Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη το βιβλίο του Γιώργου Αρχιμανδρίτη με τίτλο «Θόδωρος Αγγελόπουλος: Με γυμνή φωνή»…

… που αφορά στο μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη.

«Στην ουσία πρόκειται για ένα μυστήριο. Πώς γεννιέται μια ιδέα; Προηγείται πάντα μια περίοδος λίγο παράξενη και μυστηριώδης, όπου αισθάνομαι ότι κάτι έρχεται. Είναι μια περίοδος ύπνωσης, μία κατάσταση όπως ανάμεσα στον ύπνο και τον ξύπνο, όπου τα πάντα αποκτούν διαφορετικές διαστάσεις. Μια φράση, ένα τραγούδι ή έναν θόρυβο τα ακούω με τρόπο διαφορετικό. Είναι σαν μία εγκυμοσύνη. Συχνά αναδύεται ένα πρώτο στοιχείο, που μπορεί να είναι μια εικόνα από το τέλος της ταινίας ή ένα υπαρκτό πρόσωπο που έχει ήδη μεταλλαχτεί σε χαρακτήρα της. Κάθε μέρα προστίθενται έτσι διάφορα στοιχεία, τα οποία μου έρχονται μεταξύ πέντε κι επτά το πρωί. Σηκώνομαι τότε και κρατάω σημειώσεις…»

Το βιβλίο αυτό βασίζεται στις συνομιλίες του Θόδωρου Αγγελόπουλου με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη που έγιναν στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών À voix nue και μεταδόθηκαν το 2009 από τον σταθμό τεχνών και πολιτισμού της Κρατικής Γαλλικής Ραδιοφωνίας France Culture. Η εκπομπή Με γυμνή φωνή αποτελείται από πέντε ημίωρες συζητήσεις με προσωπικότητες που σηματοδοτούν την εποχή μας: φιλοσόφους, καλλιτέχνες, δημιουργούς που δέχονται σε κάποια στιγμή της ζωής τους να εκμυστηρευθούν τις ελπίδες, τα πιστεύω και τις αμφιβολίες τους. Η πολύτιμη αυτή μαρτυρία του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη συνοδεύεται από τη φιλμογραφία του, πλήρως ενημερωμένη, καθώς και από σπάνιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό από τα προσωπικά του αρχεία και από γυρίσματα των ταινιών του.

Το βιβλίο περιέχει αφίσα με αφίσες από όλες τις ταινίες του σκηνοθέτη.
Συγγραφέας και δημοσιογράφος, ο Γιώργος Αρχιμανδρίτης είναι τακτικός συνεργάτης της Κρατικής Γαλλικής Ραδιοφωνίας (France Culture) ως παραγωγός ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ τέχνης και πολιτισμού, καθώς και των εφημερίδων Το Βήμα και Τα Νέα. Το βιβλίο Mot à Mot, που συνυπογράφει με την Danielle Mitterrand, κυκλοφορεί από τις γαλλικές εκδόσεις Le Cherche Midi, ενώ το βιβλίο του Μίκης Θεοδωράκης-Η ζωή μου κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις Εκδόσεις Πατάκη και στη Γαλλία από τις εκδόσεις Actes Sud με τον τίτλο Mikis Théodorakis par lui-même. Το 2010 τιμήθηκε από το Γαλλικό Υπουργείο Πολιτισμού με τον τίτλο του Ιππότη του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών για τη συμβολή του στον τομέα του Πολιτισμού στη Γαλλία και τον κόσμο.