Η Γκαλερί ΕΙΡΜΟΣ μας προσκαλεί την Τρίτη 19 Μαΐου 2016 στις 8.30 μ.μ. στα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Πάβλου Χαμπίδη, “Θεσσαλονίκη: Μνήμες του Παρόντος”.

Μετά από ταξίδια και εκθέσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και αλλού ο Πάβλος Χαμπίδης επιστρέφει με αυτή την έκθεση-αφιέρωμα στην πόλη του. Μια μεγάλη σειρά έργων σε χαρτί μας παρουσιάζουν εκ νέου την Θεσσαλονίκη και τον παλίμψηστο χαρακτήρα της. Κτίρια, άνθρωποι, ιστορίες και φως συνθέτουν μια καλειδοσκοπική εικόνα που μας προκαλεί να ανακαλύψουμε εκ νέου την ιδιαίτερη αυτή πόλη.

“Από τους ελληνιστικούς της δήμους, στην μητρόπολη του σήμερα. Όλα είναι εκεί δίπλα στην ίδια, πάντα αλλιώτικη θάλασσα. Ναοί και στοές, αψίδες και μέγαρα, ψήγματα τείχους μόνον πια και οι άγρυπνοι μεταλλικοί γίγαντες στις πλατφόρμες του λιμανιού. Φωνές παιδιών, ήχοι της κυκλοφορίας και εκείνη η χαρακτηριστική ομιλία των κτιρίων. Ο Δερβίσης και το μηχανάκι κάτω από την Θριαμβική Αψίδα από όπου κάποτε περνούσε τράμ. Θεσσαλονίκη η Νάρκισσος, Θεσσαλονίκη η άλλη Αγία.

Με πλοηγό τον οδοιπόρο-ζωγράφο Πάβλο Χαμπίδη προσεγγίζουμε την ψυχο-γεωγραφία του τόπου, αρχαιολόγοι του παρόντος, οιωνοσκόποι των όσων ήδη παρήλθαν αφήνοντάς τα όλα λίγο διαφορετικά ανελλιπώς κάθε φορά. Νευρώδη ίχνη που κλείνουν ακούσματα και χρώματα διαφανή μας δίνουν τις ψηφίδες ενός γρίφου, τον μίτο για έναν αστικό λαβύρινθο. Επιστρέφοντας στην γενέτειρα του ο Χαμπίδης αναζητεί και καταγράφει, βαδίζει και αποτυπώνει γλαφυρώς υπαινικτικά την πόλη που υπήρξε μέσα από την πόλη που είναι. Δημιουργός μη προσωπογραφικών πορτραίτων συντάσσει ένα λεξικό εφήμερων όψεων πάνω σε θέμα αιώνιο. Βαδίζοντας κάτω από έναν Κάσσανδρο ήλιο ολόχρυσα τραίνα καταφθάνουν από ανατολικά και ζέπελιν γκρεμίζονται πλάι σε αυτόν που επιμένουμε να ονομάζουμε Λευκό Πύργο.”

Δημήτρης Τόλης

Σύντομο Βιογραφικό:

O Παύλος Χαμπίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957. Σε ηλικία 18 ετών έφυγε για σπουδές στη Σουηδία, όπου αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Lund με πτυχίο Φιλοσοφίας και Ιστορίας της Τέχνης. Παράλληλα με τις σπουδές παρακολούθησε επίσης μαθήματα σε διαφορετικές τεχνικές της χαρακτικής. Οι πρώτες εκθέσεις του χαρακτηρίζονταν από Κινέζικα σχέδια με μελάνι. Εργάστηκε επίσης για το ημερήσιο Τύπο ως σκιτσογράφος.

Από το 1985 έχει αφιερωθεί στη ζωγραφική και ζει αποκλειστικά από την τέχνη του. Μέχρι το 2001, ηγήθηκε μιας «νομαδικής» ζωής και έζησε – δημιουργώντας παράλληλα και παρουσιάζοντας τα έργα του – στο Τόκιο, τη Γενεύη, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες. Ταυτόχρονα, ζωγράφισε εξώφυλλα λογοτεχνικών έργων δημοσίευσε σχέδια του σχετικά με την πολιτική και τη λογοτεχνία, καθώς και κινούμενα σχέδια στη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Γαλλία. Από το 2001 ζει στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες. Αρκετές εκθέσεις των έργων του έχουν επίσης πραγματοποιηθεί στην Αθήνα,την Θεσσαλονίκη,το Βερολίνο,την Μπολόνια, την Κοπεγχάγη και την Στοκχόλμη. Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές, πολιτιστικά ιδρύματα και μουσεία.

Το 2004 εξέδωσε για τη Louis Vuitton συλλεκτικό βιβλίο – ταξιδιωτικό σημειωματάριο για την Αθήνα, ενώ ακολουθήσαν συνεργασίες με ιδρύματα και φορείς καρπός των οποίων ήταν βιβλία μεταξύ άλλων για την Πρέβεζα, τους Παξούς και πρόσφατα για την Κάτω Ιταλία.