Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ), τηρώντας το χρονοδιάγραμμα που έθεσε σε σχέση με την αξιολόγηση όλων των εκκρεμών προτάσεων κινηματογραφικών σχεδίων προς χρηματοδότηση και τη μετάβασή του σε έναν νέο χρηματοδοτικό κανονισμό, ανακοινώνει τα ακόλουθα:

-Έκλεισε οριστικά ο κύκλος των εκκρεμοτήτων με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης και των υπολοίπων προτάσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί στα πλαίσια των χρηματοδοτικών προγραμμάτων του ΕΚΚ για τα έτη 2019 και 2020. Από τις 182 προτάσεις, που εξετάστηκαν για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προεγκρίθηκαν 43 οι οποίες χρηματοδοτούνται συνολικά με το πόσο των 2.520.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, 25 κινηματογραφικά σχέδια ταινιών μικρού μήκους, 8 ντοκιμαντέρ και 10 μυθοπλασίας μεγάλου μήκους. Οι 6 από τις ταινίες μεγάλου μήκους που προεγκρίνονται, προέρχονται από πρωτοεμφανιζόμενους σκηνοθέτες. Επίσης, συνολικά 6 σχέδια έχουν θεματική για παιδιά ή εφήβους. Το παρόν Δελτίο Τύπου συνοδεύεται από τον αναλυτικό κατάλογο των προεγκρίσεων.

Ως γνωστόν, διαδικασία αυτή ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο μετά από μεγάλη διακοπή με τη συνδρομή συνεργατών readers. Συνολικά, λαμβάνοντας υπόψη και τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που ανακοίνωσε το ΕΚΚ στις 30 Μαρτίου 2021 αναφορικά με τη διετία 2019-2020, εκκρεμούσαν προς αξιολόγηση 377 προτάσεις. Προεγκρίθηκαν 80 από αυτές και χρηματοδοτούνται με το συνολικό ποσό των 4.440.500 ευρώ.

-Ξεκινάει η αξιολόγηση των από τριετίας ολοκληρωμένων ταινιών, που είχαν υποβληθεί προς ενίσχυση στο αντίστοιχο πρόγραμμα του ισχύοντος χρηματοδοτικού κανονισμού. Οι οριστικές ενισχύσεις των ολοκληρωμένων ταινιών θα ανακοινωθούν το αργότερο μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2021.

-Ο στόχος μας είναι να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες από το παρελθόν ώστε να γίνει αποδοτικότερη η λειτουργία του ΕΚΚ και της Διεύθυνσης Ανάπτυξης και Παραγωγής. Δέσμευσή μας επίσης στο πλαίσιο του ισχύοντος κανονισμού, είναι μέχρι τέλος Ιουνίου 2021 να έχουν ανακοινωθεί και οι προεγκρίσεις των προτάσεων χρηματοδότησης που υποβλήθηκαν την περίοδο μέχρι 31 Ιανουαρίου 2021.

-Ο Νέος Κανονισμός Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων κινηματογραφικών σχεδίων και έργων θα δημοσιευτεί την εβδομάδα μετά το Πάσχα. Θα ακολουθήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα η δημοσίευση ενός Κανονισμού Ενίσχυσης της Προώθησης και της Διανομής όλων των ελληνικών ταινιών, τον οποίο για πρώτη φορά αποκτά το ΕΚΚ.