρόπο.

Η αρχή της σκηνικής τεχνικής του μαύρου θεάτρου βασίζεται σ’ ένα οπτικό τέχνασμα γνωστό ως το τέχνασμα του μαύρου κουτιού, το οποίο εκμεταλλεύεται την ατέλεια του ανθρώπινου ματιού που δεν μπορεί να ξεχωρίσει το μαύρο πάνω στο μαύρο. Ηθοποιοί ντυμένοι στα μαύρα που κινούνται μπροστά από ένα μαύρο φόντο, είναι αόρατοι για το κοινό. Ακολουθώντας την ίδια αρχή, διάφορες μηχανικές κατασκευές κρύβονται από το κοινό.

Με αυτόν τον τρόπο αντικείμενα και σκηνικά στηρίγματα που χειρίζονται οι μαύροι ηθοποιοί μπορούν έτσι να μετακινούνται μόνα τους, μπροστά στα ίδια μας τα μάτια. Οι ηθοποιοί μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια της έλξης της γης ώστε να τους βλέπουμε να πετούν στον αέρα, ακόμη και να πλησιάζουν το κοινό, ενώ άψυχα αντικείμενα ζωντανεύουν.