Η ομαδική έκθεση “This is Not My Beautiful House” πρόκειται για το δεύτερο μέρος της ενότητας “Ο Αθηναϊκός τρόπος” /”The Athenian way” που συντονίζει ο Γιώργος Γεωργακόπουλος με το Athens Intersection και την APART Art Research & Applications, σε συνεργασία με τα FOTA Φίλοι Τριγώνου Αθήνας και την CHEAPART.

Στην έκθεση «This Is Not My Beautiful House», η θεματική του σπιτιού καλύπτεται από μια ανεξάντλητη, σχεδόν ασύλληπτη ποικιλία προσεγγίσεων και ζητημάτων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις καθημερινές πρακτικές και τα συναισθηματικά φορτία που συνεπάγεται η ζωή γύρω από το σπίτι, αφήνοντας εκτός τεχνολογικές και επιστημολογικές προσεγγίσεις. Το σπίτι σαν ένας λειτουργικός χώρος της καθημερινότητας είναι ο πιο κοινός και ο πιο ιδιωτικός χώρος. Ταυτόχρονα είναι το κεντρικό σημείο αναφοράς για την ασταμάτητη παραγωγή ποικίλων πρακτικών που συνδέονται με προσωπικά και κοινωνικά αφηγήματα, αντιληπτά είτε στην φαντασία μας είτε στην εμπειρία μας. Ξεκινώντας από την κάθε είδους ενδεικτική υλικότητα -που μπορεί να προέρχεται από απρόβλεπτες ή τυχαίες συνθήκες- η στιβαρή εικόνα του σπιτιού μπορεί να στραφεί προς τις άυλες εμπειρίες που σωρεύονται μέσα του. Καθώς οι συναισθηματικές εντάσεις που βιώνουμε στη ζωή στο σπίτι είναι μεταβαλλόμενες, αμφίσημες διαδικασίες μεταμορφώνουν το περιβάλλον τους και αντίστοιχα επηρεάζονται από αυτό. Μέσα στην ακτίνα του σπιτιού, αξίες, προσδοκίες και πιθανότητες, ανθρώπινα και άψυχα στοιχεία ανακατεύονται σε έναν δημιουργικό κυκεώνα από εικόνες και αισθήματα.

Συγκεκριμένα, η ιδέα του κυκεώνα, ως ένα πλήθος από αδιοργάνωτα στοιχεία που δυσκολεύονται να διευθετηθούν σε ένα σύνολο εκφράζει με επιτυχία το απροσδιόριστο φάσμα από πολυπλοκότητες που περιτριγυρίζουν το σπίτι και τις δράσεις που αναπτύσσονται γύρω του. Έτσι, η αναζήτηση ξεκάθαρων ορίων, η ανάγκη να καταγραφεί το χάος και η προβολή της μυστικοπάθειας γίνονται μέρη μιας μεθόδου στην αναζήτηση να καταγραφούν αυτές οι πρακτικές. Τυχαία ευρήματα, απρόσμενες διαπιστώσεις και νοηματικές ανατροπές είναι καλοδεχούμενα αν όχι απαραίτητα σε αυτή την πορεία.

Μία τέτοια προσέγγιση αδιαφορεί για τους τύπους και το κοινωνικό φαίνεσθαι ή μπορεί να επικεντρώνεται άνισα σε επιμέρους λεπτομέρειες της ζωής στο σπίτι, παρακάμπτοντας την επιφάνεια των πραγμάτων. Με αυτό το σκεπτικό, οι εικαστικοί που συμμετέχουν στην έκθεση «This Is Not My Beautiful House» εξερευνούν με διαφορετικά μέσα και προσεγγίσεις το εύρος της οικιακής εμπειρίας.

Επιμέλεια: Νίνα Κοταμανίδου

Συμμετέχουν: Ηώ Αγγελή, Ελευθερία Αλεξανδρή, Γρηγορία Βρυττιά, Αντωνία Θωμοπούλου, Αθηνά Κανέλα, Φρύνη Μουζακίτου, Νίνα Κοταμανίδου, Μιχάλης Παρλαμάς, Βασίλης Φιορεντζάκης.

Ο Αθηναϊκός τρόπος /The Athenian way

Με αφορμή τα ερυθρόμορφα και μελανόμορφα αγγεία ως χαρακτηριστικό εμπορικό προϊόν της κλασσικής Αθήνας και των αιώνων πριν, μεταφέρουμε την εικόνα του θετικού και αρνητικού σε μία διαφορετική διάσταση στο σήμερα.

Οι δύο όψεις της προσωπικότητας της Αθήνας, μισή θετική και μισή αρνητική σε μία διαφορετική προσέγγιση. Η φύση των κατοίκων της μητρόπολης να αδιαφορεί για τα θετικά που προσφέρει και να μεγεθύνει τα αρνητικά με μία σχεδόν θεατρικότητα. Κάθε θετική εξέλιξη φαίνεται σα να την περιμέναμε χρόνια και δε μας κάνει εντύπωση, ενώ η αρνητική εξέλιξη μοιάζει να μας πιάνει κάθε φορά απροετοίμαστους. Δύο εκθέσεις προσεγγίζουν μέσα από τα μάτια των καλλιτεχνίδων και καλλιτεχνών αυτό το φαινόμενο και ερμηνεύουν με τον τρόπο τους αυτό που συμβαίνει στη ζωή όλων μας: το περιβάλλον γύρω μας έχει τον χαρακτήρα που εμείς του δίνουμε.

Κεντρική φωτογραφία θέματος: Ελευθερία Αλεξανδρή