Η ομάδα Pequod παρουσιάζει το «Διπλό Βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή στο θέατρο 104 από το Σάββατο…

12 Ιανουαρίου 2013.

Με την πτώση της χούντας και μετά από 28 χρόνια εξορίας στην Ανατολική Ευρώπη, ο Δημήτρης Χατζής (1913-1981) επιστρέφει στην Ελλάδα το 1975 και το επόμενο έτος δημοσιεύει Το διπλό βιβλίο, ένα από τα πιο σημαντικά μυθιστορήματα της μεταπολεμικής περιόδου.

Ακολουθώντας τη ζωή του βασικού του ήρωα Κώστα, ο Χατζής καταφέρνει να διατρέξει τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας – όχι σαν παρατηρητής, ούτε με έναν ιστορικό ή πολιτικό τρόπο, αλλά αποτυπώνοντας το ψυχικό τοπίο που διαμόρφωσαν αυτές οι στιγμές της ιστορίας μας. Έτσι, η ιστορία του Κώστα γίνεται η ιστορία της χώρας μας, φωτίζοντας τις πτυχές του “ρωμαίικου” που δημιούργησαν την Ελλάδα του σήμερα.

Συγχρόνως όμως η ιστορία του καταφέρνει να γίνει πανανθρώπινη, ένας στοχασμός για τη θέση του ανθρώπου “στο δικό μας κόσμο το σημερινό”, ανεξάρτητα από φύλο, χρώμα ή πατρίδα.

Ακολουθούμε τους ήρωες του βιβλίου όπως ο συγγραφέας τους “στον κανένα τόπο, τον κανένα καιρό”, προσπαθώντας κάθε φορά να καταλάβουμε, να λογαριαστούμε, να συναντηθούμε, να ακούσουμε “εκείνα που έγραψε στο ξεχωριστό του σημείωμα” για μας.

Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: PEQUODΦωτισμοί : Τάσος Παλαιορούτας
Ερμηνεύουν οι Νικολίτσα Ντρίζη, Δημήτρης Ξανθόπουλος, Αγγελική Παπαθεμελή

Περισσότερες πληροφορίες

Η παράσταση – μια συμπαραγωγή της εταιρίας θεάτρου PEQUOD και της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών – παρουσιάστηκε από τις 18/4 ως τις 5/5/2012 στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και στη συνέχεια στις 7 και 9/6/2012 στο Theatre de la Ville στο Παρίσι, στα πλαίσια του φεστιβάλ Chantiers d’ Europe.

Η ομάδα ευχαριστεί θερμά για τη συνεισφορά τους στο πρώτο αυτό ανέβασμα της παράστασης τους : Χριστίνα Μωρόγιαννη και Γιάννη Κλίνη (ερμηνεία, συμμετοχή στη σκηνοθεσία και τη δραματουργική επεξεργασία), Δημήτρη Γεωργαλά (βοηθός σκηνοθέτη), Βάσω Γιαννακοπούλου (επιμέλεια κίνησης) και Μίρκα Γεμεντζάκη (φωνητική επιμέλεια).

Επεξεργασμένη ξανά, παρουσιάστηκε σε νέα μορφή από τις 12/10 έως τις 12/11/2012 στον χώρο Baumstrasse, καθώς και στις 16/11/2012 στο Θέατρο Εμπρός, ενώ σχεδιάζεται η μεταφορά της σε άλλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Στις 17/5/2013 πρόκειται να παρουσιαστεί στο Villa Méditerranée στη Μασσαλία. 

Η εταιρία θεάτρου  PEQUOD (“Πίκουοντ”) ιδρύθηκε το 2009 από τους ηθοποιούς Δημήτρη Ξανθόπουλο και Αγγελική Παπαθεμελή, με τη συνδρομή του συγγραφέα Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και βρήκε το όνομα της στο θρυλικό σκαρί του αριστουργήματος του Χ. Μέλβιλ “Μόμπι Ντικ”. 

Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει τις παραστάσεις « Ο Γλάρος» του Α. Τσέχωφ (Κnot Gallery, άνοιξη και χειμώνας του 2010, Θέατρο Χώρα Bob theatre festival 2010 και 2011, πανελλαδική περιοδεία χειμώνας 2011), «Από το φίφτυ- φίφτυ στον έρωτα» του Δ. Χατζή στα πλαίσια του 1ου Low Budget Festival 2010 και «Υπόθεση εργασίας» στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αθηνών 2011.