Οι τιμητικές αυτές διακρίσεις είναι οι μοναδικές επαμειβόμενες και απονέμονται κάθε χρόνο σε νέους ηθοποιούς για την ερμηνεία τους την περασμένη θεατρική περίοδο.

Συνοδεύονται επίσης από ένα κόσμημα: τον σταυρό του Χορν για τους άνδρες και την καρφίτσα της Μελίνας για τις γυναίκες.

Oι υποψήφιοι για το βραβείο Δημήτρης Χορν είναι οι:
Προμηθέας Αλειφερόπουλος για τον ρόλο του αυτιστικού Έρον στο Με τη σιωπή του Αλεχάντρο Κασόνα σε σκηνοθεσία Νίκου Καραγεώργου.

Θανάσης Αλευράς για την ερμηνεία του στους Ηρωες της Ελένης Γκασούκα σε σκηνοθεσία της ίδιας.

Νικόλας Παπαγιάννης για τον ρόλο του Ρομυάλντ στην Ερωτευμένη Νεκρή του Τεοφίλ Γκοτιέ σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου.

Ευθύμης Παπαδημητρίου για τον ρόλο του Γιούρο στο Μόνο την Αλήθεια- Μέρος Ι των Βασίλη Μαυρογεωργίου- Μαρίας Φιλίνη σε σκηνοθεσία του πρώτου.

Ομηρος Πουλάκης στο ρόλο του Μίκυ στην παράσταση Καθόλου Καλά της Ούρσουλα Ράνη Σάρμα σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου.

Υποψήφιες για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη, το οποίο θεσμοθετήθηκε πέρυσι, είναι οι:
Στεφανία Γουλιώτη για το ρόλο της Ηλέκτρας στην ομώνυμη τραγωδία του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Πήτερ Στάιν.

Ελίνα Μάλαμα για την ερμηνεία της στα Επτά Κουτιά της Πανδώρας του Βασίλη Ζιώγα σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου.

Λουκία Μιχαλοπούλου για το ρόλο της Ιρίνας στην παράσταση Σας αρέσει ο Μπραμς της Μάρως Δούκα σε σκηνοθεσία Γιώργου Μιχαηλίδη.

Ιωάννα Παππά για την ερμηνεία της ως Κοιμωμένη στο έργο Η Κοιμωμένη Ξύπνησε της Ξένιας Καλογεροπούλου και του Θωμά Μοσχόπουλου σε σκηνοθεσία του τελευταίου.

Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Σταμάτης Φασουλής που είναι ένας από τους διοργανωτές και θα την επιμεληθούν οι Αργύρης Ξάφης και Κώστας Γάκης.Την απονομή θα κάνουν οι περσινοί βραβευθέντες Γιάννος Περλέγκας και Εύη Σαουλίδου.

Info

31 Μαρτίου, στο θέατρο Δημήτρης Χορν.