Οι Kalfayan Galleries της Αθήνας παρουσιάζουν την ατομική έκθεση φωτογραφίας του Στράτου Καλαφάτη από τη σειρά Αρχιπέλαγος, μέρος της οποίας είχε παρουσιαστεί το 2006 στην 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας, με τίτλο Το Αιγαίο: Μια διάσπαρτη Πόλη.

Το ελληνικό Αρχιπελάγος όπως σκιαγραφείται μέσα στα φωτογραφικά έργα του Στράτου Καλαφάτη είναι αποτέλεσμα ενός καθαρά προσωπικού ταξιδιού του καλλιτέχνη. Ο Καλαφάτης εστιάζει το φακό του σε άγνωστες πλευρές του θαλάσσιου ταξιδιού κρατώντας απόσταση από τετρημένες τουριστικές αναπαραστάσεις της καθημερινής ζωής στο Αιγαίο και του ελληνικού καλοκαιριού.

Οικείες εικόνες της θάλασσας, η θέα της στεριάς και των κυμάτων που σηκώνουν τα πλοία στο πέρασμά τους, τα καθίσματα των φέρυ-μποτ αναδεικνύονται στα έργα του Καλαφάτη σε στιγμές ενός μαγικού και πολλές φορές σουρεαλιστικού οπτικού ταξιδιού.

Τα φωτεινά χρώματα και οι πλούσιες αποχρώσεις αποκτούν μία οντότητα σχεδόν απτή που μένει χαραγμένη στη μνήμη του θεατή. Η ποιητικότητα των εικόνων του Αρχιπελάγους του Στράτου Καλαφάτη γίνεται αγωγός και πηγή συναισθημάτων, το θαλάσσιο ταξίδι γίνεται αφετηρία ενός ταξιδιού ενδοσκόπησης και αυτοεξερεύνησης.