Το Flux Laboratory Athens, μέσω του διατομεακού προγράμματος τέχνης και επιστήμης, καλεί το κοινό να συμμετάσχει ως θεατής σε μια δράση που γεφυρώνει την επιστήμη του χορού με τη χορογραφία. O κλάδος της επιστήμης του χορού (dance science) είναι η επιστημονική μελέτη του χορού και των χορευτών και οι θεματικοί τομείς της συχνά περιλαμβάνουν: ψυχολογία, ανατομία, φυσιολογία, κινησιολογία, διατροφή, εμβιομηχανική, δημιουργικότητα, σωματική κ.ά.

Στο έργο This Is A Good Performance, η χορογράφος/χορεύτρια Ζωή Ευσταθίου συνεργάζεται με την Επίκουρη καθηγήτρια Γνωστικής – Πειραματικής Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Αργυρώ Βατάκη, σε μια προσπάθεια να απαντήσουν στο ερώτημα: “Τι καθορίζει μια καλή performance;” Οι δημιουργοί έχουν ως στόχο να διερευνήσουν πώς επίμονα κινητικά μοτίβα μπορούν να συνθέσουν μια performance και, ταυτόχρονα, πώς η σύνθεση αυτή μπορεί να επηρεάσει την αντίληψη του χρόνου και άλλων γνωστικών και συναισθηματικών καταστάσεων του θεατή.

Η performance δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της δίμηνης καλλιτεχνικής φιλοξενίας της χορογράφου στο Flux Laboratory Athens. Στο πλαίσιο αυτό, η ερευνητική ομάδα “Multidisciplinary Dance” παρακολουθώντας τη δημιουργική διαδικασία, σχεδίασε ένα πειραματικό έργο που μελετά τους παράγοντες που συντέλεσαν στη δημιουργία και επιλογή παραστασιακών συνθηκών. Επιπρόσθετα, θα μελετήσει την αίσθηση του περάσματος του χρόνου για τον θεατή κατά την παρακολούθηση της performance.

To έργο θα παρουσιαστεί στο κοινό στο ΒΙΟS Exploring Urban Culture, σηματοδοτώντας, έτσι, το ξεκίνημα μιας συνεργασίας μεταξύ του Flux Laboratory Athens και του πειραματικού πολυχώρου.

Συντελεστές

Σύλληψη/χορογραφία/ερμηνεία: Ζωή Ευσταθίου
Επιστημονικός Σύμβουλος: Αργυρώ Βατάκη
Επιστημονική ομάδα: Multidisciplinary Dance
Βοηθός Χορογράφος: Μαρία Ανθυμίδου
Πρωτότυπη Μουσική: Constantine Skourlis
Φωτισμός: Παναγιώτης Τομαράς
Παραγωγή: ANEMA Dance Company
Eυχαριστούμε την ΑΚΤΙΝΑ (Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού)
Με την υποστήριξη του Flux Laboratory Athens

Ζωή Ευσταθίου

Η Ζωή Ευσταθίου γεννήθηκε στην Αθήνα. Από το 2015 έως και το 2020 συνεργάστηκε με τη χορογράφο Anne Teresa De Keersmaeker ως χορεύτρια στην ομάδα ROSAS στο Βέλγιο.
Το 2021, η Ζωή, συνεργάστηκε με την ομάδα Jacob Jonas Company στο Los Angeles, με την οποία χορογράφησε το project “GATHERING” που παρουσιάστηκε στη διεθνή πλατφόρμα fils.dance. Η Ζωή δημιούργησε και παρουσίασε παράλληλα τις δικές της παραγωγές «Mr Gingerbread Man» (2012), «9 NiNe» (2014), «Chapter I» (2015), «(-) ΕΜΑΣ» (2019), «Μέσα στο πλήρες, συναντάμε εμάς» (2018) σε Βέλγιο, Ελλάδα και Αυστρία. Το χορευτικό της ντουέτο «Μέσα στο πλήρες, συναντάμε εμάς» διακρίθηκε στο διαγωνισμό Rotterdam International Duet Choreographic Competition ως ένα από τα κομμάτια της τελικής επιλογής, όπου και αναδείχθηκε ως το αγαπημένο του κοινού. Επίσης, το ίδιο project παρουσιάστηκε στο διαγωνισμό SzoloDuo Competition, στον οποίο απέσπασε και πάλι το βραβείο του κοινού. Η παραγωγή «Μέσα στο πλήρες, συναντάμε εμάς» παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ARC for Dance Festival το 2021 και παρουσιάζεται σε Φεστιβάλ στην Ευρώπη και στην Ελλάδα έως και σήμερα. Από το 2013 έως το 2016 συμμετείχε στην παραγωγή της Michéle Noiret, «Hors-Champ». Μεταξύ του 2010 και 2015 συνεργάστηκε με τη χορογράφο Dominique Duszynski στις παραγωγές «Sous Les Ponts» (2010), «Sotto Voces» (2011), «Walkabout» (2014) και μαζί δημιούργησαν το ντουέτο «Riff» (2012-2015) , το οποίο παρουσίασαν σε Γαλλία, Βέλγιο και Βραζιλία. Το 2023 συμμετέχει στο πρόγραμμα «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» με τη νέα της παραγωγή «Μία κουκκίδα ευτοπία» που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά τον Αύγουστο 2023. Η Ζωή είναι Ψυχολόγος, απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου (2021).

Αργυρώ Βατάκη

Η Αργυρώ Βατάκη είναι Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Ανήκει στον Τομέα Εκπαιδευτικής και Γνωστικής Ψυχολογίας και είναι μέλος του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Ψυχολογίας. Είναι Συντονιστής της Ειδίκευσης “Εφαρμοσμένη Γνωστική & Αναπτυξιακή Ψυχολογία”, του ΠΜΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ.
Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του California State University, Long Beach (CSULB), ΗΠΑ. Έκανε Μεταπτυχιακές σπουδές στο CSULB, στο Τμήμα Ερευνητικής Ψυχολογίας. Είναι διδάκτορας του Τμήματος Πειραματικής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με τίτλο διατριβής “Assessing the factors modulating synchrony perception for complex audiovisual stimuli”. Είναι συντάκτρια του επιστημονικού περιοδικού Timing & Time Perception και ιδρύτρια της Timing Research Forum, μια ανοιχτής ακαδημαϊκής κοινότητας για την προώθηση της διεπιστημονικής έρευνας πάνω στον χρονισμό και τη χρονική αντίληψη.