«MIA ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΗ, AΡΡΗΚΤΗ ΣΧΕΣΗ συνδέει το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών με το αρχαίο δράμα. Και εδώ επιβάλλεται να αναφερθώ στον Θεόδωρο Τερζόπουλο, απαράμιλλο σκηνοθέτη και θεατράνθρωπο, που επί σειρά ετών είχε την καλλιτεχνική διεύθυνση των Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος», σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου η Ελένη Αρβελέρ, πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Δελφών.

Για περισσότερο από δύο δεκαετίες οι Δελφοί λειτούργησαν ως χώρος συνάντησης, ανταλλαγής και ζύμωσης διαφορετικών απόψεων στο αρχαίο δράμα, έφεραν σε επαφή και εξοικείωσαν το ελληνικό κοινό με τη θεατρική παράδοση και τους ερμηνευτικούς κώδικες άλλων πολιτισμών. Κυρίως ενθάρρυναν τον διαρκή διάλογο μεταξύ διαφορετικών θεατρικών παραδόσεων, μεθόδων και σχολών, ενίοτε συγκρουσιακό και σε τελική ανάλυση εποικοδομητικό και πολύ θετικό.

Στο Αρχαίο Στάδιο των Δελφών (και αργότερα στο Θέατρο Φρύνιχος) μυθικά ονόματα του παγκόσμιου θεάτρου σκηνοθετούν: ο Tadashi Suzuki, ο Robert Wilson, ο Andrzej Wajda, ο Yuri Lyubimov, ο Anatoli Vasiliev, ο Tony Harrison, καθώς και ο Κάρολος Κουν, ο Μιχάλης Κακογιάννης, ο Γιάννης Τσαρούχης, ο Σπύρος Ευαγγελάτος, ο Θεόδωρος Τερζόπουλος κ.ά. Ανάμεσα στους πρωταγωνιστές η Alla Demidova, η Vanessa Redgrave, ο Min Tanaka, η Kayoko Shiraishi, η Margit Carstensen, ο Götz Argus και ο Γιώργος Λαζάνης, ο Μίμης Κουγιουμτζής, η Ασπασία Παπαθανασίου, η Άννα Συνοδινού, η Δέσποινα Μπεμπεδέλη, η Λυδία Κονιόρδου, η Ρένη Πιττακή, η Σοφία Μιχοπούλου κ.ά.

Στα συμπόσια, στο Συνεδριακό Κέντρο των Δελφών, λαμβάνουν μέρος η Catherine Clément, η Christa Wolf, ο Heiner Müller, ο Γιάννης Κουνέλλης, η Etel Adnan, ο Oliver Taplin, η Marianne McDonald, ο James Diggle, ο Δημήτρης Μαρωνίτης, ο Φάνης Κακριδής, ο Γιώργος Χειμωνάς, η Ελένη Βαροπούλου κ.ά. Μεταξύ αυτών και τρία Νόμπελ Λογοτεχνίας: ο Seamus Heaney, ο Dario Fo και ο Wole Soyinka.

Η έκδοση «Το Αρχαίο Δράμα στους Δελφούς» είναι κατά κύριο λόγο μια συστηματική καταγραφή, τεκμηρίωση και παρουσίαση όλων των δράσεων στις δεκατέσσερις Συναντήσεις Αρχαίου Δράματος. Περιλαμβάνει πρωτότυπα άρθρα και δοκίμια κριτικών θεάτρου, ερευνητών και πανεπιστημιακών οι οποίοι έλαβαν μέρος σε αυτές και, σε περισσότερο προσωπική γραφή, σημειώματα σκηνοθετών και καλλιτεχνών.

Τα κείμενα συμπληρώνονται με εντός και εκτός κειμένου φωτογραφίες, καθώς και με αποσπάσματα από δημοσιεύματα στον Τύπο της εποχής. Σε χωριστή ενότητα στο τέλος του βιβλίου καταγράφονται ανά έτος όλες οι εκδηλώσεις (ομιλητές και τίτλοι εισηγήσεων, θεατρικές παραστάσεις, εργαστήρια και παρουσιάσεις μεθόδου εργασίας, εκθέσεις και λοιπές παράλληλες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις).

Στην παρουσίαση στο Ίδρυμα Γουλανδή θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Λίνα Μενδώνη.

Ομιλητές
Ελένη Αρβελέρ, Πρύτανης, Επίτιμη Πρόεδρος Δ.Σ
Παναγιώτης Ροϊλός, Πρόεδρος Δ.Σ., Καθηγητής Harvard University
Θεόδωρος Τερζόπουλος, Σκηνοθέτης, ιδρυτής του θεάτρου ΑΤΤΙΣ, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Συναντήσεων Αρχαίου Δράματος
Θα συντονίσει η κυρία Μάρω Νικολοπούλου, Προϊσταμένη Τμήματος Συνεδρίων & Καλλιτεχνικών Προγραμμάτων και υπεύθυνη της έκδοσης.

Πληροφορίες έκδοσης
Έκδοση: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας ( ΟΠΑΣΤΕ) και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
Επιμέλεια Βιβλίου: Εκδόσεις ΑΓΡΑ | Σελίδες: 400 | ISBN ΕΠΚεΔ: 978-618-86061-0-4 | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΞΩΦΥΛΛΟΥ: Αρχαίο Στάδιο Δελφών, 24 Αυγούστου 1995. Το σκηνικό του Γιώργου Πάτσα στην παράσταση Προμηθέας Δεσμώτης του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Θεόδωρου Τερζόπουλου. | Φωτογραφία: Johanna Weber