Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πορεία των 100 χρόνων της ελληνικής οπερέτας και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη ξεκινά στις 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο Ακροπόλ. Το αφιέρωμα αποτελείται από μία σπουδαία μουσικοθεατρική παραγωγή με ηθοποιούς, σολίστες, ορχήστρα, χορωδία και μπαλέτο.

Ένα μεγάλο αφιέρωμα στην πορεία των 100 χρόνων της ελληνικής οπερέτας και τον Θεόφραστο Σακελλαρίδη ξεκινά στις 16 Δεκεμβρίου στο θέατρο Ακροπόλ. Το αφιέρωμα αποτελείται από μία σπουδαία μουσικοθεατρική παραγωγή με ηθοποιούς, σολίστες, ορχήστρα, χορωδία και μπαλέτο.


Το αφιέρωμα για την ίδρυση της ελληνικής οπερέτας (1908) και τη συμπλήρωση εκατόν χρόνων, αλλά και για την πρώτη παρουσίαση του «Βαφτιστικού» από τον συνθέτη Θέφραστο Σακελλαρίδη πριν 90 χρόνια (1918), έχει τον τίτλο «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια» και είναι παραγωγή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.


Και γιατί φυσικά να μην τα θυμηθούμε – οι μεγαλύτεροι – αλλά και να τα μάθουμε από την αρχή – οι μικρότεροι.


Η παράσταση με τον τίτλο «Θυμήσου εκείνα τα χρόνια» πραγματοποιεί μιαν αναδρομή στην παράδοση της οπερέτας, της επιθεώρησης και του μουσικού θεάτρου στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα, σε άμεση σχέση με τα ιστορικά γεγονότα και τον κοινωνικό περίγυρο της εποχής.


Αφετηρία αποτελεί το έργο του κορυφαίου συνθέτη Θεόφραστου Σακελλαρίδη, με μιαν αντιπροσωπευτική επιλογή από τις ωραιότερες μελωδίες του.


Η παράσταση είναι αποτέλεσμα μιας συστηματικής ιστορικής και μουσικολογικής έρευνας που ανέλαβε ο εθνομουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος υπογράφει και το λιμπρέτο. Ο ίδιος συνυπογράφει τη σκηνοθεσία με τη χορογράφο Αποστολία Παπαδαμάκη που επιμελήθηκε και την κίνηση.


Για την επιτυχία της παράστασης δούλεψε το καλύτερο επιτελείο του είδους, με διευθύντες της ορχήστρας τον Χρύσανθο Αλισάφη και τον Γιώργο Αραβίδη. Ο συνθέτης Βασίλης Τενίδης έκανε τη μουσική επεξεργασία και ενορχήστρωση των κομματιών, με αφετηρία τις μουσικές εκδόσεις και τα χειρόγραφα του Σακελλαρίδη, ο μαέστρος Χρύσανθος Αλισάφης επιμελήθηκε τη μουσική διδασκαλία, και ο Κώστας Δρακάκης τη διεύθυνση της χορωδίας.


Στο ρόλο του Θ. Σακελλαρίδη εμφανίζονται ο Μιχάλης Μητρούσης και ο Δημήτρης Ντάσιος, ενώ στο διπλό ρόλο της Μαρίκας Κοτοπούλη-Αφροδίτης Λαουτάρη παίζουν και τραγουδούν η Νίνα Λοτσάρη, η Ευδοκία Χατζηϊωάννου και η Σωτηρία Ρουβολή.


Συμμετέχουν οι σολίστες της Λυρικής Σκηνής Λυδία Αγγελοπούλου, Δημήτρης Σιγαλός, Νίκος Στεφάνου και Παντελής Ψύχας, καθώς και οι σοπράνο Γιούλη Καραγκούνη, Ελένη Σταμίδου και Γωγώ Ηλιοπούλου, οι μετζοσοπράνο Ιωάννα Φόρτη και Ελένη Δάβου, καθώς και οι βαρύτονοι Μιχάλης Κατσούλης και Κωστής Ρασιδάκης. Συμπράττει 30μελής ορχήστρα, 20μελής χορωδία και μπαλέτο.


Info
Θέατρο Ακροπόλ
Παραστάσεις: Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο στις 20.00
Κυριακή στις 19.00
Ώρες λειτουργίας ταμείων και τηλεφωνικών πωλήσεων: 9.30 – 21.00
Τηλέφωνα ταμείου: 210 3643700, 210 3608666
Τιμές εισιτηρίων: 35, 30, 25, 23, 20 ευρώ, Ομαδικό 22 ευρώ και Φοιτητικό 15 ευρώ
www.nationalopera.gr
[email protected]