«Ζωγραφική σημαίνει άθικτος κόσμος σε σπασμένα τζάμια»

Η έκθεση Lasciatemi Cantare αποτελείται αποκλειστικά από έργα που εγκαινιάζουν έναν καινούριο κύκλο δημιουργίας του καλλιτέχνη, που συνδιαλέγεται αδιάλειπτα με την ιστορία –της τέχνης, του ανθρώπου και της φύσης- αποτυπώνοντας όλα τα στάδια ενός σχεδόν αδύνατου εγχειρήματος. Σκοπός του νέου αυτού κύκλου έργων είναι να ανακαλύψει και να αφηγηθεί ένα αντικείμενο που τελεί μόνιμα υπό διαμόρφωση, επινοώντας εκ νέου τις ρέουσες και σκιερές συνάψεις που δένουν τον άνθρωπο με τη φύση και το πεπρωμένο του.

«Ζωγραφικές που θρηνούν, χλευάζουν, οργίζονται. […] Εικόνες θριαμβόλεθρων. Χρώματα εωσφορικά που πολεμούν το καλό γούστο και αμφισβητούν την ύπαρξη της ομορφιάς και της αλήθειας ως εννοιών.», παρατηρεί στον κατάλογο της έκθεσης ο Μάνος Στεφανίδης.

«Το τωρινό µου έργο, αποτελεί συμπύκνωση δύο βασικών στοιχείων που κατείχαν κεντρική θέση στα έργα των προηγούμενων ετών. Το στοιχείο του τραγικού και η στιγµή της έκστασης. Τα δύο αυτά στοιχεία δεν πρέπει να αναζητηθούν απαραίτητα, ή ίσως και καθόλου, στη θεµατική των έργων. Αυτό που µε συγκλόνιζε πάντα είναι η αδιάλειπτη αποτύπωση του τραγικού –µε τη διττή του σηµασία, δηλαδή αυτή που αντλεί από την αρχαία τραγωδία και εκείνη της καθημερινής ζωής– στα πρόσωπα και τις κινήσεις των ανθρώπων.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο ίδιος ο καλλιτέχνης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Άγγελο Ήβο και την Μαργαρίτα Καρκαγιάννη.

Ο Θόδωρος Δασκαλάκης είναι ζωγράφος γνωστός για το έργο του στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού όπως στη Γερμάνια, στην Αυστρία, στο Βέλγιο και στην Κύπρο. Γεννήθηκε στην Γερμάνια το 1968 και αποφοίτησε από την Ακαδημία του Μονάχου (Munich Kunstakademie). Ξεκίνησε την καριέρα του ως ζωγράφος στο Μονάχο και στο Βερολίνο. Στην Ελλάδα εγκαταστάθηκε το 1999. Πολλά από τα έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης καθώς και στις Η.Π.Α. Πραγματοποίησε εκθέσεις σε γνώστες γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.