Η Πινακοθήκη Κάτω Τούμπας στη Θεσσαλονίκη θα φιλοξενήσει λίγα περισσότερα από εκατό έργα του μεγάλου ζωγράφου Σπύρου Παπαλουκά, σε μία έκθεση έργων από τη συλλογή του Ιδρύματος Β. και Μ. Θεοχαράκη.

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια των φετινών 43ων Δημητρίων και θα εγκαινιαστεί στις 3 Οκτωβρίου, προβάλλοντας ένα αντιπροσωπευτικό μέρος της δουλειάς του Παπαλουκά από το 1915 έως το 1956.

Τα έργα που θα παρουσιαστούν καλύπτουν τη γόνιμη εξελικτική του πορεία στο διάστημα αυτό, αποκαλύπτοντας τον πλούσιο κόσμο των αξεπέραστων ζωγραφικών του κατακτήσεων.

Όλα τα έργα ανήκουν στη συλλογή του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη, τα οποία μάλιστα αποτελούσαν μέρος του εκθεσιακού υλικού των πολυσυζητημένων πρόσφατων εκθέσεων του κοινωφελούς ιδρύματος στην Αθήνα (Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β & Μ Θεοχαράκη, 2007-2008) και στην Κωνσταντινούπολη (Σισμανόγλειο Μέγαρο, 2008).

Την επιμέλεια της έκθεσης υπογράφει ο Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του Ιδρύματος Θεοχαράκη.

Τέλος, με αφορμή την παρουσίαση της συλλογής αυτής το Ίδρυμα Θεοχαράκη κυκλοφόρησε τον πολυσέλιδο κατάλογο με τίτλο Σπύρος Παπαλουκάς: Συλλογή Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη, με κείμενα των: Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα, Ευθυμίας Γεωργιάδου-Κούντουρα και Τάκη Μαυρωτά, ο οποίος και επιμελήθηκε την έκδοση.

Παράλληλα, έχουν αναδημοσιευτεί αποσπάσματα κειμένων των: Σπύρου Παπαλουκά, Στρατή Δούκα, Αλέξανδρου Ξύδη, Νίκου Αλεξίου, Γιάννη Μόραλη, Νίκου-Γαβριήλ Πεντζίκη, Δημήτρη Πικιώνη, Άγγελου Προκοπίου, Αφροδίτης Κούρια, Αλέκου Κοντόπουλου, Αντώνη Κωτίδη, Γιάννη Τσαρούχη, Βεατρίκης Σπηλιάδη, Νίκου Ζία, Δημήτρη Μυταρά, Κώστα Ουράνη, Ιούλιου Καΐμη, Μαίρης Μιχαηλίδου, Ελένης Βακαλό, Χρύσανθου Χρήστου, Κωστή Μεραναίου, Τώνη Σπητέρη και Στέλιου Λυδάκη.