Με το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ διακρίθηκε το AGORΑ του Γιώργου Αυγερόπουλου στο 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες! Η τελετή απονομής των βραβείων «Ορφέας» του φετινού φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 7 Ιουνίου στην κατάμεστη αίθουσα του Egyptian Theatre, στην καρδιά του Χόλιγουντ.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος χαιρέτισε την τελετή βράβευσης από την Αθήνα με μια σύντομη αλλά ουσιαστική τοποθέτηση:«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τόσο εσάς όσο και τους διοργανωτές του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του Λος Άντζελες για την εγκάρδια υποδοχή της ταινίας. Ελπίζω πως το AGORA συνεισφέρει σε μια βαθύτερη κατανόηση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Νομίζω πως έχει έρθει η ώρα να αναρωτηθούμε: Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης; Είναι η οικονομία των αγορών; Ή μήπως είναι η Δημοκρατία; Είμαι πεπεισμένος ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της Ευρώπης είναι η Δημοκρατία. Και τώρα καλούμαστε να την υπερασπιστούμε, μέρα με τη μέρα».

Η κριτική επιτροπή της φετινής διοργάνωσης αποτελούνταν από τους Gary Mairs, Kαθηγητή κινηματογράφου (School of Film/Video CalArts), Anastas Michos, Διευθυντή Φωτογραφίας (ASC),John Sideropoulos, παραγωγό και σκηνοθέτη – ιδρυτή της 3 Ring Circus και Mark Roybal, Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο Παραγωγής της 20th Century Fox.

Η επιτροπή απένειμε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μυθοπλασίας στο «Μικρό Ψάρι» του Γιάννη Οικονομίδη, το Βραβείο Καλύτερου Ντοκιμαντέρ στο AGORΑ του Γιώργου Αυγερόπουλου και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους στο «Citizen Day» του Βασίλη Δογάνη. Με το Βραβείο Καινοτομίας Van Vlachakis διακρίθηκε το ντοκιμαντέρ «Τρία Κεριά» της Σταυρούλας Τόσκα, ενώ το Βραβείο Κοινού τίμησε το ντοκιμαντέρ «Οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελικής Αριστομενοπούλου.

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ

Προσεχώς αναμένεται και η πρεμιέρα του AGORΑ στη Λατινική Αμερική, με την επίσημη συμμετοχή του στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Μπουένος Άιρες (17-24 Ιουνίου 2015). Η ταινία συμμετέχει επίσημα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα ταινιών μεγάλου μήκους του φεστιβάλ, μαζί με άλλες 15 ταινίες που εκπροσωπούν 14 χώρες. Θα προβληθεί την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 20:30 (Alianza Francesa) και την Τετάρτη 24 Ιουνίου στις 22:30 (BAMA).

Περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες προβολές του AGORΑ στην Ελλάδα και το εξωτερικό θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα.

Λίγα λόγια για την ταινία

Το AGORΑ είναι μια ταινία-κιβωτός της ελληνικής κρίσης που εγκλείει στα τέσσερα χρόνια έρευνας και παραγωγής της τη μακροχρόνια παρακολούθηση της ζωής συγκεκριμένων ανθρώπων από διάφορες κοινωνικές τάξεις, καθώς και κομβικά πολιτικά γεγονότα με βαθιές, τραυματικές επιπτώσεις στις ζωές των Ελλήνων, παρουσιάζοντας με κριτικό βλέμμα τοποθετήσεις από σημαίνοντα πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας της χώρας, καθώς και από ειδικούς αναλυτές της διεθνούς οικονομικής και πολιτικής σκηνής. Ένα συγκλονιστικό μωσαϊκό που αποτυπώνει την τελευταία τετραετία στην Ελλάδα της κρίσης, το AGORΑ είναι μια ταινία-αντίδοτο στη λήθη που μας παρακινεί να σκεφτούμε το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

 

Η ταινία είναι μια διεθνής συμπαραγωγή μεταξύ της Small Planet (Ελλάδα), της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης (WDR) και του Al Jazeera Arabic. 

 

Χώρες παραγωγής: Ελλάδα, Γερμανία, Κατάρ

Έτος παραγωγής: 2014

Facebook: https://www.facebook.com/agorathedoc

Περισσότερες πληροφορίες στην επίσημη ιστοσελίδα της ταινίας: www.agorathedoc.com