Μια ανάγνωση του έργου του Θουκυδίδη που αποκαλύπτει ακόμη μία διάσταση του μεγαλείου του, γραμμένο απο τον Ντόναλντ Κέιγκαν. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ωκεανίδα.

Ποτέ άλλοτε η Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου του Θουκυδίδη, καθώς και ο συγγραφέας της, δεν αποτέλεσαν αντικείμενο τόσο έντονης και διαδεδομένης έρευνας, και δεν άσκησαν τόσο μεγάλη επιρροή, όσο στην εποχή μας. Ο Θουκυδίδης ισχυριζόταν πως το έργο του αποτελούσε «κτήμα ες αεί» και προοριζόταν να φανεί χρήσιμο σε «όσους θελήσουν να έχουν ακριβή γνώση των γεγονότων που συνέβησαν και εκείνων που θα συμβούν στο μέλλον, τα οποία, από την πλευρά της ανθρώπινης φύσης, θα είναι όμοια ή παραπλήσια».

Περίπου δυόμισι χιλιάδες χρόνια αργότερα, οι πολιτικοί ηγέτες και όσοι σπουδάζουν την πολιτική τέχνη το προσεγγίζουν με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Το έργο του εξακολουθεί να επηρεάζει τις διάφορες αντιλήψεις περί διεθνούς πολιτικής και να διδάσκεται στις στρατιωτικές σχολές όλου του κόσμου.

Ο Ντόναλντ Κέιγκαν, γνωστός στο ελληνικό κοινό από τα έργα του Περικλής και Πελοποννησιακός Πόλεμος, αποδεικνύει πως ο μεγάλος ιστορικός, για να συνθέσει το έργο του, συγκρούστηκε με τις τρέχουσες αντιλήψεις του καιρού του. Ο Θουκυδίδης υπήρξε, εκτός των άλλων, και μεγάλος αναθεωρητής του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπιζαν οι σύγχρονοί του τα μεγάλα γεγονότα της εποχής του. Μια ανάγνωση του έργου του Θουκυδίδη που αποκαλύπτει ακόμη μία διάσταση του μεγαλείου του.  

Ο Ντόναλντ Κέιγκαν [Donald Kagan] είναι διακεκριμένος κλασικιστής και ιστορικός και διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Γιέιλ. Το 2002 του απονεμήθηκε το National Humanities Medal. Θεωρείται παγκοσμίως ο πιο έγκυρος σύγχρονος μελετητής της ιστορίας του Πελοποννησιακού Πολέμου. Έχει γράψει πολλά βιβλία με θέμα την αρχαιότητα αλλά και τη σύγχρονη εποχή. Ζει στο Χάμντεν του Κονέκτικατ. Από τις εκδόσεις «Ωκεανίδα» κυκλοφορούν επίσης τα βιβλία του Ο Πελοποννησιακός Πόλεμος και Περικλής ο Αθηναίος και η γέννηση της δημοκρατίας.