Πρόκειται για χειρόγραφες εντυπώσεις του πνευματικού χώρου μέσα στον οποίο ζούμε και ονειρευόμαστε. Εμψυχωμένα τοπία κατοικημένα από κινήσεις και χρώμα, διαφανείς εκφράσεις των στοιχείων της φύσης.

Η Ευγενία Αλεξάκη γράφει: οι Καλλιγραφίες, είναι, όπως υποδεικνύει και ο τίτλος που ο ίδιος επέλεξε, πρωτίστως γραφές. Με επιδέξιες ζωγραφικές χειρονομίες δημιουργούνται αφαιρετικές τοπιογραφίες. Με στέρεη γνώση των υλικών του, αναμειγνύοντας σκόνες χρωμάτων και μετάλλων με κόλλα, εικονοποιεί την αδιόρατη συνύπαρξη υλικού και άυλου, φυσικού τόπου και νοητικού. Πυκνώσεις και αραιώσεις χρώματος και φόρμας, στροβιλισμοί και κινήσεις σωματιδίων, ρεύματα, ορίζοντες, γήινα ανάγλυφα, θάλασσες και βουνά, δίνες, ανοίγματα φωτός και σκοτάδι, νέφη και αέρηδες, ρηγματώσεις και τομές, υποβάλλονται στις Καλλιγραφίες του Θράφια σε αφαιρετική μορφολογική και νοητική επεξεργασία και συνυπάρχουν ως υπόμνηση της ζωής πέρα από τον φυσικά αντιληπτό κόσμο. Τις Καλλιγραφίες μπορούμε να τις διαβάσουμε ως μια επίκαιρη πρόταση συμβιωτικής συνεύρεσης ανθρώπου και φύσης. Με εκλεκτικές αναφορές στον Turner και τον Friedrich ο Θράφια μοιάζει να μας θυμίζει κάτι που στη λεγόμενη ανθρωπόκαινο εποχή φαίνεται να ξεχνάμε: πως ο άνθρωπος είναι μέρος της φύσης και η φύση μέρος του ανθρώπου.

Ευγενία Αλεξάκη, Βερολίνο, Μάρτιος 2020

Thrafia, Διπλός Ορίζοντας, 1991

* Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή σας στο χώρο. Οι επισκέπτες θα πρέπει να φέρουν μαζί τους ένα από τα ακόλουθα: πιστοποιητικό εμβολιασμού, πιστοποιητικό νόσησης, αρνητικό rapid test 48 ωρών, αρνητικό pcr 72 ωρών.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Thrafia, Σκόνες και μέταλλα σε χαρτί με ακρυλικά χρώματα, 32 x 24 cm