Το Εργαστήρι Καλλιτεχνικού Πειραματισμού με τίτλο  «Θεσσαλονίκη: Τοπία, Ποίηση & η Ποιητική της Δράσης» θα πραγματοποιηθεί στον Χώρο Τέχνης SourLiBooM από Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015 και για πέντε συναντήσεις.

Με αφορμή ποιήματα Θεσσαλονικέων Ποιητών, που αναφέρονται στην πόλη της Θεσσαλονίκης, καλλιτέχνες (ερασιτέχνες και επαγγελματίες) από όλα τα πεδία της Τέχνης καλούνται να εξερευνήσουν λέξεις και εικόνες και να εμπνευστούν ένα δικό τους πρότζεκτ μέσα από ασκήσεις και δράσεις που προέρχονται κατά κύριο λόγο από τον ευρύτερο χώρο των παρασταστικών τεχνών (θέατρο, αφήγηση, performance). Η ενεργή ενασχόληση με την καλλιτεχνική έρευνα, η εξερεύνηση της σημασίας του χώρου και του χρόνου στην καλλιτεχνική δημιουργία, η σύνθεση και η αφαίρεση ως τεχνική και τέχνη, η εναλλακτική ενασχόληση με ένα οικείο πεδίο τέχνης και ο «επί χάρτου» σχεδιασμός ενός πρότζεκτ/καλλιτεχνήματος είναι μερικές από τις βασικές θεματικές του εργαστηρίου.

Εισηγήτρια: Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου

Βαλεντίνα Παρασκευαΐδου

Σπούδασε Ψυχολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα παρακολούθησε μαθήματα θεάτρου σε θεατρικά εργαστήρια της πόλης. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Σκηνοθεσία Θεάτρου (MA Theatre Directing, Essex University, Αγγλία και GITIS University, Ρωσία) και είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Τμήμα Σύγχρονων Παραστατικών Τεχνών στο Γκέτεμποργκ (MFA Contemporary Performing Arts, University of Gothenburg, Σουηδία). Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας Καλλιτεχνών SourLiBooM κι εργάζεται τα τελευταία 10 χρόνια ως σκηνοθέτης, ηθοποιός, performer και δασκάλα θεάτρου για παιδιά και ενήλικες. Έχει παρουσιάσει κι έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις και performance στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.