Το Brooklyn Museum, όπως και άλλοι μεγάλοι πολιτιστικοί οργανισμοί λόγω των σημαντικών οικονομικών απωλειών που προκάλεσε η πανδημία του νέου κορονοϊού, στρέφεται σε οίκο δημοπρασιών για να πωλήσει έργα από τη μόνιμη συλλογή του για την άντληση πόρων.

Τέτοιου είδους πωλήσεις έχουν δεχθεί σφοδρές κριτικές στο παρελθόν, αλλά το Μουσείο αναγκάζεται για οικονομικούς λόγους να τοποθετήσει σε δημοπρασία 12 έργα του μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν πίνακες των Cranach, Courbet και Corot.

Η Ένωση των Διευθυντών Μουσείων Τέχνης της Αμερικής ανακοίνωσε ότι δε θα επιβάλλει κάποιο πρόστιμο στα μουσεία που αναγκάζονται να προβούν σε πώληση μέρους των συλλογών τους έως και τον Απρίλιο του 2022, με την προϋπόθεση τα έσοδα να χρησιμοποιηθούν για την προστασία της συλλογής τους. Το Brooklyn Museum φαίνεται να είναι το πρώτο μεγάλο μουσείο της χώρας που εκμεταλλεύεται την συγκεκριμένη παράμετρο.

Το Μουσείο ανακοίνωσε τον Σεπτέμβριο ότι θα άρχιζε την εκποίηση πολλών έργων για τη δημιουργία ενός ταμείου «άμεσης φροντίδας της συλλογής». Το ταμείο, όπως διευκρίνισε, θα αξιοποιηθεί για «την αύξηση της διάρκειας ζωής, της χρησιμότητας ή της ποιότητας της συλλογής, διασφαλίζοντας έτσι ότι θα συνεχίσει να ωφελεί το κοινό για τα επόμενα χρόνια».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ