Ο κύκλος διαλέξεων με γενικό τίτλο Γιώργος Γουναρόπουλος Νέα δωρεά, νέες προσεγγίσεις του Μουσείου Γ. Γουναρόπουλου κορυφώνεται με μία εκδήλωση αφιερωμένη στη σύζυγο του ζωγράφου Γιώργου Γουναρόπουλου, Μαρίκα, και τίτλο «Marie Matin: Η πιανίστα και συνθέτρια Μαρίκα Πρωίου-Γουναροπούλου συστήνεται στο σύγχρονο κοινό».

Η Μυρτώ Οικονομίδου (Μουσικολόγος, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη», Σύλλογος Οι Φίλοι της Μουσικής) θα παρουσιάσει άγνωστα μέχρι σήμερα στοιχεία για τη ζωή και, κυρίως, για το έργο της μουσικού. Για τη συνέχεια, η Μαγδαληνή Καλοπανά (Δρ Μουσικολογίας, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, ΕΚΠΑ) έχει επιμεληθεί ένα μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο θα παρουσιαστούν σε πρώτη σύγχρονη εκτέλεση έντεκα συνθέσεις –έργα για πιάνο και τραγούδια– που έγραψε η Μαρίκα Γουναροπούλου από τη δεκαετία του 1920 έως τη δεκαετία του 1940. Πολλά από τα τραγούδια αποτελούν μελοποιήσεις ποιημάτων Ελλήνων και Ελληνίδων ποιητών και ποιητριών, όπως ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου και η Δώρα Μοάτσου-Βάρναλη. 

Τα έργα θα ερμηνεύσουν τελειόφοιτες του ΤΜΣ ΕΚΠΑ.

Πιάνο: Μαριάννα Παντελίδη, Έλενα Φίντελνταϋ

Φωνή: Νικολέτα Κουτσαμάνη (υψίφωνος)

Το αφιέρωμα στη Μαρίκα Γουναροπούλου συνδέεται με το γενικότερο ερευνητικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται τα τελευταία χρόνια για τις γυναίκες δημιουργούς και το έργο τους σε όλους τους καλλιτεχνικούς τομείς.

Κεντρική εικόνα θέματος: Η Μαρίκα Γουναροπούλου σε νεαρή ηλικία μπροστά στο πιάνο της