Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών παρουσιάζει το Το Αόρατο Τσίρκο Τσίρκο της Βικτόρια Τσάπλιν και του Ζαν-Μπατίστ Τιερρέ

στις 28-30 Δεκεμβρίου 2010 και στις 1-2 Ιανουαρίου 2011.

Η φαντασία και η πραγματικότητα συνυφαίνονται σε αυτό το τσίρκο, που είναι γεμάτο εικόνες, χρώματα και ευαισθησία. Η παιδική και ποιητική ματιά της Βικτόρια Τσάπλιν και του Ζαν-Μπατίστ Τιερρέ εισάγει τη μαγεία στο θέαμα. Οι θεατές εισέρχονται σε έναν κόσμο όπου όλα είναι πιθανά, σε ένα σουρεαλιστικό σύμπαν που μαγεύει με την εικαστική αρτιότητα των εικόνων του.

Η μεταμόρφωση και η ψευδαίσθηση βρίσκονται στον κεντρικό άξονα της παράστασης και πραγματώνονται με άφθονη φαντασία, οπτικά τρυκ, την αιθέρια κίνηση της Βικτόρια Τσάπλιν, την ευρηματική εκμετάλλευση χρηστικών καθημερινών αντικειμένων. Εξελίσσοντας την πανάρχαια τέχνη των θαυματοποιών, το καλλιτεχνικό ζευγάρι έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο έργο με προσωπική σφραγίδα.

Οι Τσάπλιν και Τιερρέ, ζευγάρι στη ζωή και την τέχνη, δημιούργησαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970 το Cirque Bonjour [Τσίρκο Καλημέρα], για να ακολουθήσουν πρώτα το Cirque Imaginaire [Φανταστικό Τσίρκο] και από το 1990 το Cirque Invisible [Αόρατο Τσίρκο].

Ο τίτλος της τελευταίας τους δημιουργίας, που παρουσιάζεται στη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών, προέκυψε από μια «παρανόηση». Οι Τσάπλιν και Τιερρέ, φθάνοντας για μια παράσταση στη Βόρεια Ιταλία, αντίκρισαν ένα άδειο θέατρο λόγω κακής συνεννόησης κατά την οργάνωση των παραστάσεων.

Τότε ο Τιερρέ ανάρτησε την ανακοίνωση «Το Αόρατο Τσίρκο θα παίξει για το Αόρατο Κοινό». Με την ιδιαίτερη αυτή καλλιτεχνική τους δημιουργία, αλλά και το ιδιότυπο καστ (ζώα που όμως δεν είναι εκπαιδευμένα, παίζουν το ρόλο τους «φυσικά», όπως σε οποιοδήποτε άλλο περιβάλλον), έχουν περιοδεύσει σχεδόν σε όλο τον κόσμο. Εξάλλου, το Αόρατο Τσίρκο άσκησε επιρροή στη δημιουργία του εμβληματικού Cirque du Soleil.

Πρόκειται για μία παράσταση που δεν εντάχθηκε τυχαία στον κύκλο «Για όλες τις ηλικίες», καθώς είναι ένα θέαμα για όλους, παιδιά και ενήλικες, ή τουλάχιστον για όσους θέλουν να ταξιδέψουν με όχημα τη φαντασία.

Η Βικτόρια Τσάπλιν είναι το τέταρτο από τα οχτώ παιδία του Τσάρλυ και της Ούνα Τσάπλιν, και εγγονή του Ευγένιου Ο’Νηλ. Γεννήθηκε στη Σάντα Μόνικα, αλλά η οικογένειά της, θύμα του μακαρθισμού, αναγκάστηκε να μετοικήσει στην Ελβετία.

Εκεί η Τσάπλιν σπούδασε χορό και κλασική μουσική. Έπαιξε με τον πατέρα της στην ταινία A Countess from Hong Kong και επρόκειτο επίσης να εμφανιστεί στην ταινία The Freak, η οποία όμως δεν γυρίστηκε ποτέ. Το 2006, μαζί με τη Liliane Boitel, κέρδισε το Βραβείο Ενδυματολογίας Molière για το έργο του γιου της Τζέημς Τιερρέ La Symphonie du Hanneton.

Με τον Γάλλο ηθοποιό Ζαν-Μπατίστ Τιερρέ, ο οποίος αρχικά εργάστηκε ως τυπογράφος και υποβολέας στο θέατρο, γνωρίστηκε μετά από δήλωσή της σε εφημερίδα ότι φιλοδοξεί να γίνει κλόουν. Οι δυο τους έγιναν ζευγάρι στη ζωή και ξεκίνησαν το καλλιτεχνικό τους ταξίδι σε όλο τον κόσμο με το ιδιαίτερο «τσίρκο» τους.

Ο Τιερρέ είχε ήδη συνεργαστεί στο θέατρο με τους Ζαν-Μαρί Σερό, Ροζέρ Πλανσόν και Πήτερ Μπρουκ. Μάλιστα, σε ηλικία μόλις 25 ετών είχε ιδρύσει το δικό του θίασο. Στον κινηματογράφο έχει εμφανιστεί στις ταινίες Muriel του Αλαίν Ρεναί, Dragées au poivre και Piège του Ζακ Μπαρατιέ και Παλιάτσοι του Φεντερίκο Φελλίνι.

Συντελεστές:
Σύλληψη και ερμηνεία: Victoria Chaplin, Jean-Baptiste Thiérrée
Φωτισμοί: Nasser Hammadi
Ήχος: Christian Leemans
Κοστούμια: Judith Coloni Seither, Roxane Grallien
Σκηνικά: Georges Garcia, Παραγωγή: Karavane