Για την καινούργια θεατρική σεζόν, το Πόρτα μάς προτείνει τέσσερις παραστάσεις εμπνευσμένες από μεγάλα λογοτεχνικά έργα, οι τρεις από τις οποίες παρουσιάζονται σε επανάληψη. Πρόκειται για τις εξής: “Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες”, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη (από 28/10) , “Η Μύτη” από τους Patari Project, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου (από 23/10), “Η Δίκη του Κ.”, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (από 18/12), και μια θεατρική διασκευή του “Καντίντ” του Βολταίρου, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, (από 8/12), αντίστοιχα.

Η τελευταία παράσταση, που φέρει τον τίτλο “Καντίντ ή η Αισιοδοξία”, ανεβαίνει στην σκηνή του Πόρτα σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης. Στα πλαίσια της συνεργασίας του θεάτρου με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης, θα παρουσιαστεί, επίσης, για έναν δεύτερο κύκλο παραστάσεων η ξεχωριστή μουσικο-θεατρική παράσταση της Ελένης Ευθυμίου και του Δημήτρη Ζάχου, «Χορωδία Ανέργων» (Από 5/11).

Από την άλλη, δεν θα μείνουν δυσαρεστημένοι ούτε οι μικροί ακροατές φέτος, καθώς η ψυχή του Πόρτα, Ξένια Καλογεροπούλου, συνεχίζει για 4η χρονιά να αφηγείται παραμύθια απ’ όλον τον κόσμο (από 11/11).

Όσον αφορά το νέο ρεπερτόριο για παιδικό και βρεφικό κοινό, όπου δίνεται πάντα ιδιαίτερο βάρος, το Πόρτα, ανανεώνει φέτος τη συνεργασία του με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου (“Έξω Πάνω Μέσα Κάτω” – από 30/09) και τους Patari Project (“Χιονάνοι” – από 5/11) , ενώ εγκαινιάζει και τη συνεργασία του με μια ακόμη ομάδα, τους μοναδικούς Burger Project (“Μουσική και Φίλοι” – από 14/10)

Τέλος, η “ορθάνοιχτη Πόρτα” υποδέχεται για πρώτη φορά την Αργυρώ Χιώτη και την ομάδα VASISTAS, παρουσιάζοντας την παράσταση-πρόκληση «Ο Αληθινός» (από 23/12), μια θεατρική ανάγνωση παραδοσιακών παραμυθιών για ενήλικες, αλλά και παιδιά.

“O σκοπός του συγγραφέα είναι να εμποδίσει τον πολιτισμό από την αυτοκαταστροφή του.”

Αλμπέρ Καμύ

«Χρησιμοποιώντας τη ρήση του μεγάλου Γάλλου υπαρξιστή ως προμετωπίδα του καλλιτεχνικού προγράμματος του ΠΟΡΤΑ για τη σεζόν 2017-18, θα θέλαμε να σχολιάσουμε-χωρίς να αρνούμαστε και την απολογιστική  αυτοκριτική μας-μερικές από τις «κακές», αυτοκαταστροφικές, θα έλεγε κανείς, συνήθειες του θεατρικού πολιτισμού της Ελλάδας την εποχή της κρίσης: πλουραλισμός (στην υπερβολή του), υπερπληθωρισμός παραγωγών, πτώση της ποιότητας συνθηκών αλλά και του τελικού αποτελέσματος λόγω ένδειας, βιασύνης, άγνοιας και προχειρότητας, αυτοαναφορικότητα, διάσπαση δυνάμεων, έλλειψη στόχων, καχυποψία απέναντι στο νέο, σύγχυση, αποσπασματικότητα… και πολλά ακόμη.

Όλα τους φαινόμενα φόβου. Σπασμωδικές αντιδράσεις απέναντι στη γενικότερη αστάθεια και την τρομοκρατία που προξενεί η ανάγκη επιβίωσης. Ποιες, όμως, είναι αλήθεια οι ανάγκες που καλύπτει ο «θεατρικός  πολιτισμός» γενικότερα; Και γιατί να επιβιώνει, αν αυτές δεν καλύπτονται;

Αν τις καλοεξετάσει κανείς, ίσως δει πως οι πρωταρχικές αυτές ανάγκες έρχονται σε μεγάλη αντίθεση με όλα εκείνα που χαρτογραφούν την παρούσα θεατρική μας πραγματικότητα: η ανάγκη για στοχασμό, συγκέντρωση, επικοινωνία, ένωση, καλλιέργεια, εκλέπτυνση του γούστου, ερεθίσματα για περαιτέρω σκέψη, προτάσεις για επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό, πρόοδο, υγιή διάλογο, αρμονία αισθημάτων και λογικής… Δίνεται, λοιπόν, συχνά η εντύπωση ότι οδηγούμαστε σταθερά προς αντίθετες από τις ιδεατά προδοκώμενες κατευθύνσεις, προσπαθώντας να επιβιώσουμε όπως όπως, χωρίς καμιά ουσιαστική πρόταση. Και μεγάλα λόγια ξέρουμε όλοι να λέμε. (Ναι, όπως ίσως αυτά που παρατίθενται σ’ αυτό το κείμενο). Αλλά τι πραγματικά κάνουμε πέρα από το να προσπαθούμε να επιζήσουμε σαν εξαθλιωμένοι ναυαγοί εγκαταλελειμμένοι σε μια σχεδία στη μέση του πελάγους;

Το μεγάλο θέατρο, η μεγάλη λογοτεχνία, οι μεγάλες ιστορίες του ανθρώπου ανέκαθεν μιλούσαν για αγωνίες, πτώσεις, απώλειες… κι όσο μεγαλύτερες οι πτώσεις, τόσο μεγαλύτερη αίσθηση προκαλούν. Οι ιστορίες όμως αυτές μιλούν και για κάτι άλλο πολύ σημαντικό: για την αυτοσυνείδηση της πτώσης. Την αξιοπρέπεια που δε χάνεται, παρά τις απώλειες. Αν χαθεί η αξιοπρέπεια του ανθρώπου που αγωνίζεται χωρίς να αφήνει το πνεύμα του να εκπίπτει στην ευτέλεια, τότε, πραγματικά, δε μένει τίποτε όρθιο. Αν κάποιος παύει να ιστορεί, τότε χάνεται η μνήμη, χάνεται η δυνατότητα για αναγέννηση και, φυσικά, δεν υπάρχει καμία συναίσθηση του παρόντος χρόνου.

Για τέταρτο χρόνο πλέον, στη νέα περίοδο του ΠΟΡΤΑ, προσπαθούμε να υπάρχει χώρος για τους ανθρώπους να μοιραστούν τις ιστορίες τους. Οι επιλογές μας συνεχίζονται σε γνώριμους πλέον άξονες: ευρύ πρόγραμμα, σταθερό στη βάση του δυναμικό που δεν παύει, όμως, να ανανεώνεται με νέο αίμα και ορθολογική βάση επικοινωνίας και συνεργασίας, ριψοκίνδυνες επιλογές ρεπερτορίου, φιλική αλλά ισότιμη συμπεριφορά προς το κοινό, διαρκής ανάγκη να εξερευνηθούν νέοι τρόποι έκφρασης και λειτουργίας, συνένωση δυνάμεων και φυσικά ένα σχεδόν δονκιχοτικό ρίσκο (και όποιος αντέξει). Στόχος μας δεν υπήρξε ποτέ να παραμείνουμε, απλώς, ανοιχτοί σαν θέατρο και να μη μας κλείσει η κρίση, αλλά να μην προδοθούν όλα αυτά που μας κάνουν χαρούμενους. Και ως τώρα τα καταφέραμε. Άλλοτε λιγότερο, άλλοτε περισσότερο.

Ούτε στη νέα σεζόν κομίζουμε γλαύκας εις Αθήνας. Δεν σας υποσχόμαστε θεαματικές ανατροπές. Δε θεωρούμε όμως και τίποτα δεδομένο. Συνεχίζουμε, απλώς, με συνέπεια και ανοιχτή διάθεση. Εδώ θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε δύο σημεία: το ένα αφορά στο πλαίσιο μέσα στο οποίο εντάσσουμε τις φετινές επιλογές μας στο ρεπερτόριο ενηλίκων (άλλες νέες παραγωγές και άλλες  επιλογές από το ρεπερτόριο των προηγούμενων χρόνων). Η Αθήνα έχει ανακηρυχθεί από την UNESCO “Πρωτεύουσα του βιβλίου” για το 2018. Εμπνεόμαστε απ’ αυτό το γεγονός, από τη δύναμη και την καθολικότητα της σπουδαίας λογοτεχνίας. Νοσταλγούμε την υπέροχη συγκέντρωση  και διαλογιστικά κατευναστική διαδικασία της ανάγνωσης, που ο διασπασμένος κόσμος μας την ωθεί όλο και περισσότερο στο περιθώριο και προτείνουμε τέσσερις παραστάσεις εμπνευσμένες από μεγάλα λογοτεχνικά έργα: Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες από το ομώνυμο έργο του Ρόμπερτ Μούζιλ, Η Μύτη από την ομώνυμη νουβέλα του Νικολάι Γκόγκολ,

Η Δίκη του Κ., βασισμένη στη Δίκη του Κάφκα και, τέλος, μια θεατρική διασκευή του περίφημου Καντίντ του Βολταίρου, μιας και η ανάγκη για λίγο ορθολογισμό και αυτοσαρκαστικό χιούμορ δείχνει επιτακτική στις ζωές μας.

Το δεύτερο σημείο -που ίσως είναι και το σημαντικότερο- είναι πως συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, γεγονός που συντελεί στην υποστήριξη της άποψής μας, πως οι άνθρωποι του θεάτρου, ειδικά σε δύσκολους καιρούς θα πρέπει να αλληλοϋποστηρίζονται δίνοντας έδαφος στα κοινά που έχουν και όχι στις τυχόν διαφορές τους. Άλλωστε, ο αθηναϊκός θεατρικός υδροκεφαλισμός είναι αφενός αδιέξοδος και αφετέρου καταδικασμένος. Η εξαιρετική συνεργασία που έχουμε ως ΠΟΡΤΑ με την καλλιτεχνική διευθύντρια Ελένη Δημοπούλου αλλά και σύσσωμο το δυναμικό και τη διοίκηση του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης μας κάνουν να ελπίζουμε, ότι υπάρχει φως στο τούνελ.

Σ’ αυτό το σημείο, θα πρέπει να χαιρετίσουμε και την πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού να επαναφέρει τις επιχορηγήσεις για το θέατρο. Χωρίς να λύνουν παντελώς τα οικονομικά προβλήματα μιας παραγωγής, σίγουρα αποτελούν μια ανακούφιση.

Όπως πάντοτε στο ΠΟΡΤΑ, κεφαλαιώδες παραμένει το ειδικό βάρος που δίνεται στις παραστάσεις για νέο και, φυσικά, παιδικό και βρεφικό κοινό, ανανεώνοντας τη συνεργασία μας με το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και τους Patari Project και εγκαινιάζοντας τη συνεργασία μας με μια ακόμη σημαντική καλλιτεχνική ομάδα, τους Burger Project. Τέλος, μοιραζόμαστε ένα ακόμη ρίσκο με την ομάδα Vasistas και την Αργυρώ Χιώτη που θα προτείνουν μια θεατρική ανάγνωση παραδοσιακών παραμυθιών για ενήλικο κοινό, το οποίο, όμως, θα μπορούν να παρακολουθήσουν και παιδιά. Το αντίστροφο απ’ αυτό που συνέβαινε ως τώρα στο ΠΟΡΤΑ.          

Κλείνουμε με τα λόγια που βάζει ο Βολταίρος στο στόμα του ήρωά του, Καντίντ, στο φινάλε του βιβλίου του (για να τ’ ακούμε πρωτίστως οι ίδιοι):

«Ωραία τα λέτε αλλά έχουμε και δουλειά: πρέπει να καλλιεργήσουμε τον κήπο μας».

Θωμάς Μοσχόπουλος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του θεάτρου ΠΟΡΤΑ


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2017 – 2018

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ

Μύτη

Patari Project/Σκην.: Σοφία Πάσχου
2ος χρόνος
Πρεμιέρα: 23 Οκτωβρίου

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21.15 έως τις 12 Δεκεμβρίου
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€

Μετά τις sold out παραστάσεις τους την περσινή σεζόν, οι Patari Project επιστρέφουν για 2η χρονιά από τις 23 Οκτωβρίου με την εμπνευσμένη από το διήγημα του Νικολάι Γκόγκολ Μύτη για λίγες μόνο παραστάσεις.

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Δραματουργία: Juan Ayala
Μουσική Σύνθεση: Ανρί Κεργκομάρ
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Σκηνική Επιμέλεια: Άγγελος Καρύδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ιωάννα Τρικενέ
Φωτογραφίες: Panagiotis Maidis

Με τους: Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Ηλία Μουλά, Κίττυ Παϊταζόγλου, Εριφύλη Στεφανίδου, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο

Διάρκεια: 65 λεπτά

Οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες

Σκην.: Γεωργία Μαυραγάνη
3ος χρόνος

Πρεμιέρα: 28 Οκτωβρίου

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21:15 έως τις 2 Δεκεμβρίου
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€

Έχοντας αποσπάσει δύο βραβεία σκηνοθεσίας (Γεωργία Μαυραγάνη) και καλύτερης παράστασης της χρονιάς από τα Queer Theatre Awards, οι Αναστατώσεις του Οικότροφου Τέρλες του Ρόμπερτ Μούζιλ, η παράσταση- αποκάλυψη των δυο τελευταίων σεζόν, επιστρέφει στο ΠΟΡΤΑ για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων, από τις 28 Οκτωβρίου.

Μετάφραση: Αλέξανδρος Ίσαρης
Σκηνοθεσία-Διασκευή: Γεωργία Μαυραγάνη
Βοηθός σκηνοθέτη: Ελίνα Ρίζου, Ναζίκ Αϊδινιάν
Σκηνικά-κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Επιμέλεια κίνησης: Ρομάννα Λόμπατς
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας

Φωτογραφίες: Ελεάννα Κοκκίνη
Με τους: Διαμαντή Αδαμαντίδη, Βασίλη Σαφό, Γρηγόρη Μπαλλά, Μπλερίμ Δαμπιράι

Διάρκεια: 80 λεπτά

Η Δίκη του Κ

Σκην.: Θωμάς Μοσχόπουλος
2ος χρόνος
Πρεμιέρα: 18 Δεκεμβρίου

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη στις 21:15
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€

Χαρακτηρίστηκε από κοινό και κριτικούς ως “η παράσταση της χρονιάς”, “καλλιτεχνικός θρίαμβος” και “ζωντανή παρτιτούρα”. Η Δίκη του Κ, σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου, επιστρέφει για 2η χρονιά από τις 18 Δεκεμβρίου για λίγες μόνο παραστάσεις.

Διασκευή- Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Επιμέλεια κίνησης: Σοφία Πάσχου

Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης

Φωτογραφίες, Trailer: Πάτροκλος Σκαφίδας

Με τους: Μιχάλη Συριόπουλο, Κίττυ Παϊταζόγλου, Θάνο Λέκκα, Μάνο Γαλανή, Ειρήνη Μπούνταλη, Παντελή Βασιλόπουλο, Μιχάλη Μιχαλακίδη, Ελένη Βλάχου, Φοίβο Συμεωνίδη, Βασίλη Κουλακιώτη

Χορωδία Ανέργων

Σκην.: Ελένη Ευθυμίου- Δημήτρης Ζάχος
2ος χρόνος
Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου

Μέρες και ώρα παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 18.30 έως τις 3 Δεκεμβρίου
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 12€, Ανέργων 8€

H Χορωδία Ανέργων, επιστρέφει στο Πόρτα, μετά την επιτυχία που σημείωσε τον περασμένο Μάρτιο.

Σκηνοθεσία-Έρευνα-Δραματουργία: Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος
Μουσική: Ελένη Ευθυμίου
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Ζωή Μολυβδά Φαμέλη
Sound design: Οδυσσέας Γκάλλιος
Καλλιτεχνική – κινησιολογική συνεργασία: Βιττόρια Κοτσάλου
Εικαστικά: Ευαγγελία Μαργαρίτη
Πιάνο: Ναυσικά Μακράκη

Βιολοντσέλο: Σταύρος Παργινός
Μουσικό Πριόνι: Iώ Αρματά
Βοηθός σκηνοθέτη, video on stage: Δημήτρης Αμπατζής
Φωτογραφίες: Αλέξης Μανικάκης
Σχεδιασμός αφίσας – Artwork: Αχιλλέας Μεσσάικος
Σχεδιασμός προγράμματος παράστασης: Ιωάννα Κωνσταντινιδη
Εκτέλεση παραγωγής: Ευάγγελος Κώνστας – Constantly Productions
Βοηθός παραγωγής: Θέμης Θεοχάρογλου
Επικοινωνία*: Ανζελίκα Καψαμπέλη- Έλενα Γρίβα

Xορωδία Ανέργων: Αντώνης Αγγελάκης, Δημήτρης Αμπατζής, Μιχάλης Αρφάνης, Ελένη Ευθυμίου, Δημήτρης Ζάχος, Αναστασία Καριοφύλλη, Κωνσταντίνος Κόλλιας, Ιωάννα Κωνσταντινίδη, Ναυσικά Μακράκη, Αλέξης Μανικάκης, Ευαγγελία Μαργαρίτη, Στέλιος Οικονομίδης, Ισμήνη Οικονόμου, Ευανθία Σιδέρη, Αντώνης Σούκερας, Ιουλία Συμεωνίδου κ.ά.

Διάρκεια: 70 λεπτά

Παραμύθια με την Ξένια

Από 4 έως 8 χρόνων
4ος χρόνος
Από 11 Νοεμβρίου

Μέρα και ώρα συνάντησης: Κάθε Σάββατο στις 15.00 έως τις 16 Δεκεμβρίου
Τιμές εισιτηρίων: 8€

Ιστορίες που ζωντανεύουν πάνω στη σκηνή του ΠΟΡΤΑ και παρασύρουν τα παιδιά σε δράσεις και παιχνίδια με την Άννα Παπαφίγκου, ενώ η Ξένια Καλογεροπούλου συζητά με τους συνοδούς τους για την αναγκαιότητα της προφορικής αφήγησης.

Διάρκεια: 60 λεπτά


ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΕΣ

• ΒΡΕΦΙΚΟ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Έξω Πάνω Μέσα Κάτω

Σκην.: Κατερίνα Καραδήμα
Από 8 μηνών και νήπια έως 4 χρόνων
Πρεμιέρα: 30 Σεπτεμβρίου

Μέρα και ώρα παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 12.00
Τιμή εισιτηρίων: 8€

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε την περσινή σεζόν η παράσταση Κοίτα, το Μικρό Θέατρο Αγρινίου και η Κατερίνα Καραδήμα επιστρέφουν από τις 30 Σεπτεμβρίου με το νέο τους έργο για βρέφη και νήπια, Έξω Πάνω Μέσα Κάτω.

Σύλληψη ιδέας – σκηνοθεσία: Κατερίνα Καραδήμα
Πρωτότυπη μουσική: Φοίβος Δεληβοριάς
Σκηνικά-κοστούμια: Λίλη Κυριλή
Φωτογράφιση – βίντεο: Αντώνης Μίκροβας, Γιώργος Κατσιπάνος
Παραγωγή: Μικρό Θέατρο Αγρινίου
Με τον: Αιμίλιο Αλεξανδρή

Διάρκεια: 35’

Μουσική και Φίλοι

Burger Project
Από 4 έως 104 χρόνων
Πρεμιέρα: 14 Οκτωβρίου

Μέρα και ώρα παραστάσεων: Κάθε Σάββατο στις 17.30
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€

Μουσική-Σενάριο-Σκηνοθεσία: The Burger Project
Κείμενα: Θάνος Κοσμίδης
Κοστούμια: The Burger Project
Σκηνικά- Κούκλες: Ομάδα Playroom
Φωτισμοί: Θάνος Κοσμίδης
Φωτογραφίες: Nick Zarago
Με τους: Αλέξη Ιωάννου, Θάνο Κοσμίδη, Έλενα Ιωάννου, Αλέκο Γεωργουλόπουλο

Διάρκεια: 90 λεπτά (με διάλειμμα)

Χιονάνοι

Patari Project/Σκην.: Σοφία Πάσχου
Από 4 έως 104 χρόνων
Πρεμιέρα: 5 Νοεμβρίου

Μέρα και ώρες παραστάσεων: Κάθε Κυριακή στις 11.00 & στις 15.00
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Ανέργων/Άνω των 65 ετών/Ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 8€

Οι αγαπημένοι Patari Project, μετά τη μεγάλη επιτυχία τους Πιάνω Παπούτσι Πάνω στο Πιάνο, επιστρέφουν στο ΠΟΡΤΑ από τις 5 Νοεμβρίου, για να βυθιστούν στο μύθο της Χιονάτης και των Επτά Νάνων.

Η παράσταση είναι μια δημιουργία της ομάδας.

Σκηνοθεσία: Σοφία Πάσχου
Συνεργάτες Σκηνοθεσίας: Εριφύλη Στεφανίδου, Γιάννης Γιαννούλης
Μουσική: Κορνήλιος Σελαμσής
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαιρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Μουσικός: Βασίλης Παναγιωτόπουλος
Με τους: Θεοδόση Κώνστα, Θάνο Λέκκα, Ειρήνη Μακρή, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Γιώργο Σύρμα, Αλέξανδρο Χρυσανθόπουλο, Αποστόλη Ψυχράμη

Διάρκεια: 95 λεπτά (με διάλειμμα)

• ΘΕΑΤΡΟ

Καντίντ ή η Αισιοδοξία

Σκην.: Θωμάς Μοσχόπουλος
Πρεμιέρα: 8 Δεκεμβρίου

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή και Σάββατο στις 21.15 και Κυριακή στις 18.30
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 15€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ομαδικό (άνω των 10 ατόμων) 12€, Ανέργων 8€

Ένα από τα σημαντικότερα έργα των γαλλικών γραμμάτων έρχεται στο ΠΟΡΤΑ, σε συμπαραγωγή με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης, από τις 18 Δεκεμβρίου σε διασκευή και σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου: Καντίντ ή η Αισιοδοξία. Ένα σατιρικό κείμενο, μικρό σε όγκο, του οποίου η δειλή- ή για την ακρίβεια σχεδόν κρυφή- εμφάνιση στα 1759, δεν προϊδέαζε για τη μεγάλη επιρροή και διάρκειά του στους επερχόμενους αιώνες.

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Θωμάς Μοσχόπουλος
Κίνηση: Σοφία Πάσχου
Σκηνικά: Ευαγγελία Θεριανού
Κοστούμια: Κλαίρ Μπρέισγουελ
Φωτισμοί: Σοφία Αλεξιάδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Παντελής Φλατσούσης
Β’ Βοηθός σκηνοθέτη: Ρωμανός Μαρούδης
Συμπαραγωγή: ΠΟΡΤΑ & ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης

Πρεμιέρα στην Κοζάνη: 27 Οκτωβρίου

Η παράσταση Καντίντ ή η Αισιοδοξία επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Με τους: Μιχάλη Συριοπουλο, Ελένη Βλάχου, Ειρήνη Μπούνταλη, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Μάνο Γαλανή, Παντελή Βασιλόπουλο, Φοίβο Συμεωνίδη, Βασίλη Κουλακιώτη, Δημήτρη Φουρλή

Ο Αληθινός

Ομάδα VASISTAS/Σκην.: Αργυρώ Χιώτη
Πρεμιέρα: 23 Δεκεμβρίου

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 15.00 και Κυριακή στις 21.15
Τιμές εισιτηρίων: Κανονικό 10€, Φοιτητικό, ΑΜΕΑ, άνω των 65, ανέργων 8€

Αντλώντας υλικό και διασκευάζοντας ηχογραφημένα Μικρασιάτικα παραμύθια/αφηγήσεις, όπως τα μετέφερε η γιαγιά Αργυρώ, «ο Αληθινός» γλιστράει σε ένα συμβολικό και ποιητικό σύμπαν πάντα με άξονα την προσωπική σύνδεση και τον επαναπροσδιορισμό του παρόντος.

Δραματουργική επεξεργασία: Ομάδα VASISTAS
Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη σε συνεργασία με τον Αντώνη Αντωνόπουλο
Ηχητικός Σχεδιασμός: Jan Van de Engel
Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου
Κοστούμια: Ηρώ Βαγιώτη
Σκηνικός Χώρος: Μπάμπης Χιώτης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη
Φωτογραφίες: Geli Kalampaka

Με τις: Θεανώ Μεταξά, Νικολίτσα Ντρίζη, Ματίνα Περγιουδάκη, Τζωρτζίνα Χρυσκιώτη

Η παράσταση Ο Αληθινός επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Διάρκεια: 70 λεπτά