Πρόκειται για μια sci-fi πειραματική virtual reality εμπειρία που ταξιδεύει τον θεατή σε έναν νέο κόσμο.

Ο Δημήτρης Τσιλιφώνης έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο το 2017 με την ταινία Do It Yourself η οποία και απέσπασε το βραβείο νεότητας στο 58ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. To A Safe Guide to Dying είναι η πρώτη του Virtual Reality ταινία και γυρίστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος του American Film Institute Conservatory, με την υποστήριξη του Alfred P. Sloan Foundation.

Την παραγωγή υπογράφει η επίσης Ελληνίδα παραγωγός Φρόσω Τσιποπούλου. Παρόλο που η ταινία γυρίστηκε στο Λος Άντζελες, μεγάλο κομμάτι των βασικών συνεργατών και του συνεργείου είναι Έλληνες που δραστηριοποιούνται τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Υπόθεση:

Ο Λάινους ψάχνει τον πιο ανώδυνο τρόπο για να πεθάνει μέσα σ’ ένα video game προσομοιωτή αισθήσεων, εμπειριών και συναισθημάτων. Όσο πειραματίζεται με διαφορετικές μεθόδους αυτοκτονίας, συνειδητοποιεί ότι δεν μπορεί να βγει από το παιχνίδι. Παγιδευμένος σε μία ψηφιακή άβυσσο, βρίσκει τη δύναμη να επανασυνδεθεί με τον φυσικό εαυτό του.

Η ταινία A Safe Guide to Dying είναι επίσημη επιλογή του Cinema 360 προγράμματος του 19ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca, ανάμεσα από εκατοντάδες συμμετοχές. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν συνολικά 15 VR ταινίες από όλο τον κόσμο προσφέροντας συναρπαστικές εμπειρίες, βασισμένες στην εφαρμογή εικονικής πραγματικότητας, από science-fiction, κωμωδίες και ταινίες τρόμου.

Σε συνεργασία με την Oculus το πρόγραμμα Cinema 360, εξαιτίας του COVID-19, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά φέτος online. Η ταινία A Safe Guide to Dying όπως και το υπόλοιπο official selection του προγράμματος Cinema 360 θα είναι διαθέσιμες online από τις 17 έως τις 26 Απριλίου στο Oculus TV, σε κατόχους των VR headset Oculus Go και Oculus Quest.

Tribeca Film Festival

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Tribeca διεξάγεται στην περιοχή της Tribeca στη Νέα Υόρκη και ιδρύθηκε το 2002 από τους Robert De Niro, Jane Rosenthal και Craig Hatkoff. Το φεστιβάλ έχει εδραιωθεί ως ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον κόσμο και ιδιαίτερα για τον ανεξάρτητο κινηματογράφο. Στο Tribeca έχουν συμμετέχει στο παρελθόν και πολλοί Έλληνες δημιουργοί όπως ο Αλέξης Αλεξίου και η Ελίνα Ψύκου, ενώ φέτος συμμετέχει και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος με την νέα μεγάλου μήκους ταινία του, Monday.