Το ARTéfacts ensemble είναι ίσως το πιο δραστήριο οργανικό σύνολο των ημερών μας. Με σταθερά και οργανωμένα βήματα, έχει από το 2008 που δραστηριοποιήθηκε, προσθέσει στο βιογραφικό του μια σειρά από σημαντικά project που έχουν παρουσιαστεί σε χώρους όπως το Τριανόν, η αίθουσα Παρνασσός, Θέατρο Εμπρός, το Θέατρο Πόρτα, τη Στέγη Γραμμάτων & Τεχνών καθώς και σε Φεστιβάλ.

Projects που κινούνται σε μια ευρεία γκάμα μουσικών ειδών και εποχών. Αναζητήσεις ή/και νέες προτάσεις που προάγουν τη μουσική τέχνη, που παίρνουν συχνά αφορμή από το πρόσφατο ή απώτερο παρελθόν ενώ ταυτόχρονα διαλέγονται δημιουργικά με το σήμερα, αφήνοντας παράλληλα παρακαταθήκη για το μέλλον.

Από το ‘Round Jazz, το American Minimal Music και τη συμμετοχή τους στο Φεστιβάλ Αθηνών στην παράσταση Βάκχες του Θωμά Μοσχόπουλου (μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής), στη Συγκατοίκηση (το project που είδε αλλιώς τα τραγούδια του Κωνσταντίνου Βήτα), το ΑΜΟΚ (αφιέρωμα στον Fausto Romitelli)και το πρόσφατο Folk Songs έχουν διανύσει μία εντυπωσιακά δημιουργική διαδρομή που όπως όλα δείχνουν έχει ακόμη πολύ μέλλον μπροστά της.

Το THIVA Km102 είναι το πιο πρόσφατο project τους. Παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015 στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Η βραδιά ήταν το επιστέγασμα μιας συλλογικής δουλειάς σχεδόν δύο ετών. Έργα έξι νέων ευρωπαίων συνθετών γραμμένα ειδικά για το σύνολο κι εμπνευσμένα από τη ζωή των γυναικών στις φυλακές της Θήβας, έργα με βαθιά φιλοσοφική διάσταση, με πολλή ευαισθησία και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικά avant-garde δείγματα της νέας γενιάς ευρωπαίων συνθετών της contemporary classical μουσικής.

Η βασική ιδέα του ARTéfacts ensemble ήταν η σύνθεση έργων για live electronics ή προηχογραφημένους ήχους και ακουστικό σύνολο, με βάση τις  ηχογραφήσεις ήχων και μαρτυριών από κρατούμενες στις γυναικείες φυλακές Θήβας κατά την διάρκεια του προγράμματος art and drama therapy που εκπόνησε η Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση ΑΜΑΚΑ από τον Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι τον Ιούνιο 2014.

Έννοιες που σχετίζονται με τη ζωή στις φυλακές, όπως ο εγκλεισμός, η ρουτίνα, ο πανοπτισμός, έτσι φυσικά όπως τις αντιλαμβάνονται άνθρωποι εκτός εγκλεισμού, καθώς και μαρτυρίες των ίδιων των κρατούμενων γυναικών αποτέλεσαν τους βασικούς θεματικούς άξονες και πηγές έμπνευσης των συνθετών για τη δημιουργία των συνθέσεών τους.  

Η πρώτη παρουσίαση των συγκεκριμένων έργων πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο του 2014 μέσα στο κτήριο των γυναικείων φυλακών της Θήβας. Τόσο η σύνθεση των συγκεκριμένων έργων, όσο και η παρουσίασή τους εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος “PAROL! Writing and art beyond walls, beyond borders”(το οποίο στηρίζεται από το “CULTURE PROGRAM” της Ευρωπαϊκής Ένωσης) κι έχει σαν στόχο τη δημιουργία καλλιτεχνικών γεφυρών ανάμεσα στα σωφρονιστικά ιδρύματα και την κοινωνία δια μέσου της Τέχνης, πρόγραμμα που εφαρμόζεται ταυτόχρονα σε 5 ευρωπαϊκές χώρες.

Το THIVA Km102 κυκλοφορεί σε cd από την Puzzlemusik και είναι διαθέσιμο σε όλα τα ενημερωμένα δισκοπωλεία και με αντικαταβολή από το puzzlemusik@gmail.com. Σε digital μορφή (i-tunes, 7digital, Spotify, Deezer και συνολικά 135 καταστήματα ψηφιακής πώλησης σ’ όλο τον κόσμο) θα κυκλοφορήσει στο τέλος Μαΐου σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί έγκαιρα.

Τα έργα που περιλαμβάνονται στο cd:

Laurent Durupt Panakoustikon (Γαλλία)
Balázs Horváth Broken Con(sor)tinuity (Ουγγαρία)
Maurilio Cacciatore Radio Jail (Ιταλία)
Branka Popović Inside / Waltz (Σερβία)
Νικόλας Τζώρτζης Dehors (Ελλάδα)

Δημήτρης Ανδρικόπουλος Traces (Ελλάδα)


ARTéfacts ensemble:  
Ai Motohashi-Σιδέρη (πιάνο), Σπύρος Τζέκος (κλαρινέτο), Guido De Flaviis (σαξόφωνο), Λαέρτης Κοκολάνης (βιολί), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Κώστας Σερεμέτης (κρουστά), Θοδωρής Βαζάκας (κρουστά)

Το άλμπουμ “THIVA Km102” ηχογραφήθηκε στo στούντιο Sierra με ηχολήπτη τον Παναγιώτη Πετρονικολό.

Διεύθυνση ensemble: Ζωή Ζενιώδη
Editing και μίξη: Guido De Flaviis
Mastering: Γιάννης Χριστοδουλάτος – Sweetspot

Creative design: Δημήτρης Μητσόπουλος – Colorfabrik
Διεύθυνση Παραγωγής: ΑΜΑΚΑ Μ.Κ.Ο

To THIVA Km102 είναι κυκλοφορία πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για αυτό και όλο το ένθετο είναι στην αγγλική γλώσσα.

Artéfacts Ensemble: www.artefactsensemble.gr
https://www.facebook.com/artefacts.ensemble

AMAKA M.K.O.: www.amaka.gr
https://www.facebook.com/amaka.arte

Puzzlemusik: www.puzzlemusik.com
http://www.facebook.com/puzzlemusik.label