Η Γκαλερί Αργώ στο Κολωνάκι, θα υποδεχτεί την Μαρία Ξαγοράρη, για να παρουσιάσει την ατομική της έκθεση με έργα ζωγραφικής, με τον γενικό τίτλο «Το δίδαγμα των χωραφιών».

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014, στις 7 το βράδυ και η διάρκειά της θα είναι ως τις 29 Μαρτίου 2014.

Σε αυτή την έκθεση, η ζωγράφος μας παρουσιάζει την καινούργια της δουλειά από ελαιογραφίες, στην οποία συνθέτει μια παραβολή για τη φυσική ανθεκτικότητα της ζωής, χρησιμοποιώντας ως σύμβολα εικόνες της φύσης. Στην απόδοση των έργων διακρίνουμε ευαισθησία και στη χρωματική της παλέτα ζεστασιά.
 

Η ίδια η καλλιτέχνης μιλώντας μας για το θέμα της καινούργιας της δουλειάς, μας αναφέρει μεταξύ άλλων: «…Στα έργα αυτά, οι μορφές που η φύση μου δάνεισε είναι τα κλαδεμένα αμπέλια και τα ηλιοτρόπια.

Το αμπέλι, με το φορτίο της μνήμης του κάθε κλαδέματος χαραγμένο στις στροφές των μελών του, έγινε για ‘μένα το σύμβολο της αναγέννησης μετά από κάθε καθοριστική, και συχνά βίαιη, τομή της ζωής. Το ηλιοτρόπιο, ορθώνει το ανάστημά του στον ήλιο, σε πείσμα του μελτεμιού που σχίζει τα φύλλα του, κοιτάζοντας πάντα τη φωτεινή πλευρά του ουρανού. Το μικρό κορίτσι, δανείζεται το όνομά του από το μυθικό Φοίνικα, και φέρει μέσα του την αναπόφευκτη επανεκκίνηση της ζωής.

Ο κύκλος των αέναων ακρωτηριασμών και αναγεννήσεων, η φωτιά που μεταμορφώνει το νεκρό σε τροφή του νεόβλαστου, η αντίσταση στον άνεμο, είναι το δίδαγμα των χωραφιών.»

 
Η Μαρία Ξαγοράρη σπούδασε ζωγραφική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με δάσκαλο το Βαγγέλη Δημητρέα. Παρακολούθησε χαρακτική στο εργαστήριο του Ξενή Σαχίνη και φωτογραφία στο εργαστήριο του Γιώργου Κατσάγγελου.

Παράλληλα με την προσωπική εικαστική της πορεία έχει ασχοληθεί με οροφογραφίες και τοιχογραφίες ιδιωτικών και δημοσίων κτιρίων, όπως το Θέατρο Απόλλων, το Μέγαρο Βελισσαρόπουλου και το Δημαρχιακό Μέγαρο της Ερμούπολης.

Το έτος 1999 – 2000 δίδαξε σχέδιο και χρωματολογία στον εκπαιδευτικό όμιλο Δημητρέλη στη Θεσσαλονίκη. Το 2006 ίδρυσε το εργαστήριο εικαστικής δημιουργίας Chiaroscuro στην Ερμούπολη, το οποίο και διηύθυνε μέχρι και το 2012.

Στο ενεργητικό της έχει ομαδικές και ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, την Ιταλία και το Ισραήλ. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές της Ελλάδας και του εξωτερικού και στη συλλογή του Δήμου Σύρου Ερμούπολης.