Πρώτος μας σταθμός το “Το Άμστερνταμ του Ρέμπραντ φαν Ράιν” με αφηγητή τον Τάσο Παπαδόπουλο και ελεύθερη συμμετοχή για όλους

Στις 15 Ιουλίου του 1606 θα γεννηθεί στο Λάιντεν ο Ρέμπραντ φαν Ράιν. Δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο γιος ενός μυλωνά και μιας φουρνάρισσας θα καταφέρει να αλλάξει τον ρου της Ιστορίας της Τέχνης χαράσσοντας την προσωπική του μοναδική πορεία και κάνοντας ακόμη και σήμερα πολλούς να αναφέρονται σε αυτόν ως το μεγαλύτερο ζωγράφο όλων των εποχών.

Καθώς οι Κάτω Χώρες διανύουν τον «Χρυσό» 17ο αιώνα τους, το Άμστερνταμ αναδύεται ως ένα από τα πιο σπουδαία οικονομικά, εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα της Οικουμένης. Αυτή είναι η πόλη με την οποία θα συνδεθεί ο Ρέμπραντ. Εκεί θα δημιουργήσει την οικογένεια του και θα βιώσει τον πλούτο, τη δόξα, την αναγνώριση. Εκεί θα τον χτυπήσει η τραγωδία, ο πόνος και η φτώχεια. Εκεί θα φιλοτεχνήσει τα περισσότερα από τα μοναδικά του έργα.

Η ζωγραφική του αποτελεί μια πορεία με σκοπό την αποκάλυψη των μυστικών της ανθρώπινης ψυχής, ενώ οι μεγαλοφυείς του συλλήψεις βασισμένες σε ένα εξαιρετικά πλούσιο θεματολόγιο αποτελούν καινοτόμες και πρωτόγνωρα ρηξικέλευθες τομές. Βιβλικές σκηνές, μυθολογικά θέματα, μαθήματα ανατομίας, σύνδικοι και αστοί, πορτρέτα και μια τεράστια σειρά αυτοπροσωπογραφιών, ένα σφαγμένο βόδι, μια πρόωρα χαμένη γυναίκα και μια συναρπαστική νυχτερινή περίπολος αποτελούν μερικά μόνο από τα αριστουργήματα του.

Τη ζωή, το έργο και τη σχέση του Ρέμπραντ με το Άμστερνταμ, θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε την Τρίτη 5 Ιανουαρίου στην πολιτιστική πλατφόρμα που φέρει το όνομα του, εγκαινιάζοντας το πρόγραμμα της νέας χρονιάς.