Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης δίνει φέτος ραντεβού με το σινεφίλ κοινό από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 9 Νοεμβρίου 2014 στην ιστορική έδρα του θεσμού, Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας και στις αίθουσες του Λιμανιού, δίνοντας το στίγμα μιας δεκαήμερης γιορτής του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Το 55ο Φεστιβάλ θα τιμήσουν με την παρουσία τους σημαντικά ονόματα από τον κινηματογραφικό χώρο: Η εμβληματική ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάνα Σιγκούλα / Hanna Schygulla, ο πρωτοπόρος Σέρβος κινηματογραφιστής Ζέλιμιρ Ζίλνικ, ο Ούγγρος σκηνοθέτης Κόρνελ Μούντρουτσο / Kornél Mundruczó, η πρόσφατη ταινία του οποίου Λευκός θεός (βραβείο τμήματος Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ Κανών) θα ανοίξει την αυλαία του Φεστιβάλ, ο Ραμίν Μπαχράνι / Ramin Bahrani, απ’ τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νέου ανεξάρτητου αμερικανικού σινεμά και ο αγαπημένος του ελληνικού κοινού Φατίχ Ακίν, με αφορμή την προβολή της νέας ταινίας του The Cut.

Σας παρουσιάζουμε τα highlights του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης:

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ

Το Διεθνές Διαγωνιστικό φιλοξενεί τις πρώτες και δεύτερες ταινίες δημιουργών απ’ όλο τον κόσμο, επιλογές του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Δημήτρη Εϊπίδη. Με πνεύμα διερεύνησης και βασικό προσανατολισμό την ανακάλυψη νέων τάσεων και δημιουργών, στο προσκήνιο του τμήματος τοποθετούνται σκηνοθέτες που εκφράζονται με πρωτοτυπία και τόλμη, πειραματίζονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, εν τέλει, αρθρώνουν τις πιο πρωτοποριακές φωνές της σύγχρονης πραγματικότητας στην Έβδομη Τέχνη. Στο επίσημο Διαγωνιστικό πρόγραμμα συμμετέχουν 14 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, οι οποίες θα διεκδικήσουν το Χρυσό («Θόδωρος Αγγελόπουλος»), τον Αργυρό και τον Χάλκινο Αλέξανδρο-Ειδικό βραβείο επιτροπής για πρωτοτυπία και καινοτομία, καθώς και πέντε ακόμη βραβεία (σκηνοθεσίας, σεναρίου, ανδρικής ερμηνείας, γυναικείας ερμηνείας, καλλιτεχνικού επιτεύγματος), τα οποία θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Ανάμεσά τους και δυο ελληνικές ταινίες, το φιλμ Νορβηγία του Γιάννη Βεσλεμέ και το Forget Me Not του Γιάννη Φάγκρα.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

Η ταινία Λευκός θεός / White God του Κόρνελ Μούντρουτσο ανοίγει την αυλαία του 55ου ΦΚΘ την Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2014 στο Ολύμπιον, παρουσία του σκηνοθέτη. Στο φιλμ, ένα συναρπαστικό κράμα κινηματογραφικών ειδών, ηρωίδα είναι η 13χρονη Λίλι, η οποία επαναστατεί ενάντια στον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα, ο πιστός σκύλος της ηγείται μιας άγριας εξέγερσης των τετράποδων εναντίον των ανθρώπων, σε μια αλληγορική «δήλωση αλληλεγγύης για τους περιθωριοποιημένους και τους καταπιεσμένους», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης, στον οποίο φέτος το φεστιβάλ πραγματοποιεί αφιέρωμα.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

Η αυλαία της διοργάνωσης θα πέσει το Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014 στο Ολύμπιον, με την προβολή της ταινίας Ένα περιστέρι έκατσε σε ένα κλαδί, συλλογιζόμενο την ύπαρξη του / A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence του σπουδαίου σουηδού δημιουργού Ρόι Άντερσον, στο έργο του οποίου η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα. Το σπονδυλωτό φιλμ, το οποίο απέσπασε τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας, ολοκληρώνει την τριλογία του σκηνοθέτη με θέμα «το να είσαι άνθρωπος» και μέσα από το γνώριμο σουρεαλιστικό ύφος του, αγγίζει διαχρονικές θεματικές, όπως η θνητότητα, τα γηρατειά και η αγάπη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ 2014

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τιμά τα 100 χρόνια του ελληνικού κινηματογράφου μαζί με δημιουργούς και θεατές, σε μια μεγάλη γιορτή γεμάτη κλασικές κι αγαπημένες ταινίες, πρεμιέρες, καθώς και φιλμ πρόσφατης παραγωγής που έχουν ήδη κάνει αίσθηση. Συνολικά 36 ελληνικές ταινίες θα προβληθούν φέτος στη διοργάνωση, ενώ 11 ελληνικά project και ταινίες θα παρουσιαστούν στο τμήμα της Αγοράς, στα τμήματα Crossroads και Works in Progress. Φέτος το κοινό έδωσε δυναμικό παρών, συμμετέχοντας ενεργά σε αυτή την επέτειο και ψήφισε την ταινία της επιλογής του, μέσα από μια λίστα 200 ταινιών που είχε αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Οι είκοσι ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους θα προβληθούν στη Θεσσαλονίκη, στο αφιέρωμα «1914 – 2014: 100 χρόνια ελληνικός κινηματογράφος». Επίσης, στο Φεστιβάλ θα παρουσιαστούν σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ της Δράμας. Οι ελληνικές ταινίες διαγωνίζονται για το βραβείο κοινού Fischer, το οποίο απονέμεται στη μνήμη του Μιχάλη Κακογιάννη.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΧΑΝΑ ΣΙΓΚΟΥΛΑ

Το 55ο ΦΚΘ τιμά τη μούσα του νέου γερμανικού σινεμά Χάνα Σιγκούλα μέσα από ένα αφιέρωμα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Goethe-Institut Thessaloniki. Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα προβληθούν τρεις αντιπροσωπευτικές ταινίες από τη φιλμογραφία της καθώς και μια σειρά μικρού μήκους ταινιών που έχει επιμεληθεί η ίδια. Επίσης, την Παρασκευή 7/11 στις 20.30 στο Ολύμπιον, το Φεστιβάλ θα τιμήσει σε ειδική εκδήλωση την καλλιτέχνιδα για το σύνολο του έργου της. Αμέσως μετά, η ίδια θα πραγματοποιήσει συναυλία στον ίδιο χώρο και θα ακολουθήσει η προβολή του ντοκιμαντέρ Whatever The Dream Is της Anne Imbert, με θέμα τη ζωή της. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, κατά σειρά προτεραιότητας.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΟΪ ΑΝΤΕΡΣΟΝ

Η φετινή διοργάνωση πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του Ρόι Άντερσον, ενός δημιουργού με σήμα κατατεθέν ένα σουρεαλιστικό κινηματογραφικό σύμπαν παράξενο, αλλά τόσο γοητευτικό. Σχολαστικός και ακριβής, σε περισσότερα από σαράντα χρόνια καριέρας, ο Άντερσον έχει υπογράψει μόλις πέντε μεγάλου μήκους ταινίες, οι οποίες και θα προβληθούν στο αφιέρωμα του 55ου Φεστιβάλ. Το σινεμά του γεννιέται εκεί όπου η τραγωδία συναντά την κωμωδία. Σαρκαστικός, σουρεαλιστής, οπαδός του στοιχείου του παραλόγου, ο σκηνοθέτης σατιρίζει με μαύρο χιούμορ την ανθρώπινη ύπαρξη.  

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΕΛΙΜΙΡ ΖΙΛΝΙΚ

Φέτος, οι Ματιές στα Βαλκάνια, παρουσιάζουν ένα ξεχωριστό αφιέρωμα στον πρωτοπόρο Σέρβο κινηματογραφιστή Ζέλιμιρ Ζίλνικ. Το σινεμά του Ζίλνικ εξερευνά την ανθρώπινη κατάσταση, με ταινίες που εστιάζουν στο απόκληρο στοιχείο, στις πιο ευαίσθητες ομάδες, σε όσους δεν έχουν φωνή ή τους την στερούν βίαια. Στο φεστιβάλ, οι θεατές θα έχουν μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσουν το έργο ενός τολμηρού δημιουργού που δε δίστασε ποτέ να πάει ενάντια στο κατεστημένο, όποιο πρόσωπο κι αν είχε. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει έξι μεγάλου μήκους και επτά μικρού μήκους ταινίες που παρουσιάζουν τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην πορεία του σκηνοθέτη.

 
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΡΑΜΙΝ ΜΠΑΧΡΑΝΙ

«Σκηνοθέτη της δεκαετίας» χαρακτήρισε ο σπουδαίος κριτικός κινηματογράφου Ρότζερ Έμπερτ τον Ραμίν Μπαχράνι πριν από μερικά χρόνια, επιβεβαιώνοντας την πορεία του δραστήριου 39χρονου δημιουργού, ενός από τους πλέον αξιόλογους στο νέο ανεξάρτητο αμερικανικό σινεμά. Γεννημένος στις ΗΠΑ, γιος ιρανών μεταναστών, ο Μπαχράνι επικεντρώνεται σε ένα ανεπιτήδευτο και πηγαίο σινεμά που πάλλεται από ζωντάνια και ανθρωπιά, ενώ καταπιάνεται έντονα με την απομυθοποίηση του αμερικανικού ονείρου και τη γενικευμένη κρίση αξιών. Στο αφιέρωμα θα προβληθούν τόσο μεγάλου όσο και μικρού μήκους φιλμ του.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΟΡΝΕΛ ΜΟΥΝΤΡΟΥΤΣΟ

Με έντονη φεστιβαλική παρουσία, ο Ούγγρος Κόρνελ Μούντρουτσο, τολμηρός και πολυπράγμων, ανήκει στην αφρόκρεμα των νέων ευρωπαίων δημιουργών.  Βαδίζοντας στα χνάρια των συμπατριωτών ομότεχνών του Μπέλα Ταρ και Μίκλος Γιάντσο, τον οποίο μάλιστα θεωρεί έναν από τους μέντορές του, ο Μούντρουτσο προτείνει ένα ελεύθερο σινεμά χωρίς προκαθορισμένους κανόνες και αυστηρές αφηγηματικές γραμμές.

ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Σταθερά προσανατολισμένοι στην αφρόκρεμα της ανεξάρτητης κινηματογραφικής σκηνής, οι Ανοιχτοί Ορίζοντες του 55ου ΦΚΘ υπόσχονται δυνατές κινηματογραφικές συγκινήσεις, παρουσιάζοντας τις πιο πρωτοποριακές φωνές του ανεξάρτητου παγκόσμιου σινεμά. Φέτος οι ταινίες του τμήματος προσεγγίζουν ένα ευρύ θεματικό πεδίο με αφηγηματική οικονομία και διεισδυτική ματιά. Παράλληλα, η ενότητα «Currents» /«Ρεύματα» παρουσιάζει ταινίες που αφηγούνται γνώριμες ιστορίες με ριζοσπαστικό τρόπο.

ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Στο πλαίσιο του τμήματος Ειδικές Προβολές, θα  πραγματοποιήσουν πρεμιέρα στη Θεσσαλονίκη οι νέες, πολυαναμενόμενες ταινίες καταξιωμένων δημιουργών και πιο συγκεκριμένα, των Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν, Φατίχ Ακίν, Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, Ναόμι Καβάσε, Αμπντεραμάν Σισακό, Σουσάνε Μπίερ, Όλε Κρίστιαν Μάντσεν και Κρίστιαν Πέτσολντ.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ

Η ιδιαίτερη φυσιογνωμία των Βαλκανίων αναδεικνύεται για ακόμη μια χρονιά μέσα από το τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια, το πρόγραμμα που επιμελείται ο Δημήτρης Κερκινός και το οποίο παρουσιάζει ένα σύγχρονο πανόραμα του κινηματογράφου της βαλκανικής χερσονήσου. Θεματικά και αισθητικά πλούσιο, το βαλκανικό σινεμά τροφοδοτεί φέτος έναν διάλογο που εκτείνεται από το άτομο για να φτάσει στο σύνολο και θίγει πολλαπλούς προβληματισμούς. Σκηνοθέτες νέοι και καταξιωμένοι υπογράφουν φέτος τις ταινίες του βαλκανικού προγράμματος, ανάμεσά τους και οι πολυβραβευμένοι Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κορνέλιου Πορουμπόιου και Κουτλούγ Αταμάν.

ΝΕΑΝΙΚΗ ΟΘΟΝΗ

Το 55ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει στο φετινό εκπαιδευτικό του πρόγραμμα «Νεανική Οθόνη» ταινίες μυθοπλασίας και κινουμένων σχεδίων για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταινίες από όλον τον κόσμο που ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα και έχουν ως απώτερο στόχο την ένταξη της τέχνης του κινηματογράφου στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη μιας αμφίδρομης ανοιχτής και σταθερής σχέσης των μαθητών με το χώρο του κινηματογράφου.

ΑΓΟΡΑ

Η Αγορά, η οποία θα διεξαχθεί από την 1η έως τις 8 Νοεμβρίου 2014 στο πλαίσιο του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, αποτελεί το αναπτυξιακό κομμάτι του Φεστιβάλ, το οποίο συγκεντρώνει ένα διεθνές δίκτυο επαγγελματιών και προσφέρει το χώρο, αλλά και τις συνθήκες για συναντήσεις, συζητήσεις και επαγγελματικές συμφωνίες σε μια ανεπίσημη, φιλόξενη και επαγγελματική ατμόσφαιρα.

Ο κύκλος της Αγοράς του ΦΚΘ περιλαμβάνει:

10ο Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads (4-8 Νοεμβρίου 2014)

Σημαντική ενότητα της Αγοράς, το Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads, με επικεφαλής την Marie-Pierre Macia, φέτος κλείνει δέκα χρόνια ζωής, μια συγκυρία που συμπίπτει με την επέτειο των 100 χρόνων ελληνικού κινηματογράφου. Με βάση αυτό το σκεπτικό, φέτος δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ελληνική παραγωγή και από τα 13 κιν/κά σχέδια που συμμετέχουν, τα 6 είναι ελληνικά. Το Crossroads υποστηρίζεται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Creative Europe του MEDIA. Ανάμεσα στα βραβεία του τμήματος περιλαμβάνονται και το βραβείο της ελληνικής εταιρίας post-production 2|35 Inc για συμπαραγωγή (εικόνα και ήχο) στο βραβευμένο κινηματογραφικό σχέδιο, το βραβείο του CNC (Centre National du Cinema et de l’ image animee), που προσφέρει 7.000 ευρώ για την ανάπτυξη του σεναρίου και το βραβείο του τηλεοπτικού σταθμού ARTE France, που προσφέρει για πρώτη φορά βραβείο 6.000 ευρώ σε ένα κιν/κό σχέδιο

Τα Agora Works in Progress (6 Νοεμβρίου 2014):

Φέτος στα Agora Works in Progress συμμετέχουν 10 ταινίες, οι οποίες βρίσκονται στην τελική τους φάση και προέρχονται ή είναι συμπαραγωγές από τις ακόλουθες χώρες: Αίγυπτο, Ελλάδα, Γερμανία, Γεωργία, Γαλλία, Λιθουανία, Νότια Αφρική, Παλαιστίνη, Ρουμανία και Τουρκία. Και φέτος συνεχίζεται η συνεργασία της Αγοράς με την εταιρεία Graal, από τις σημαντικότερες εταιρείες post-production στην Ελλάδα, η οποία προσφέρει υπηρεσίες post-production στη βραβευμένη ταινία.

Το Agora Film Market με Ψηφιακή Βιβλιοθήκη (1–8 Νοεμβρίου 2013):

Η ψηφιακή βιντεοθήκη Agora Film Market της Αγοράς του ΦΚΘ προωθεί την πλειοψηφία των ταινιών που συγκαταλέγονται στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ. Φέτος στο Agora Film Market εντάσσονται 205 διεθνείς τίτλοι ταινιών, οι οποίες έχουν την ευκαιρία να παρουσιαστούν σε επαγγελματίες του χώρου (εκπροσώπους εταιριών πωλήσεων-sales agents, διανομείς, εκπροσώπους φεστιβάλ), καθώς και σε δημοσιογράφους από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

MASTERCLASSES

«Πραγματικότητα και θαύμα»
Masterclass με τον Ζέλιμιρ Ζίλνικ
Αίθουσα Παύλος Ζάννας – Δευτέρα 3 Νοεμβρίου, 11:00

Ο Σέρβος σκηνοθέτης Ζέλιμιρ Ζίλνικ θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία που εφαρμόζει στη δημιουργία σχεδόν όλων των έργων του, που καταπιάνονται με τη δέσμευση με τα κοινά, το χιούμορ, το γκροτέσκο, την κωμωδία και τη ρητή κοινωνική κριτική. Κατά τη διάρκεια της καριέρας του, o Ζίλνικ υπήρξε παρατηρητής των παράδοξων και παράλογων πλευρών, τόσο του ανθρώπινου πεπρωμένου όσο και των δομών του κράτους – από τις απαρχές του πρώιμου σοσιαλισμού έως την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού· από την οργάνωση και εκτέλεση του Πολέμου της Γιουγκοσλαβίας (τον οποίο ακολούθησε η διάλυση του κράτους, η εδραίωση της λεγόμενης «δημοκρατίας» και η ήττα της) έως την πιο πρόσφατη τάση του «όρκου πίστης και υποταγής» στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συντονίζει ο Δημήτρης Κερκινός.

«Το σινεμά του Ραμίν Μπαχράνι»
Μasterclass και ανοιχτή συζήτηση με τον σκηνοθέτη
Αίθουσα Παύλος Ζάννας – Τρίτη 4 Νοεμβρίου, 11:00

Ο Ραμίν Μπαχράνι, ένας από τους πιο παραγωγικούς και αναγνωρισμένους σκηνοθέτες του αμερικανικού ανεξάρτητου κινηματογράφου, θα παραδώσει masterclass στο πλαίσιο των δράσεων του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Ο Μπαχράνι θα μιλήσει για το έργο του και τι είναι αυτό που τον υποκινεί ως δημιουργό, καθώς και για θέματα όπως η χρηματοδότηση, η διανομή και άλλες προκλήσεις στην εκτέλεση παραγωγής μιας ταινίας. Την παρουσίαση θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ

Το 55ο ΦΚΘ φιλοξενεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 την καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, που πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, το γαλλόφωνο κανάλι TV5 MONDE, το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και την Unifrance. Στο πλαίσιο της Ημέρας Γαλλοφωνίας θα προβληθούν 3 γαλλόφωνες ταινίες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης. Πρόκειται για τα φιλμ Ο πίνακας / Le Tableau του Ζαν-Φρανσουά Λαγκυονί, Τα κορίτσια/Girlhood της Σελίν Σιαμά / Céline Sciamma και Η απαγωγή του Μισέλ Ουελμπέκ / L’Enlevement de Michel Houellebecq του Γκιγιώμ Νικλού.

ΒΡΑΒΕΙΟ LUX

Το κοινό του 55ου ΦΚΘ θα έχει την ευκαιρία να δει στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης τις τρεις ταινίες που διαγωνίζονται φέτος για το βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Πρόκειται για τις ταινίες Ida του Πάβελ Παβλικόφσκι / Pawel Pawlikowski (Πολωνία), Τα κορίτσια/Girlhood της Σελίν Σιαμά / Céline Sciamma (Γαλλία) και Ταξικός εχθρός / Class Enemy του Ροκ Μπίτσεκ /Rok Bicek (Σλοβενία).

ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου          
Συναυλία με μουσική από ταινίες επιστημονικής φαντασίας
Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014, 21:00
Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Αίθουσα Φίλοι της Μουσικής
 
Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 55ου ΦΚΘ θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014 η συναυλία «Μουσικές Επαφές Τρίτου Τύπου», με έργα από ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, σε συμπαραγωγή με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Στέφανου Τσιαλή.

Την αφίσα του 55ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φιλοτέχνησε η Θάλεια Ζαχαρή, επάνω στο σκεπτικό μιας «κυκλικής πορείας ιδεών» κατά την οποία μέσα από τις ταινίες το κοινό δέχεται ερεθίσματα, ανταλλάσσει ιδέες και απόψεις και λαμβάνει διαφορετικά μηνύματα