Η νέα θεατρική παραγωγή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, αποτελεί έναν διάλογο μεταξύ του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και της μητέρας του-Μάνας Ελλάδας, μία θεατρική παράσταση με ιστορικό και κοινωνικό ενδιαφέρον.

Το θεατρικό κείμενο του Γεώργιου Α. Χριστοδούλου, «Θεόδωρος Κολοκοτρώνης: Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…» αναπτύσσεται, κατόπιν ιστορικής έρευνας, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Ιδωμένος ως ήρωας της αρχαίας τραγωδίας, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης (1770-1843), λαμβάνει ευλογία Θεού και γίνεται σύμβολο του απελευθερωτικού αγώνα για τους αγωνιζόμενους Έλληνες του 1821 και θρύλος για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Τη σκηνοθεσία υπογράφει η Γιώτα Κουνδουράκη, τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Πολυτίμης Μαχαίρα, την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Ραφαήλ Πυλαρινός, ενώ την χορογραφία/κίνηση η Άρτεμις Ιγνατίου. Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη ενσαρκώνει επί σκηνής ο Κωνσταντίνος Καζάκος τον ρόλο της Μάνας Κολοκοτρώνη-Μάνας Ελλάδας ερμηνεύει η Ιωάννα Γκαβάκου.

Συγγραφέας: Γιώργος Α. Χριστοδούλου
Σκηνοθεσία/Φωτιστικός σχεδιασμός: Γιώτα Κουνδουράκη
Σκηνικά/Κοστούμια: Πολυτίμη Μαχαίρα
Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Ραφαήλ Πυλαρινός
Χορογραφία/κίνηση: Άρτεμις Ιγνατίου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Χελιδώνη
Γραφιστικός σχεδιασμός/επιμέλεια: Χρυσόστομος Σπετσίδης

Πρωταγωνιστούν ο Κωνσταντίνος Καζάκος στο ρόλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και η Ιωάννα Γκαβάκου ως Μάνα Κολοκοτρώνη/Μάνα Ελλάδα.

Σημείωμα συγγραφέα

Ομολογώ, πως ήταν μια δύσκολη προσπάθεια, διότι προσπάθησα να αναστήσω ένα σύμβολο.

Τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Με τιμά ιδιαίτερα, καθώς το έργο μου το αγκαλιάζει η μαγική μουσική του μαέστρου Ραφαήλ Πυλαρινού. Ευχαριστώ την σκηνοθέτιδα κα. Γιώτα Κουνδουράκη, την σκηνογράφο κα. Πολυτίμη Μαχαίρα, τους δυο πρωταγωνιστές του έργου, αλλά και όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες της παράστασης.

Θα ήμουν όμως αγνώμων, αν δεν πω άλλο ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου, κο. Μύρωνα Μιχαηλίδη, και στην Πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΑΛ Α.Ε, κα. Ευαγγελία Σχοιναράκη-Ηλιάκη, για την τιμή αυτή.

Προσωπικά, μέσα από τα ιστορικά κυρίως θεατρικά μου έργα, δεν κάνω τίποτα άλλο, παρά να προσπαθώ να σηκώσω τη χώρα μου, έστω… δύο πόντους ψηλότερα! Το αν τα καταφέρνω θα το κρίνετε εσείς, όπως εσείς άλλωστε, κρίνετε και κάθε θεατρική μου γραφή.

Και μη ξεχνάτε… Όλα είναι μνήμη. Μνήμη και Ιστορία.
Και η Ιστορία πάντα έχει τους πρωταγωνιστές της. Σας ευχαριστώ.

Γιώργος Α. Χριστοδούλου
Θεατρικός συγγραφέας

Σημείωμα σκηνοθέτιδας

“Μια φορά εβαπτίστημεν με το λάδι, βαπτιζόμεθα και μία με το αίμα δια την ελευθερίαν της πατρίδος μας”.

Σαν Ήρωας αρχαίας Τραγωδίας ο Κολοκοτρώνης παίρνει την ευλογία του Θεού, γίνεται ένας θρύλος για τους σκλαβωμένους Έλληνες. Στόχος μας με αυτήν την παράσταση δεν ήταν να υμνήσουμε έναν ήρωα ούτε να του δώσουμε μια θέση στο βάθρο που έτσι κι αλλιώς την έχει.

Η παράσταση χωρίς να βάζει σε δεύτερη μοίρα τα ιστορικά γεγονότα κάνει βαθιά τομή στον ψυχοϊδεολογικό κόσμο του ήρωα ακριβώς όπως στην αρχαία τραγωδία και στέκεται στην «μοίρα» …στο Πεπρωμένο.

Πριν αφήσει την τελευταία του πνοή περνάει από την «Δίκη». Στο πρόσωπο της Μάνας Ελλάδα η Νέμεσις είναι σκληρή. Ο ήρωας μέσα σε ίλιγγο του νου φέρνει όλες τις μνήμες και τις σφαγές μπροστά του. Το ταξίδι περνά μέσα από αιματοβαμμένους χρόνους. Ο Κολοκοτρώνης συνδιαλέγεται μαζί της και ζητά την Δικαίωση για όλα όσα έγιναν για όλα όσα έπραξε και για όλα όσα του έκαναν οι προδότες. Η ψυχή του στριφογυρίζει στον τελευταίο χορό και φωνάζει «Όχι εγώ… Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του…».

Η επαφή μας με τον Τραγικό αυτό ήρωα μάς συγκλόνισε.
Με σεβασμό, καταθέτουμε αυτή την παράσταση στο κοινό.

Γιώτα Κουνδουράκη
Σκηνοθέτις