Το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, διοργανώνει τιμητική συναυλία για το Βύρωνα Φιδετζή στην Αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη

… την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012, στις 20.00.

Την αποχαιρετιστήρια συναυλία του ως μόνιμος αρχιμουσικός της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών δίνει ο Βύρων Φιδετζής, την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου, στις 8μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.Κλείνει έτσι έναν γόνιμο και δημιουργικό 25ετή κύκλο προσφοράς στην Ορχήστρα, στην διάρκεια του οποίου θήτευσε και ως καλλιτεχνικός της διευθυντής (2004-2011). Αν κάτι χαρακτηρίζει τον Βύρωνα Φιδετζή είναι η άρρηκτη σύνδεσή του με το ελληνικό ρεπερτόριο. Είναι συνεπώς λογικό σ’  αυτήν την, ιδιαίτερης συναισθηματικής φόρτισης, βραδιά, ν΄ακουστούν σημαντικά έργα των Καλομοίρη και Σαμάρα, αλλά και τα υπέροχα Nεοελληνικά Tραγούδια του Ντβόρζακ. ‘Ολες οι ενορχηστρώσεις έχουν γίνει από τον ίδιο τον Φιδετζή.

Σολίστ της συναυλίας είναι οι λυρικοί ερμηνευτές Λένια Ζαφειροπούλου (υψίφωνος), Μαρισία Παπαλεξίου (μεσόφωνος), Μαρία Βλαχοπούλου (μεσόφωνος), Βαγγέλης Χατζησίμος (τενόρος), Διονύσης Σούρμπης (βαρύτονος), Δημήτρης Καβράκος (βαθύφωνος). Συμμετέχουν ακόμα η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, η Χορωδία της Εμπορικής Τράπεζας, η Opus Femina και η Παιδική Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων.

Τα έργα που θα ερμηνευτούν στη συναυλία είναι συγκεκριμένα:
Η Δεύτερη Ραψωδία «Τραγούδι στη Νύχτα» του Μανώλη Καλομοίρη (1883-1962). Σύνθεση του  1921, ανήκει, κατά τον Φιδετζή, στην δεύτερη δημιουργική περίοδο του Καλομοίρη, η οποία χαρακτηρίζεται από το «μπόλιασμα» της τέχνης του, με τις κατακτήσεις της γαλλικής μουσικής. Τα Τρία Νεοελληνικά Τραγούδια, τα οποία συνέθεσε ο Αντονίν Ντβόρζακ (1841-1904), βασισμένος στα, μεταφρασμένα στα τσεχικά, ελληνικά δημοτικά τραγούδια «Ο Κόλιας»(κλέφτικο από την Βυτίνα), «Ο βοσκός και οι νεράιδες» (ποιμενικό από την Κάρπαθο) και «Το μοιρολόι της Πάργας» (σουλιώτικο,ηρωικό). Καθώς η πλήρης παρτιτούρα του έργου έχει χαθεί ο Βύρων Φιδετζής έκανε ουσιαστικά μια ανασύνθεση, βασισμένος σε μία πάρτα βιόλας που εντόπισε, καθώς και στις γνώσεις του για το ύφος του συνθέτη.

Ο «Υμνος εις τον Βάκχον», έργο που συνέθεσε ο Σπυρίδων Σαμάρας (1861-1917) βασισμένος σε ποίηση του Γ.Τσοκόπουλου, πιθανότατα για να το παρουσιάσει το 1912, στις «Εορτές των Απόκρεω». Έργο του Σαμάρα είναι και η όπερα «Τίγκρα» που παρέμεινε όμως ανολοκλήρωτη. Σώζεται μόνον η Α΄Πράξη, σε χειρόγραφα που σήμερα φυλάσσονται στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη. Το πρόγραμμα είναι αντιπροσωπευτικό της μουσικής προσωπικότητας του Βύρωνα Φιδετζή ο οποίος στη μακρόχρονη σταδιοδρομία του ως σολίστ του βιολοντσέλου και ως διευθυντής ορχήστρας, έχει παρουσιάσει πάνω από 250 ελληνικά έργα. Τα περισσότερα από αυτά ήταν σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση ή σε δημόσια παρουσίαση μετά από πολύχρονη σιωπή.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΒΡΑΔΙΑΣ  ΜΕ ΜΙΑ ΜΑΤΙΑ

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΟΜΟΙΡΗΣ (1883-1962)
Ραψωδία αρ.2 για πιάνο «Τραγούδι στη Νύχτα»

ΑΝΤΟΝΙΝ ΝΤΒΟΡΖΑΚ (1841 – 1904)
Τρία νεοελληνικά τραγούδια, έργο 50

ΣΠΥΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑΣ (1861 – 1917)
Ύμνος στον Βάκχο
Α’ Πράξη από την όπερα «Τίγκρα»

Όλα τα έργα της συναυλίας έχουν ενορχηστρωθεί από τον Βύρωνα Φιδετζή

Σολίστ: Λένια Ζαφειροπούλου, υψίφωνος
Μαρισία Παπαλεξίου, μεσόφωνος
Μαρία Βλαχοπούλου, μεσόφωνος
Βαγγέλης Χατζησίμος, τενόρος
Διονύσης Σούρμπης, βαρύτονος
Δημήτρης Καβράκος, βαθύφωνος

Συμμετέχουν:
Χορωδία Δήμου Αθηναίων
Χορωδία της Εμπορικής Τραπέζης
Opus Femina
Παιδική Χορωδία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Κορινθίων
[Διδασκαλία χορωδιών: Σταύρος Μπερής, Φάλια Παπαγιαννοπούλου]
Σολίστ: Βύρων Φιδετζής

Tης συναυλίας θα προηγηθεί στις 19:45 δωρεάν εισαγωγική ομιλία, για τους κατόχους εισιτηρίων.