Σε έναν από τους πιο γνωστούς και εμπνευσμένους Έλληνες ποιητές του 20ού αιώνα, στον Νίκο Καββαδία, είναι αφιερωμένη η συναυλία των Δημήτρη Νικολούδη,

Μαρίας Φωτίου και Γιάννης Τσολακίδης, για την οποία έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Νίκος Καββαδίας, Βιωματικός στην ποίηση αλλά και στον πεζό του λόγο, ο «Κόλιας», όπως τον αποκαλούσαν οι φίλοι του, διαβάστηκε και αγαπήθηκε από το ευρύ αναγνωστικό κοινό, ενέπνευσε τη μουσική, τον κινηματογράφο, τις εικαστικές τέχνες και συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί σημείο αναφοράς των λογοτεχνικών μας αναζητήσεων.

Το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) του αφιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης του 2010, ενώ για τα 100χρονα από τη γέννηση του ποιητή (1910-2010) έγιναν δεκάδες τιμητικές εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα.

Η επιλογή των  τραγουδιών της συναυλίας στο Πλαγιάρι περιλαμβάνει μελοποιημένα ποιήματα σε ερμηνεία και απαγγελία  που έγιναν στο έργο του από αρκετούς και πολύ σημαντικούς έλληνες συνθέτες, όπως Θ. Μικρούτσικος, Μ. Κωχ, Γ. Σπανός, Αρλέτα, Δ. Ζερβουδάκης, Αφοί Κατσιμίχα, «Ξέμπαρκοι» κ.ά.

Οι εκτελέσεις, με κάποιες διασκευές και νέες ενορχηστρώσεις του Μιχάλη Πιπέρκου, παρουσιάζονται από πενταμελή ορχήστρα (πιάνο, κιθάρα, μπουζούκι, πνευστά, ντραμς).