Το Θέμις είναι είναι ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ για την ελληνική δικαιοσύνη – από τον σκηνοθέτη της βραβευμένης ταινίας Μασσαλία, μακρινή κόρη – το οποίο καταφέρνει για πρώτη φορά να εισβάλει μια κάμερα στα ελληνικά δικαστήρια.

Κάθε μέρα η Δικαιοσύνη απονέμεται, μακριά από τα βλέμματα, μακριά από τις κάμερες. Μία καθημερινή Δικαιοσύνη, μία δικαιοσύνη χωρίς ξεχωριστή λάμψη. Για πρώτη φορά μια κινηματογραφική κάμερα μπαίνει στα ακροατήρια του Πρωτοδικείου Αθηνών και καταγράφει κοινές δίκες, αυτά τα συναρπαστικά μικρά δράματα της καθημερινότητας. Ένας στους δέκα Έλληνες πηγαίνει, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο, στα δικαστήρια. Το ακροατήριό τους είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας, ένα μικρό θέατρο στο οποίο παίζονται και λύνονται οι καθημερινές διαφορές.

Το Θέμις, μετά την πρεμιέρα του στο 49ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης τον περασμένο Νοέμβριο, συμμετείχε τον Μάιο στο 62ο Φεστιβάλ Καννών (τμήμα ACID), και στα διεθνή φεστιβάλ: Justice à l’écran (Δικαιοσύνη στην οθόνη) στην Grenoble της Γαλλίας, FIPA στο Biarritz της Γαλλίας, ενώ παράλληλα με την έξοδό του στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες θα προβληθεί στο Παρίσι και τη Μασσαλία.

Τέλος, το Θέμις είναι υποψήφιο για το Βραβείο Καλύτερου Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ 2009 (της ιταλικής RAI και του μεσογειακού δικτύου τηλεοπτικών καναλιών CMCA) καθώς και για τα φετινά ευρωπαϊκά βραβεία Prix Europa (του Συμβουλίου της Ευρώπης).

Το ντοκιμαντέρ θα παρουσιαστεί στην Αθήνα στους κινηματογράφους Δαναός και Τριανόν – Film center από τις 3 Σεπτεμβρίου, ενώ θα ανέβει και στη Θεσσαλονίκη από τις 10 Σεπτεμβρίου στον κινηματογράφο Ολύμπιον.