H επιτυχημένη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης συνεχίζεται, έπειτα από διακοπή δύο ετών λόγω πανδημίας. Πιο συγκεκριμένα, από την Τετάρτη 30 Μαρτίου και μέχρι την Τετάρτη 6 Απριλίου, υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά στις αίθουσές μας (Σταύρος Τορνές, αλλά και δύο ειδικές προβολές στο Ολύμπιον και στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, αντίστοιχα) μια επιλογή από 16 ταινίες από το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται ταινίες από το Διαγωνιστικό τμήμα όσο και από το τμήμα «Πανόραμα», καθώς και η ταινία λήξης του Φεστιβάλ.

Την Tετάρτη 30 Μαρτίου, η λαμπερή Εμανουέλ Μπεάρ, μία από τις σπουδαιότερες σταρ του σύγχρονου γαλλικού σινεμά και πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του φετινού Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, θα τιμήσει με την παρουσία της την προβολή της ταινίας Πάρε με αγκαλιά / L’étreinte (Ολύμπιον, 20:30), στην οποία πρωταγωνιστεί. Επιπλέον, την Πέμπτη 31 Μαρτίου, στις 12:00, στην αίθουσα Παύλος Ζάννας, μετά την πρωινή προβολή της ταινίας Σθένος / Robuste (10:00), ο διάσημος κριτικός και ιστορικός κινηματογράφου Σαρλ Τεσόν, επί μια δεκαετία διευθυντής στην Εβδομάδα της Κριτικής του Φεστιβάλ των Καννών και κριτικός στα Cahiers du Cinéma, θα παραδώσει masterclass στους φοιτητές του ΑΠΘ, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Το σποτ του Φεστιβάλ έχει δημιουργήσει η σκηνοθέτις και ηθοποιός Σοφία Γεωργοβασίλη, ενώ την οπτική ταυτότητα του Φεστιβάλ υπογράφει ο Δημήτρης Κανελλόπουλος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι αίθουσες του Φεστιβάλ λειτουργούν ως αμιγείς χώροι και η είσοδος στις κινηματογραφικές αίθουσες γίνεται κατόπιν επίδειξης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή πιστοποιητικού νόσησης. Βρείτε τις αναλυτικές οδηγίες για το υγειονομικό πρωτόκολλο στις αίθουσες του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: ΕΔΩ.

Πρόγραμμα προβολών

Τετάρτη 30 Μαρτίου
18:00 Ο τελευταίος πειρασμός των Βέλγων / La dernière tentation des Belges (Σταύρος Τορνές)
20:30 Πάρε με αγκαλιά / L’étreinte (Ολύμπιον, παρουσία της Εμανουέλ Μπεάρ)

Πέμπτη 31 Μαρτίου
10:00 Σθένος / Robuste (Παύλος Ζάννας, θα ακολουθήσει masterclass με τον Σαρλ Τεσόν)
19:00 Είμαι καλά / Io Sto Bene (Σταύρος Τορνές)
21:30 Αλίν, η φωνή της αγάπης / Aline (Σταύρος Τορνές)

Παρασκευή 1 Απριλίου
18:30 Τραλαλά / Tralala (Σταύρος Τορνές)
21:30 Εραστές / Amants (Σταύρος Τορνές)

Σάββατο 2 Απριλίου
19:00 Σχεδόν / Presque (Σταύρος Τορνές)
21:30 Ανάμεσα στα κύματα / Entre les vagues (Σταύρος Τορνές)

Κυριακή 3 Απριλίου
19:30 Σαγόνια / Mandibules (Σταύρος Τόρνες)
21:30 Κράτα με σφιχτά / Serre moi fort (Σταύρος Τορνές)

Δευτέρα 4 Απριλίου
19:00 Η φυγή / La traversée (Σταύρος Τορνές)
21:00 Το μαύρο κουτί / Boȋte noire (Σταύρος Τορνές)

Τρίτη 5 Απριλίου
19:30 Σθένος / Robuste (Σταύρος Τορνές)
21:30 Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ / Antoinette dans les Cévennes (Σταύρος Τορνές)

Τετάρτη 6 Απριλίου
18:30 Το τεστ / Le Test (Σταύρος Τορνές)
20:30 Χαμένες ψευδαισθήσεις / Illusions perdues (Σταύρος Τορνές)

Οι ταινίες του αφιερώματος

Ο τελευταίος πειρασμός των Βέλγων / La dernière tentation des Belges
(Bέλγιο, 2021)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Γιαν Μπουκό / Jan Bucqoy. Με τους: Wim Willaert, Alice on the Roof, Alex Vizorek. Γλώσσες: Φλαμανδικά, γαλλικά. Έγχρωμη, 76΄.

Ο Jan είναι ένας προκλητικός καλλιτέχνης που έχει γνωρίσει αρκετές επιτυχίες με την τέχνη του, τις γυναίκες και τις πολλές προσπάθειές του να αλλάξει τον κόσμο. Η Marie, η μοναχοκόρη του, τον κατηγορεί ότι ως πατέρας ήταν απών στη διάρκεια της παιδικής της ηλικίας και πάντα μπλεγμένος σε τρελές περιπέτειες. Σήμερα, στην άκρη ενός γκρεμού, έχουν πολλά να συζητήσουν…

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 30/3, 18:00

Πάρε με αγκαλιά / L’étreinte
(Γαλλία, 2020)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Λουντοβίκ Μπερζερί / Ludovic Bergery. Με τους: Emmanuelle Béart, Vincent Dedienne, Eva Ionesco. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 100΄.

Η Margaux πενθεί τον άντρα της και ξεκινά μια καινούργια ζωή. Εγκαθίσταται στο σπίτι της αδελφής της και γράφεται στο πανεπιστήμιο για να συνεχίσει τις σπουδές της στη Λογοτεχνία. Γρήγορα, όμως, νιώθει την ανάγκη για άλλες συγκινήσεις. Αρχίζει να αναζητά τον έρωτα με κίνδυνο να χαθεί…

Αίθουσα ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τετάρτη 30/3, 20:30

Σθένος / Robuste
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία – σενάριο: Κονστάνς Μεγιέ / Constance Meyer. Με τους: Gérard Depardieu, Déborah Lukumuena. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 95΄.

Όταν το δεξί του χέρι και μοναδικός του φίλος πρέπει να φύγει για αρκετές εβδομάδες, ο Georges, ένας γερασμένος σταρ του κινηματογράφου, πρέπει να συνηθίσει την αντικαταστάτριά του, την Aissa. Μεταξύ του αποθαρρυμένου ηθοποιού και της νεαρής σωματοφύλακα θα αναπτυχθεί ένας ξεχωριστός δεσμός.

Αίθουσα ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ: Πέμπτη 31/3, 10:00
Θα ακολουθήσει masterclass με τον κριτικό και ιστορικό κινηματογράφου Σαρλ Τεσόν.
Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη 5/4, 19:30

Είμαι καλά / Io Sto Bene
(Λουξεμβούργο, 2021)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ντονάτο Ροτούνο / Donato Rotunno. Με τους: Renato Carpentieri, Sara Serraiocco, Alessio Lapice, Marie Jung, Vittorio Nastri, Maziar Firouzi. Γλώσσες: Ιταλικά, γαλλικά, λουξεμβουργιανά, αγγλικά. Έγχρωμη, 92΄.

Ο Antonio έχει περάσει όλη του τη ζωή μακριά από την πατρίδα του, την Ιταλία. Συναντά τη Leo, μια νεαρή ιταλίδα καλλιτέχνιδα που ψάχνει την τύχη της στο εξωτερικό. Ένα αντικαθρέφτισμα ανάμεσα στον ηλικιωμένο άντρα και τη νεαρή γυναίκα προκαλεί ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και προσφέρει ένα πιο γαλήνιο μέλλον και στους δύο.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη 31/3, 19:00

Αλίν, η φωνή της αγάπης / Aline
(Γαλλία-Καναδάς, 2021)
Σκηνοθεσία: Βαλερί Λεμερσιέ / Valérie Lemercier. Σενάριο: Valérie Remercier, Brigitte Buc. Με τους: Valérie Lemercier, Sylvain Marcel, Danielle Fichaud. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμο, 123΄.

Κεμπέκ, τέλη της δεκαετίας του ’60. Στην οικογένεια Dieu βασιλεύει η μουσική. Όταν μεγαλώνει το 14ο παιδί τους, η Aline, οι γονείς της ανακαλύπτουν πως έχει χρυσή φωνή. Με το που την ακούει, ο μουσικός παραγωγός Guy-Claude έχει μόνο μια ιδέα στο μυαλό του… να κάνει την Aline τη μεγαλύτερη τραγουδίστρια στον κόσμο. Με την υποστήριξη της οικογένειάς της και με οδηγό τον εκκολαπτόμενο έρωτα του Guy-Claude, θα γράψουν τις σελίδες ενός εξαιρετικού πεπρωμένου.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Πέμπτη 31/3, 21:30

Τραλαλά / Tralala
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Αρνό Λαριέ & Ζαν-Μαρί Λαριέ / Arnaud Larrieu & Jean-Marie Larrieu. Με τους: Mathieu Amalric, Mélanie Thierry, Maïwenn, Bertrand Belin, DenisLavant. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμο, 120΄.

Ο Tralala, τραγουδιστής του δρόμου, συναντά ένα βράδυ μια κοπέλα που του δίνει το εξής μήνυμα πριν εξαφανιστεί: «Προπάντων, μην είσαι ο εαυτός σου». Ερωτοχτυπημένος, θα ακολουθήσει τα ίχνη της μέχρι τη Λούρδη, όπου μια συγκινητική εξηντάχρονη φαίνεται να αναγνωρίζει στο πρόσωπό του τον γιο της, που εξαφανίστηκε είκοσι χρόνια πριν. Ο Tralala υιοθετεί αυτόν τον «ρόλο», ανακαλύπτει μια νέα οικογένεια και βρίσκει την έμπνευση που δεν είχε ποτέ πριν.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Παρασκευή 1/4, 18:30

Εραστές / Amants
(Γαλλία, 2020)
Σκηνοθεσία: Νικόλ Γκαρσία / Nicole Garcia. Σενάριο: Nicole Garcia & Jacques Fieschi. Με τους: Stacy Martin, Pierre Niney, Benoît Magimel. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 102΄.

Η Lisa και ο Simon είναι νέοι, ερωτευμένοι και αχώριστοι. Ζουν έντονα τη ζωή τους στο σημερινό Παρίσι, οδηγώντας τον έρωτά τους πολλές φορές στα άκρα. Όταν μια βραδιά θα πάρει μια απρόσμενη και για τους δυο τους τροπή, ο Simon θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει άμεσα τη χώρα. Λίγα χρόνια αργότερα, σε ένα νησί του Ινδικού Ωκεανού, οι δρόμοι τους διασταυρώνονται ξανά. Όμως, τίποτα δεν είναι πια ίδιο.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Παρασκευή 1/4, 21:30

Σχεδόν / Presque
(Γαλλία-Ελβετία, 2022)
Σκηνοθεσία: Μπερνάν Καμπάν, Αλεξάντρ Ζογιάν / Bernard Campan, Alexandre Jollien. Σενάριο: Hélène Grémillon, Alexandre Jollien, Bernard Campan. Με τους: Bernard Campan, Alexandre Jollien. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 92΄.

Ο Louis είναι διευθυντής γραφείου τελετών, 58 ετών, εργένης, αρνούμενος να συνταξιοδοτηθεί. Ο Igor είναι 40 ετών, ένα κοφτερό μυαλό σε ένα ανάπηρο σώμα. Παθιασμένος με τη φιλοσοφία, νιώθει πως τον συντροφεύουν ο Σωκράτης, ο Σπινόζα και ο Νίτσε. Δεν ξέρει πολλά για τους συνανθρώπους του και αγνοεί τα πάντα περί πόθου, φιλίας, σεξ και αληθινών συναναστροφών. Η τύχη θα ενώσει τους δρόμους τους και θα ξεκινήσουν μια περιπέτεια που τους ξεπερνά κατά πολύ.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Σάββατο 2/4, 19:00

Ανάμεσα στα κύματα / Entre les vagues
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Αναΐς Βολπέ / Anaïs Volpé. Με τους: Angélique Kidjo, Déborah Lukumuena, Matthieu Longatte. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 100΄.

Να ονειρεύεσαι, να ορμάς, να πέφτεις, να ξεκινάς από την αρχή, να ονειρεύεσαι ακόμη και να ξαναρχίζεις. Έχουν την ενέργεια της νιότης, τη χαρά, την τόλμη και την ανεμελιά της ηλικίας τους. Δύο κολλητές φίλες και η επιθυμία τους να ανακαλύψουν τον κόσμο. Η Margot και η Alma είναι ασταμάτητες και αχώριστες.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Σάββατο 2/4, 21:30

Σαγόνια / Mandibules
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Κεντάν Ντιπιέ / Quentin Dupieux. Με τους: David Marsais, Grégoire Ludig, Adèle Exarchopoulos. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 77΄.

Ο Jean-Gab και ο Manu, δύο αγαθιάρηδες φίλοι, βρίσκουν μια τεράστια μύγα παγιδευμένη στο πορτ-μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου και αποφασίζουν να την εκπαιδεύσουν για να κερδίσουν χρήματα.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 3/4, 19:30

Kράτα με σφιχτά / Serre moi fort
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία: Ματιέ Αμαλρίκ / Mathieu Amalric. Σενάριο: Mathieu Amalric (βασισμένο στο έργο της Claudine Galea). Με τους: Vicky Krieps, Arieh Worthalter. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 97΄.

Φαίνεται να είναι η ιστορία μιας γυναίκας που φεύγει.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Κυριακή 3/4, 21:00

Η φυγή / La traversée
(Γαλλία-Γερμανία-Τσεχία, 2021)
Σκηνοθεσία: Φλοράνς Μιάλ / Florence Miahle. Σενάριο: Marie Desplechin, Florence Miailhe. Με τις φωνές των: Emilie Lan-Dürr, Maxime Gémin, Arthur Pereira, Serge Avédikian. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 84΄.

Ένα λεηλατημένο χωριό, μια οικογένεια σε φυγή και δύο παιδιά που χάνονται στον δρόμο της εξορίας… Η Kyona και ο Adriel προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτούς που τους κυνηγούν για να φτάσουν σε μια χώρα με πιο επιεικές καθεστώς. Στη διάρκεια του ταξιδιού μύησης, από την παιδική ηλικία στην εφηβεία, θα περάσουν από πολλές δοκιμασίες, φαντασιακές και πραγματικές, για να φτάσουν στον προορισμό τους.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα 4/4, 19:00

To μαύρο κουτί / Boîte Noire
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία: Γιαν Γκοζλάν / Yann Gozlan. Σενάριο: Nicolas Bouvet, Yann Gozlan, Jérémie Guez, Simon Moutairou. Με τους: Pierre Niney, Lou de Laâge, André Dussollier. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 129΄.

Τι συνέβη στην πτήση Ντουμπάι-Παρίσι πριν συντριβεί στις Άλπεις; Ο Mathieu Vasseur, τεχνικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας Πολιτικής Αεροπορίας, ερευνά μια πρωτοφανή καταστροφή. Σφάλμα πιλότου; Τεχνική βλάβη; Τρομοκρατική ενέργεια; Η ανάλυση των μαύρων κουτιών θα ωθήσει τον Mathieu να διεξάγει τη δική του έρευνα μυστικά. Δεν ξέρει ακόμη πόσο μακριά θα τον οδηγήσει η αναζήτησή του για την αλήθεια…

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Δευτέρα 4/4, 21:00

Ο γάιδαρος, ο εραστής μου και εγώ / Antoinette dans les Cévennes
(Γαλλία-Βέλγιο, 2020)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Καρολίν Βινιάλ / Caroline Vignal. Με τους: Laure Calamy, Benjamin Lavernhe,Olivia Côte. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 95΄.

Μήνες τώρα, η Antoinette περιμένει το καλοκαίρι για μια ρομαντική εβδομάδα με τον εραστή της, Vladimir. Τελευταία στιγμή εκείνος ακυρώνει: η γυναίκα του κανόνισε οικογενειακή εκδρομή στην οροσειρά Cévennes με γάιδαρο! Παρατημένη, η Antoinette αποφασίζει να ακολουθήσει κι αυτή το «μονοπάτι του Stevenson». Όταν φτάνει, πουθενά ο Vladimir, παρά μόνο κάποιος Patrick –ένας ανυπάκουος γάιδαρος– που θα τη συνοδεύσει στο περίεργο ταξίδι της…

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τρίτη 5/4, 21:30

Το τεστ / Le Test
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία: Εμανουέλ Πουλέν-Αρνό / Emmanuelle Poulain-Arnaud. Σενάριο: Emmanuelle Poulain-Arnaud, Noé Debré. Με τους: Alexandra Lamy, Philippe Katerine. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 79΄.

Η Annie είναι ευτυχισμένη. Η συζυγική της ζωή με τον Laurent είναι παράδειγμα αρμονίας. Οι δύο μεγάλοι της γιοι, ο Maximilien και ο César, είναι πανέξυπνα και ευαίσθητα αγόρια. Και η Poupi, η νεαρή έφηβη κόρη της, τη στηρίζει στην ανατροφή του μικρότερου της οικογένειας, Antoine. Ένα Σαββατοκύριακο, η εύρεση ενός θετικού τεστ εγκυμοσύνης που «ξεχάστηκε» στο μπάνιο, θα ταράξει την οικογενειακή αρμονία.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 6/4, 18:30

Χαμένες ψευδαισθήσεις / Illusions perdues
(Γαλλία, 2021)
Σκηνοθεσία-σενάριο: Ξαβιέ Ζιανολί / Xavier Giannoli. Με τους: Alexandra Lamy, Philippe Katerine. Γλώσσα: Γαλλικά. Έγχρωμη, 79΄.

Ο Lucien, ένας νεαρός ασήμαντος ποιητής, αφήνει την επαρχία όπου μεγάλωσε για να δοκιμάσει την τύχη του στο Παρίσι, κοντά στην προστάτιδά του. Σύντομα αφήνεται στην τύχη του για να ανακαλύψει έναν κόσμο παραδομένο στο κέρδος και στις προσποιήσεις. Μια ανθρώπινη κωμωδία όπου τα πάντα αγοράζονται και πωλούνται: η λογοτεχνία, ο Τύπος, η πολιτική, τα συναισθήματα, η φήμη και οι ψυχές. Ο Lucien θα αγαπήσει, θα υποφέρει και θα επιβιώσει, απαλλαγμένος από ψευδαισθήσεις.

Αίθουσα ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ: Τετάρτη 6/4, 20:30

ΤΟ 22Ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΓΑΛΛΟΦΩΝΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ΑΠΟ 29 ΜΑΡΤΙΟΥ ΕΩΣ 6 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2022 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΛΛΑΔΟΣ,
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ
ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ – ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ, ΤΟΥ ΒΕΛΓΙΟΥ, ΤΟΥ ΚΑΝΑΔΑ, ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ, ΤΗΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΥΝΗΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔA

Διαβάστε επίσης:

Το 22ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ανακοίνωσε το θαυμάσιο πρόγραμμά του!