Το Ινστιτούτο της Δανίας στην Αθήνα και το Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη έχουν τη χαρά να μας προσκαλέσουν σε μια ημερίδα για τη ζωή και το έργο του Δανού αρχιτέκτονα Θεόφιλου Χάνσεν (1813-1891), ο οποίος σχεδίασε μερικά από τα πιο σημαντικά κτίρια του 19ου αιώνα στην Αθήνα και τη Βιέννη.

Η ημερίδα διοργανώνεται σε σχέση με την έκθεση «Ελληνική Αναγέννηση: Η αρχιτεκτονική του Θεόφιλου Χάνσεν» που φιλοξενείται στο Ίδρυμα Θεοχαράκη έως τις 18 Ιανουαρίου 2015.

Πρόγραμμα

10:15 Καλωσόρισμα από τον Φώτη Παπαθανασίου, Διευθυντή του Ιδρύματος Θεοχαράκη, την Melitta Schubert, Πρέσβη της Αυστρίας στην Ελλάδα, την Mette Knudsen, Πρέσβη της Δανίας στην Ελλάδα και τον Rune Frederiksen, Διευθυντή του Ινστιτούτου της Δανίας στην Αθήνα.

10:30 Ομ. Καθηγητής, Δρ Αλέξανδρος Παπαφεωργίου – Βενετάς, Αρχιτέκτων. Θέμα: The Life and Work of Theophil Hansen.

11:30 Γεώργιος Α. Πανέτσος, Καθηγητής Αρχιτεκτονικής και Αστικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Πατρών. Θέμα: Architectural Meanings and Concepts in Theophil Hansen’s Work.

12:30 Διάλειμμα-καφές

13:00 Επίκουρος Καθηγήτρια, Ειρήνη Φατσέα, Αρχιτέκτων, PhD (MIT) Ιστορία και Θεωρία της Αρχιτεκτονικής. Θέμα: The Athenian Academy of Theophil Hansen: building spatial poetics in Late-Classicism.

14:00 Διάλειμμα

15:00 Δρ. Patrick Kragelund, Ιστορικός Τέχνης, Διευθυντής της Εθνικής Βιβλιοθήκης Τέχνης της Δανίας. Θέμα: The Parthenon in Danish Art and Architecture, from Abildgaard to Theophil Hansen.

16:00 Δρ Μαριλένα Ζ. Κασιμάτη, Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια Εθνικής Πινακοθήκης-Μουσείου Αλέξανδρου Σούτζου. Θέμα: Theophil Hansen and Ernst Ziller. Bridges of creation by letter correspondence (1861-1891).

Η ημερίδα θα διεξαχθεί στην αγγλική γλώσσα.