Ο Ianos και το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου παρουσιάζουν βραδιές Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, σε συνεργασία με την Ένωση Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, κάθε Πέμπτη στις 22.30.

 

Αφιερώματα σε πρόσωπα, τόπους καθώς και προβληματισμοί πάνω σε διάφορες θεματικές, “Οικολογία”, “Προσωπικότητες”, “Κοινωνία”, “Ιστορία”, “Πολιτική επικαιρότητα” μέσα από τον φακό των κινηματογραφιστών, θ’ αποτελέσουν αφορμή για δημιουργικές συζητήσεις.

 

Σκοπός μας, η ανάδειξη του ντοκιμαντέρ ως δυναμικού εργαλείου – αντίβαρου στις «έτοιμες αλήθειες», για την ανάδειξη προβλημάτων, σκέψεων, οπτικών. Του «άλλου βλέμματος» πάνω στον κόσμο που φεύγει και τον κόσμο που έρχεται.

 

Οι προβολές αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα σήμερα, με αφορμή τις ανακατατάξεις στο χώρο της δημόσιας τηλεόρασης που παραδοσιακά μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου στήριζε το δημιουργικό ντοκιμαντέρ. Με τον πρώτο κύκλο να είναι αφιερωμένος στην παράδοση, την σημασία και την δύναμη του ντοκιμαντέρ στην Ελλάδα του σήμερα, τον μήνα Οκτώβριο θα προβληθούν:

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Πέμπτη 10/10 στις 22:30

Προβολή του Ντοκιμαντέρ «Ο μανάβης», 2013, διάρκ. 82′.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος.

Οδοιπορικό στα χωριά της Νοτιοδυτικής Πίνδου μαζί με τον Νίκο Αναστασίου, μανάβη ο οποίος, από τη δεκαετία του ’80 κάθε εβδομάδα, κάνει με το φορτηγάκι του ένα δρομολόγιο 75 χλμ.

Πέμπτη 17/10 στις 22:30

Προβολή των ντοκιμαντέρ «Ακρόπολη» Διάρκ. 30’ και «Τι ώρα είναι;» Διάρκ. 26′

Σκηνοθεσία: Ευα Στεφανή.

«Ακρόπολη», 2001, Διάρκ. 30’

Ο παραλληλισμός του βράχου που διαχρονικά σηματοδοτεί την πόλη με το γυναικείο σώμα.
Η Ακρόπολη παρομοιάζεται με μια γυναίκα βουβή, που υπάρχει μόνο μέσα από το βλέμμα των άλλων”, σημειώνει η ίδια η Εύα Στεφανή. Ένα ετερόκλητο μίγμα κινηματογραφικών υλικών (found footage από super 8, αρχειακό υλικό και ρετρό πορνογραφικές ταινίες) αναδεικνύει αντιφάσεις ως προς την ιδεολογική χρήση της Ιστορίας.

«Τι ώρα είναι;», 2007, Διάρκ. 26′

Δύο άνδρες ζουν σε έναν κόσμο όπου το σέλινο δεν είναι σέλινο, η κόκα-κόλα είναι κρασί, η φαντασία τρέφει την πραγματικότητα και ο χρόνος κυλά διαφορετικά. Δύο άνδρες κι ένα ξυπνητήρι.

Πέμπτη 24/10 στις 22:30

 

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Αγέλαστος πέτρα», 2000, Διάρκ. 87′.

Σκηνοθεσία: Φίλιππος Κουτσάφτης.

Η ταινία έχοντας κυρίως θέμα την Ελευσίνα ακολουθεί τις ζωές ορισμένων κατοίκων της. Καθημερινοί, απλοί άνθρωποι παρελαύνουν μπροστά από τον φακό απαθανατίζοντας έτσι το κομμάτι της Ελευσίνας που κρατάνε μέσα τους. Τα γυρίσματα της ταινίας διήρκεσαν 10 χρόνια.

Πέμπτη 31/10 στις 22:30

 

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Τα λόγια της σιωπής», 2002, Διάρκ. 74′.

Σκηνοθεσία: Λουκία Ρικάκη.

Ένα ντοκιμαντέρ για την ελληνική νοηματική γλώσσα, την εγχώρια κοινότητα των κωφών, τις σχέσεις τους με τους ακούοντες, καθώς και για τον τρόπο με τον οποίο τους αντιμετωπίζει πολύς κόσμος.