Γραμμές Ζωής. Γραμμές υποστήριξης. Ένας τηλεφωνητής που δέχεται αιτήματα βοήθειας αλλά δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Πως να βοηθήσεις ένα ανθρώπινο πλάσμα που βρίσκεται στο μεταίχμιο ζωής και θανάτου. Επτά ενδεικτικές ιστορίες από τη σκοτεινή Ιστορία που βιώνουμε. Ένα ζευγάρι που ζει σε μια ταράτσα εν δυνάμει άστεγοι. Μια γυναίκα στέλεχος υψηλό στέλεχος πολυεθνικής που καταρρέει όταν αναγκάζεται να γίνει θύμα από θύτης που ήταν .Ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης που τον εγκαταλείπουν οι μηχανισμοί της εξουσίας που τον στήριζαν ως τότε. Ένας ένστολος που υπηρετεί στις δυνάμεις καταστολής ο οποίος αγγίζει τα όρια του. Τί  να καταστείλεις το μέσα η το έξω. Ποιο είναι πιο απειλητικό. Ένας ρακοσυλλέκτης που ταΐζει τον εγγονό του, το μέλλον δηλαδή, με το παραμύθι του υπερήρωα γιατί το παρόν είναι βίαιο και απειλητικό. Ένας αγρότης που διαθέτει το σώμα του μόνο, για να εμποδίσει τον εκσκαφέα των δανειστών, ένας άνθρωπος που έχει μόνο τη κραυγή του για να σταματήσει τις  οδηγίες της Ευρώπης. Ποιας Ευρώπης; Των λαών; Τέλος, ο πρωθυπουργός στην πιο κρίσιμη στιγμή της πολιτικής του ζωής, αν όχι της ίδιας του της ύπαρξης, σε διάγγελμα που θα μεταδοθεί ζωντανά οφείλει  να εξηγήσει τον ωμό εκβιασμό των αφεντικών του. Η Βουλή, η Δημοκρατία, το Σύνταγμα είναι κενό γράμμα και μάλλον δε θα διαρκέσουν για πολύ. Είναι το τέλος μιας χώρας αλλά και το δικό του. Μπροστά σε ένα πλαστό σκηνικό έχοντας πίσω τα εμβλήματα της Ευρώπης και της Ελλάδας προσπαθεί να πει αυτό που δε λέγεται. Τη τελευταία στιγμή καταφεύγει στο Σύνταγμα που καλεί το λαό να αντιστέκεται σε κάθε επίβουλη της Δημοκρατίας. Δεν έχει άλλη επιλογή από το να απεκδυθεί το ρολό του και να σώσει ίσως την ανθρωπινότητά του. Εις μάτην.

Ο Β.Μαζωμενος κινηματογραφεί με το ποιητικό του βλέμμα και καταγράφει μια ζοφερή εποχή. Ελπίζει ωστόσο με το τελευταίο του πλάνο να σωθεί ο κόσμος από την ομορφιά. Επικαλούμενος την ντοστογιεφσκική αξία. Γιατί ο φασισμός καραδοκεί, είναι απειλητικός και δεν θα είναι η πρώτη φορά που αιματοκύλησε τον κόσμο.

Info:

Ο Θέμης Πάνου γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη  το 1960. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών και της Δραματικής Σχολής «Ε.Χατζίκου». Από το 2000 συνεργάζεται  με το Εθνικό Θέατρο. Εχει μεταφράσει θεατρικά έργα από τα τουρκικά, έχει γράψει ποιήματα και πεζά και έχει διδάξει σε δραματικές σχολές και σε σχολεία.

Συνεργάστηκε με τους περισσότερους Έλληνες σκηνοθέτες του θεάτρου (Μινωτής, Κόκκος, Κονιόρδου , Λεοντάρης, Μαγκανάρη, Λιβαθηνός, Παπαβασιλείου, Χουβαρδάς, Λυμπεροπούλου,  Μοσχόπουλος, Μαρμαρινός, Κοντούρη, Χατζάκης, Τσιάνος, Νικολαϊδης, Τουφεξής, Φασουλής, Λαζόπουλος, Χατζόπουλος, Κακογιάννης, Αντύπας, Κακλέας Μιλιβόγιεβιτς, Θεοδώρου κ.ά)

Στο Σινεμά έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες Αβρανά, Παναγιωτόπουλο, Μπουλμέτη, Γκορίτσα, Τριανταφυλλίδη, Κακογιάννη, Χαριτόπουλο, Μαυροειδή, Τζήμα, Πορτοκαλάκη,  Σπύρου, Περάκη κ.α. Το 2013  τιμήθηκε με το COPPA VOLPI  Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στο 70 Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, για την ταινία του Α. Αβρανα ¨Miss Violence¨.


* Ο Θέμης Πάνου, στην ταινία «Lines» του Βασίλη Μαζωμένου, ενσαρκώνει τον πρωθυπουργό της χώρας  ο οποίος καταρρέει κατά την διάρκεια διαγγέλματός του προς τον ελληνικό λαό. Η ταινία θα προβάλλεται από 16/11 στο Τριανόν (Αθήνα) και από 23/11 στην αίθουσα Παύλος Ζάννας (Θεσσαλονίκη).


Διαβάστε επίσης:

Γραμμές, του Βασίλη Μαζωμένου στον κινηματογράφο Τριανόν