Πολλά συλλεκτικά αντικείμενα έχουν καίρια σημασία για το ιστόρημα και των δύο εκθέσεων, για την απεικόνιση προσώπων και γεγονότων της Επανάστασης: πίνακες, πιάτα, ρολόγια, πορσελάνες κ.α. με θέματα σχετικά με τον Ναπολέοντα, Αλή Πασά, Μπότσαρη, Delacroix κ.ά. Τα εκθέματα οπτικοποιούν την ‘ατμόσφαιρα’ των γεγονότων, την απήχησή τους στο κοινό της εποχής, πολλαπλασιάζοντας, επεκτείνοντας και πλουτίζοντας την εικόνα των συμβόλων σε κοινά θέματα, συνδέοντας -συχνά συμπληρωματικά- την αφήγηση και στις δύο εκθέσεις.

Τα φιλελληνικά αντικείμενα γίνονται δημοφιλή στη μέση αστική τάξη –κι όχι μόνο- γεγονός που επιτρέπει τη μαζική παραγωγή τους. Επιπλέον, η απεικόνιση ηρώων και ιστορικών γεγονότων του 1821 στη λαϊκή τέχνη, συνέβαλε αποφασιστικά στη διαμόρφωσε της νεοελληνικής ταυτότητας και πολιτισμού μας.

Ευχαριστούμε θερμά το Μουσείο Μπενάκη για τη συνεργασία και ιδιαίτερα τον Γιώργη Μαγγίνη, Επιστημονικό Διευθυντή, για την ευγενή παραχώρηση του υλικού προετοιμασίας της έκθεσης, καθώς και τη Μάρα Βερύκοκου που επιμελήθηκε την έκθεση και οργάνωσε τις θεματικές της και όλους τους συνεργάτες της που έγραψαν κείμενα και βοήθησαν στο στήσιμό της στην Αθήνα.

Στο Τελλόγλειο συνεργάστηκαν οι: Χριστίνα Τσαγκάλια, Νίκος Λεονταρίδης, Έλενα Καργιώτη.

Για την προθυμία και τον ενθουσιασμό τους να μοιραστούν το πάθος τους για αγαπημένα αντικείμενα με το ευρύτερο κοινό, ευχαριστούμε τους συλλέκτες-εκθέτες: Stéphan Adler, Απόστολο Αργυριάδη, Πέτρο Βέργο, Ευαγγελία Σταυρινάκη και Νικήτα Σταυρινάκη.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Αριστερά: Επιτραπέζιο ρολόι με τον Λόρδο Βύρωνα, μπρούντζος επιχρυσωμένος και πατιναρισμένος, Γαλλία, 19ος αιώνας | Δεξιά: Φιλελληνικό ρολόι, με θέμα: Η Πιστολιά, Γαλλία, πορσελάνη, ίσως κατασκευασμένο από τη βιοτεχνία Jacob Petit