Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης διοργανώνει ένα θερινό σεμινάριο γνωριμίας με την ιστορία και τις βασικές αρχές της Σχολής.

Το σεμινάριο περιλαμβάνει την προβολή-ανάλυση-συζήτηση 7 παραστάσεων του Θεάτρου Τέχνης και 7 τετράωρα μαθήματα εφαρμογής σε θεατρικούς μονολόγους κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

Η “μέθοδος” της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, όπως τη δίδαξε ο Κάρολος Κουν στους μαθητές του με αφετηρία την μέθοδο του Στανισλάφσκυ και του Βαχτάνγκωφ,  αποτελεί την υποκριτική και αισθητική βάση της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης.  

Η μέθοδος με τα χρόνια εξελίχθηκε αφομοιώνοντας στοιχεία από την σύγχρονη δραματουργία, καθώς και τις αναζητήσεις, τα διαφορετικά ρεύματα και τους πειραματισμούς του παγκόσμιου θεάτρου.

Ο Κάρολος Κουν μέσα από το Θέατρο Τέχνης γνώρισε στο ελληνικό κοινό τους σημαντικότερους συγγραφείς του παγκόσμιου και ελληνικού θεάτρου,  ενώ οι παραστάσεις του αρχαίου δράματος που σκηνοθέτησε, θεωρήθηκαν σταθμός  στην σύγχρονη ερμηνεία των αρχαίων τραγικών και του Αριστοφάνη. Οι μαθητές του Καρόλου Κουν συνέχισαν και συνεχίζουν να εφαρμόζουν μέσα από την προσωπική τους διαδρομή, τις βασικές αρχές της μεθόδου που τους δίδαξε ο δάσκαλός τους, τόσο σε εκπαιδευτικό, όσο και σε καλλιτεχνικό επίπεδο.

Το πρώτο πεδίο εφαρμογής της “μεθόδου” του Καρόλου Κουν υπήρξε η Δραματική ΣΧΟΛΗ του ΘΕΑΤΡΟΥ ΤΕΧΝΗΣ, που ιδρύθηκε το 1941 και λειτουργεί αδιάλειπτα μέχρι σήμερα.  Η Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης συνεχίζει όλα αυτά τα χρόνια να στελεχώνει το ελληνικό θέατρο με πλήθος σημαντικών ηθοποιών και σκηνοθετών.  

Στο σεμινάριο γνωριμίας με τις βασικές αρχές της Σχολής του Θεάτρου Τέχνης θα διδάξουν: ο διευθυντής της Σχολής Κωστής Καπελώνης και οι καθηγητές: Μάνια Παπαδημητρίου και Φώτης Μακρής.

Θα προβληθούν και θα συζητηθούν οι παραστάσεις του Θεάτρου Τέχνης: «Όρνιθες», «Πέρσες», «Ορέστεια», «Πλούτος», «Άλκηστις», «Παραθεριστές» και «Βασιλιάς Ληρ».

Στις προβολές – συζητήσεις των παραστάσεων θα συμμετέχουν συνεργάτες και ηθοποιοί, που συμμετείχαν σ’ αυτές τις παραστάσεις, με εισηγήτριες την Έλενα Τριανταφυλλοπούλου και την Ελένη Κουτσιλαίου.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε υποψήφιους σπουδαστές θεάτρου, νέους ηθοποιούς, αλλά και σε όποιον επιθυμεί να γνωρίσει την ιστορία και τις βασικές αρχές της υποκριτικής μεθόδου του Θεάτρου Τέχνης.

Οι υποψήφιοι για τις εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, που θα παρακολουθήσουν το σεμινάριο, δεν θα καταβάλουν εξέταστρα για τις εισαγωγικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου.