Τρία κορυφαία τενόρα σαξόφωνα της Ευρωπαϊκής αλλά και της παγκόσμιας jazz μ ’έναν έξοχο vocalist κι ένα φανταστικό rhythm section, συγκροτούν αυτό το supergroup που θα παρουσιαστεί στο Half Note Jazz Club, από  Παρασκευή 1 έως Δευτέρα 4 Μαρτίου!

Πώς αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς ένα σχήμα όπου τα τενόρα του Tony Lakatos, του Gilad Atzmon και του Johannes Μüller,  με τα υπέροχα φωνητικά του Randolph Matthews, συναντούν τον εμβληματικό πιανίστα Γιώργο Κοντραφούρη, τον εξαιρετικό μπασίστα Γρηγόρη Θεοδωρίδη και τον σπουδαίο ντράμερ Enzo Zirilli; H έξοχη αυτή μπάντα, παρουσιάζει ένα κολάζ μουσικών διαδρομών κι αυτοσχεδιασμού ανάμεσα στο bebop και το post-bop, ανάμεσα στον Dexter Gordon και τον John Coltrane και πηγαίνει πολύ πέρα απ’ αυτά. Το σχήμα δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία ενός ξεχωριστού προγράμματος  summer school & masterclasses,  που είναι και διεθνές Φεστιβάλ –  του Jazzwerkstatt Saarwellingen της ΝΔ Γερμανίας.

Ο Tony Lakatos,  αν και γεννημένος και σπουδασμένος στην Ουγγαρία, από πολύ νέος βρέθηκε στην Γερμανία κι εξελίχθηκε σε μία πραγματική μορφή της Ευρωπαϊκής jazz και του σαξοφώνου συμμετέχοντας σαν leader και sideman σε πάνω από 350 ηχογραφήσεις κι άπειρες συναυλίες και συνεργασίες.

Ο γεννημένος στο Ισραήλ Gilad Atzmon όταν συμπλήρωσε τα 30 του χρόνια εγκαταστάθηκε στην Αγγλία όπου δημιούργησε το περίφημο σχήμα Orient House Ensemble κι έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο για το υπέροχο παίξιμο, αλλά και το γράψιμό του, καθώς είναι ένας πολιτικός ακτιβιστής. Μοναδικός πολυοργανίστας και λάτρης του Coltrane, έγινε διάσημος για τον τρόπο με τον οποίο, μπόρεσε να παντρέψει την υψηλή τέχνη του bebop & τον αλά Coltrane δυναμισμό στο παίξιμο με τις Μεσανατολίτικες ρίζες του. Οι συνεργασίες του πολλές, ανάμεσα σ’αυτές ο Jack De Johnette, Michel Petruciani,  αλλά και Robbie Williams, Paul McCartney, I. Dury κ.ά.

Ο αρκετά νεότερος Γερμανός σαξοφωνίστας Johannes Müller, έχει εμφανιστεί ήδη σε 30 χώρες και στα σπουδαιότερα Φεστιβάλ και club του κόσμου, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες ηχογραφήσεις και είναι από τους συνιδρυτές του κορυφαίου project “Euro-Jazz” με την HR Big Band.  Συνεργάστηκε με τους Randy Brecker, Dave Liebman, Michel Camilo,  Bob Mintzer κ.ά.

Randolph Matthews

Οι ετικέτες “τραγουδοποιός”, “συνθέτης”, “τροβαδούρος” για τον πολυσχιδή  και διαρκώς εξελισσόμενο Randolph Matthews είναι πολύ φτωχές για να τον περιγράψουν! Ο συναρπαστικός γεννημένος στο Λονδίνο καλλιτέχνης, κινείται με άνεση ανάμεσα στην jazz, τη neo-soul, τη world, την ambient, τη dub ή την soul-jazz αλλά σ’ ένα μοναδικό δικό του παράλληλο σύμπαν, μακριά από τις παραδοσιακές γραμμές και το mainstream. Όταν τον ακούς, καταλαβαίνεις τις επιρροές του από τον Bobby McFerrin ή από τον Marvin Gaye, όπως επίσης γιατί ο σπουδαίος Dj και παραγωγός Gilles Peterson τον επέλεξε για διάφορες συνεργασίες.

Όλοι αυτοί οι κορυφαίοι συντελεστές με το εκπληκτικό rhythm section που συγκροτούν ο Γιώργος Κοντραφούρης, ο Γρηγόρης Θεοδωρίδης και ο Enzo Zirilli, μας προετοιμάζουν για 4 μαγικά βράδια στο Half Note από Παρασκευή 1 έως Δευτέρα 4 Μαρτίου. Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον…

Workshop

Την Κυριακή το μεσημέρι  3 Μαρτίου οι τρεις σαξοφωνίστες και ο Randolph Matthews θα κάνουν workshop στην σκηνή του club.

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα στο site του Half Note.

Συντελεστές συναυλίας

  • Randolph Matthews – voc
  • Tony Lakatos – tenor sax
  • Johannes Müller – tenor sax
  • Gilad Atzmon – tenor sax
  • Giorgos Kontrafouris – piano
  • Grigoris Theodoridis – bass
  • Enzo Zirilli – drums

Photo Credit: Detlef Monter