Η Art Zone 42 παρουσιάζει την έκθεση του Θοδωρή Λάιου με τίτλο «Alienated Love» από τις

8 μέχρι τις 26 Ιανουαρίου 2013.

Την Τρίτη 8 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ., εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης ART ZONE 42, επί της Λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου 42, η πρώτη ατομική έκθεση του Θοδωρή Λάιου με τίτλο ‘Alienated Love’.

O Θοδωρής Λάιος είναι ένας καλλιτέχνης με ιδιόμορφη προσωπική γραφή, του οποίου τα έργα ακόμα και με την πρώτη ματιά εγκαθίστανται στη μνήμη. Φανερά επηρεασμένος από την κουλτούρα της street art και την γραφιστική τέχνη, αποτυπώνει στους καμβάδες του θεόρατα ανθρωπόμορφα τέρατα με έντονα και χαρούμενα χρώματα που θυμίζουν ποπ αρτ. Οι εικόνες του, άκρως σουρρεαλιστικές, ονειρικές και εφιαλτικές παράλληλα, θυμίζουν
σκηνικά από παράδοξα κόμικ και ιαπωνικά anime ή splatter βγαλμένα από ηλεκτρονικά παιχνίδια. Παραπέμπουν στην παιδική ηλικία με πρωταγωνιστές διαστρεβλωμένους ήρωες και ρομπότ από άλλες εποχές.

Ο ίδιος αποδίδει βιομηχανικές λεπτομέρειες στους χαρακτήρες του και σαν σύγχρονος Ιερόνυμος Μπος δημιουργεί τον δικό του ‘χαοτικό’ κόσμο, αξιοποιώντας κάθε σπιθαμή του καμβά, με συγκεκριμένα μοτίβα που διαρκώς επαναλαμβάνονται και μπλέκονται ανάμεσα στα ΄τέρατά’ του. Τα έργα του είναι υπερμεγέθη, με συνθέσεις από μαρκαδόρο πάνω σε τεράστιες ξύλινες επιφάνειες. Το υλικό του ξύλου παραπέμπει στη φαινομενική σκληρότητα των θεμάτων του, στα οποία είναι εμφανής η έλλειψη αθωότητας παρά τα χαρούμενα χρώματα. Στο σύνολό τους, οι μεγαλειώδεις παραστάσεις του προκαλούν και προσελκύουν, συγκροτώντας κόσμους προς παρατήρηση και αποκρυπτογράφηση, καθώς καθίστανται εντυπωσιακοί και όμορφοι μέσα στην παραδοξότητά τους.

Επιμέλεια Έκθεσης
Τζωρτζίνα Θέου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ο Θοδωρής Λάιος σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με καθηγητές τους Ι. Ψυχοπαίδη και Τ. Πατρασκίδη, από όπου αποφοίτησε το 2009. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έχει πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά ταξίδια σε Νέα Υόρκη, Παρίσι, Βρυξέλλες και Άμστερνταμ, διευρύνοντας ετσι τους ορίζοντές του σε ό,τι αφορά την εικαστική του τοποθέτηση. Στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος, έχει διατελέσει καθηγητής ψυχαγωγίας μέσω των εικαστικών σε παιδιά του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων. Έχει συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα και έχει λάβει μέρος στο Video Art Festival της Χαλκίδας το 2008 με δύο έργα του. Επίσης έλαβε συμμετοχή το 2009 σε διαγωνισμό του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τίτλο ‘Κοινωνία Ευθύνης – Οικονομία και Περιβάλλον’ , κερδίζοντας το 4ο βραβείο. Η πρώτη ατομική του έκθεση εγκαινιάζεται στην γκαλερί Art Zone 42, με τίτλο ‘Alienated Love’.