Οι Εκδόσεις Κέδρος παρουσιάζουν το εκπαιδευτικό βιβλίο για παιδιά των μεγάλων τάξεων του Δημοτικού της Μαρίζας Ντεκάστρο με τίτλο “Τι και πώς στην προϊστορία”, σε εικονογράφηση της Αλεξίας Οθωναίου.

 

Οι προϊστορικοί άνθρωποι…

…πώς ήταν; …πώς ζούσαν; …τι έτρωγαν; …ήταν καλλιτέχνες; …είχαν φάρμακα;

Είχαν άραγε οι άνθρωποι τότε πολιτισμό έτσι όπως τον αντιλαμβανόμαστε σήμερα;

 

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο θα καταλάβεις ότι ο πολιτισμός είναι σαν αλυσίδα όπου ο ένας κρίκος συγκρατεί τον άλλο. Θα ανακαλύψεις ότι πολλά από αυτά που σήμερα θωρούμε δικές μας εφευρέσεις προέρχονται από τις δραστηριότητες των ανθρώπων που έζησαν σε πολύ μα πάρα πολύ παλιές εποχές. Και σαν να ήσουν κι εσύ ένα μικρός αρχαιολόγος, μπορείς, αν θέλεις, να κατασκευάσεις εργαλεία, ρούχα και ζωγραφιές με τον τρόπο που πιστεύουμε ότι τα έφτιαχναν εκείνα τα μακρινά χρόνια.

 

Η συγγραφέας:

Γεννήθηκα στην Αθήνα. Από το 1973 μέχρι το 1982 έζησα στο Παρίσι, όπου σπούδασα Παιδαγωγικά στη Σορβόννη και ανακάλυψα τη λογοτεχνία για παιδιά. Πάντα μ’ ενδιέφερε η Ιστορία, γι’ αυτό διάβαζα πολύ και επισκεπτόμουν μουσεία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα έκανα το χόμπι μου δουλειά και άρχισα να οργανώνω εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά του δημοτικού σε μουσεία και παράλληλα να διαβάζω με τους μαθητές μου λογοτεχνικά βιβλία. Η εμπειρία που απέκτησα με οδήγησε να γράψω βιβλία για παιδιά πάνω σε θέματα Ιστορίας και Τέχνης. Παράλληλα ασχολούμαι με την κριτική παιδικού και εφηβικού βιβλίου σε εφημερίδες και σε περιοδικά και μεταφράζω βιβλία για παιδιά. Συνεργάζομαι με το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στο πρόγραμμα της Φιλαναγνωσίας και επισκέπτομαι πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα. Δύο από τα βιβλία μου έχουν βραβευτεί: το 2006 τιμήθηκα με το Κρατικό Βραβείου Βιβλίου Γνώσεων για το βιβλίο Μικρές ιστορίες του Μουσείου, εκδ. Κάστωρ, το οποίο έγραψα με τον Π. Βαλαβάνη, και το 2012 από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το βιβλίο Περπατώντας τις εποχές του Βυζαντίου, εκδ. Μεταίχμιο, 2011