Στο πλαίσιο του Athens Photo Festival 2008, παρουσιάζεται στο χώρο τέχνης Λιλή Φραγκάκη η έκθεση του Salavatore Ligios από τη Σαρδηνία, με τίτλο The factory of the myth.

Υπάρχουν μέρη όπου η φύση συνδιαλέγεται με τον άνθρωπο. Σημεία απομονωμένα, με τον τρόπο που μονάχα ένα νησί μπορεί να είναι απομονωμένο, μια πατημασιά στη Μεσόγειο περικυκλωμένη από αθέατους υφάλους. Σε ένα νησί μπορούμε να χάσουμε την τάση μας να μετατρέπουμε το δέος που βιώνουμε σε καρτ ποστάλ. Σε μία απόπειρα διαλεύκανσης της Μεσογειακής ταυτότητας, ο Salvatore Ligios χρησιμοποιεί biseras, mascaras (όπως λέγονται οι μάσκες στην Σαρδηνία).

Παρά το γεγονός ότι φαίνονται σαν τις παραδοσιακές μάσκες της Σαρδηνίας, οι μάσκες αυτές είναι καινούργιες, πρωτόγνωρες, απελευθερωτικές. Η απόκρυψη της ανατομικής μορφής παραχωρεί το δώρο της ειλικρίνειας. Άνδρες, γυναίκες, ηλικιωμένοι, παιδιά: όλο το φάσμα της ανθρωπότητας παρελαύνει μπροστά από το φακό του Ligios που φανερώνει τη σκοτεινή πλευρά της, που διαχέεται από πάθος, ποίηση, αισθησιακότητα.

Ο Ligios χρησιμοποιεί μύθους, τόσο αρχαίους όσο και σύγχρονους, για να εξιστορήσει τη φύση που ελκύει και αποκαλύπτει τον εαυτό της, που αναδύεται και βρυχάται, που βρίσκει την ειρήνη, την ανάπαυση και ξαναξυπνά. Οι μάσκες στις φωτογραφίες του Ligios μας ωθούν στα βάθη του είναι, καταδεικνύοντας ότι το νησί είναι αναγκαιότητα της ψυχής ακόμα περισσότερο απ\’ ότι είναι γεωγραφική κατάσταση.