Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων παρουσιάζει τη νέα έκθεση με τίτλο…

«Το άγνωστο «μέτωπο» των Βαλκανικών Πολέμων: η διοικητική ενσωμάτωση των Νέων Χωρών», στον εκθεσιακό χώρο της Βουλής, που θα διαρκέσει από τις 18 Δεκεμβρίου έως και τα τέλη Μαίου 2013.

Την έκθεση θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κύριος Ευάγγελος-Βασίλειος Ι. Μεϊμαράκης, την Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012, ώρα 18.30΄. Η έκθεση, με αφορμή τον εορτασμό των 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους, εστιάζει σε έναν άλλο αγώνα της εποχής εκείνης, λιγότερο γνωστό, ο οποίος ξεκίνησε παράλληλα με την απελευθέρωση και την προσάρτηση των νέων επαρχιών. Η αφήγηση της έκθεσης, την επιστημονική επιμέλεια της οποίας έχει ο καθηγητής Βασίλης Γούναρης, ξεκινά με μια ιστορική αναδρομή στα στρατιωτικά, διπλωματικά και πολιτικά γεγονότα της δεκαετίας 1912-1922, και αναπτύσσεται μέσα από τους βασικούς τομείς που απασχόλησαν το διοικητικό μηχανισμό: την καταγραφή των πληθυσμών, τη διοικητική οργάνωση και τη στελέχωσή της, την εκπαίδευση και την οικονομία.

Φωτογραφίες, εφημερίδες, διοικητικές αποφάσεις και επίσημη αλληλογραφία, επιστολικά δελτάρια, πίνακες και χάρτες, αναπαράγονται στην έκθεση, σκιαγραφώντας τους στόχους, τις δυσκολίες, τα επιτεύγματα, αλλά και τα προβλήματα της ελληνικής διοίκησης στην προσπάθειά της για αρμονική ένταξη των πληθυσμών της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Κρήτης, της Σάμου, των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου και της Θράκης στο μηχανισμό του κράτους.

Το υλικό προέρχεται από πλήθος φορέων, ανάμεσά τους το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Ιστορικό και Διπλωματικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών, τα ΓΑΚ – Ιστορικά Αρχεία Μακεδονίας και Ηπείρου, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», τη Βιβλιοθήκη της Βουλής, τη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη, αλλά και ιδιωτικές συλλογές από όλη την Ελλάδα, που διασώζουν σημαντικά τεκμήρια της ιστορίας μας και εμπλουτίζουν σημαντικά την έκθεση.
Την αρχιτεκτονική επιμέλεια ανέλαβε η αρχιτέκτων Ναταλία Μπούρα.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τα τέλη Μαΐου 2013.

Περισσότερες πληροφορίες για το ωράριο λειτουργίας της έκθεσης θα αναρτηθούν προσεχώς στον επικαιροποιημένο Ιστοχώρο του Ιδρύματος, http://foundation.parliament.gr

Λεζάντες φωτογραφιών:

1
«Καβάλα, άποψη της πόλης λίγο μετά την απελευθέρωσή της στις 26 Ιουνίου 1913. Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, Γεννάδειος Βιβλιοθήκη, Αρχείο Στέφανου Δραγούμη»
 

2
«Τρεις διαδοχικοί χάρτες με τα σύνορα της ελληνικής επικράτειας πριν από το 1912 και τις επεκτάσεις της κατά το 1913 και το 1920.
Εθνικό Ιστορικό Μουσείο»