Οι θερινές τοπιογραφίες του Δημήτρη Καρυστινού, ελαιώνες και σταροχώραφα, κινούμενα δεξιοτεχνικά ανάμεσα στον ρεαλισμό και την αφαίρεση και επιλέγοντας έναν θερμό και χωρίς εμφατικές εξάρσεις χρωστήρα, εδραιώνουν τις ρευστές αλλά αναγνωρίσιμες συντεταγμένες ενός ευαίσθητου ελληνικού χωροχρόνου όπου το παρόν εγκαλεί τη μνήμη και ζητούμενο παραμένει η ζωγραφική διαδικασία της υπαίθριας αποτύπωσης.

«Η ονειρική παλέτα της Μάντυς Κατεμίδου, επιλέγοντας τις πολυσχιδείς αποχρώσεις του μπλε και τη δεξιοτεχνική χρήση της διαφάνειας, οδηγεί τον θεατή σε μυστικούς θαλάσσιους κόσμους και μαγικούς έμβιους βυθούς που κινούνται ανάμεσα στο πραγματικό και την ανεξερεύνητη μυθική ώρα».

«Άλλοτε αναμετρούμενη με το πυκνό και υγρό βάθος του τοπίου και άλλοτε εστιάζοντας σε οργανικές φόρμες καρπών και ανθισμένα θερινά σύμβολα, η Λίλα Μαδούρου μας συστήνεται μέσω της σπάνιας ποιότητας του χρωστήρα της και της ικανότητάς της να πλάθει όγκους ρευστούς, αισθαντικούς και παλλόμενους».

Σε συνέχεια της πρόσφατης πρώτης ατομικής του έκθεσης, ο Νίκος Νέσκες απολαμβάνει την εξερεύνηση της θερινής ώρας και των μικρών αυτοβιογραφικών της στιγμών όπου εγγράφονται οι ανθρώπινες συναντήσεις, προτείνοντας συναρπαστικές οδούς θέασης μέσω της εξπρεσιονιστικής γραφής και της πρωτογενούς απόδοσης της θεματικής που κάθε φορά επιλέγει.

«Ανήσυχος ταξιδιώτης του κόσμου, επεξεργαζόμενος άλλοτε το αστικό τοπίο κι άλλοτε ιχνηλατώντας από ψηλά την ελλειπτική κάτοψη μιας κρυφής λευκής παραλίας του Αιγαίου, ο Νίκος Χιωτίνης απολαμβάνει τη ζωγραφική πράξη επιστρατεύοντας διαφορετικές γραφές και επανερμηνεύοντας τη θερινή καθημερινότητα μέσω της αυθόρμητης και ευαίσθητης αφήγησης που τον χαρακτηρίζει».

«Ολοκληρώνοντας με το βλέμμα και το έργο της το εικονολόγιο του Θέρους, η Πένυ Χονδρογιάννη οριοθετεί κατά κύριο λόγο το συναισθηματικό κλίμα και την εσωτερική μνήμη της εποχής: ερωτικές συνευρέσεις και νυχτερινές συνθέσεις με λευκά άνθη και λάμψη στιλπνή, αναπτύσσονται εντός ενός ζωγραφικού περιβάλλοντος ψιθυριστικού και έμπλεου μιας εύθραυστης ανθρωπότητας».

Στην έκθεση συμμετέχουν οι Δημήτρης Καρυστινός, Μάντυ Κατεμίδου, Λίλα Μαδούρου, Νίκος Νέσκες, Νίκος Χιωτίνης και Πένυ Χονδρογιάννη, παρουσιάζοντας έξι αυτοτελείς ενότητες έργων τους.


Φωτογραφία: Νίκος Χιωτίνης