Για λίγες μόνο μέρες, από 14 έως 30 Ιουνίου, οι καλλιτέχνες του «13ου φ» επεμβαίνουν δημιουργικά με ατομικά τους έργα, που αποτελούν όμως αναπόσπαστη ψηφίδα μιας συλλογικής οπτικής. Το Τρένο αποτελεί πηγή έμπνευσης αλλά και μέρος των ίδιων τους των έργων.

Το «13ο φ» αποτελεί ομάδα νέων καλλιτεχνών από τη Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, η οποία από τις πρώτες εικαστικές αναζητήσεις της μέχρι σήμερα μετρά δέκα χρόνια. Παίρνοντας τώρα το όνομά της, παρουσιάζει την πρώτη της εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «Θέα Εντός» στην Αμαξοστοιχία – Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ. Κάθε καλλιτέχνης διεκδικεί από ένα κουπέ του New Wagon και δημιουργεί εκεί την προσωπική του γκαλερί. Δώδεκα ξεχωριστοί κόσμοι μπαίνουν σε κοινή τροχιά. Τα έργα έχουν κοινή διάσταση και θεματολογία αλλά φέρουν την προσωπική σφραγίδα και τα βιώματα του κάθε καλλιτέχνη.

Οι καλλιτέχνες του “13ο φ” προσκαλούν τους επισκέπτες να γίνουν επιβάτες του βαγονιού. Να περιηγηθούν σε δώδεκα κουπέ τέχνης, σε ένα ταξίδι εσωτερικότητας με δώδεκα στάσεις. Ένα έργο 1μx1μ εγκαθίσταται στο κάθε κουπέ και περιγράφει στον επισκέπτη-επιβάτη τα σημεία ενδιαφέροντος που τον περιμένουν όταν διανύσει το δικό του ταξίδι εντός, με σύνορα εκτός.

Το πνεύμα συλλογικότητας είναι ο κοινός τόπος της ομάδας και στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η προβολή της ιδιαιτερότητας και μοναδικότητας του κάθε καλλιτέχνη μέσα σ’ ένα προκαθορισμένο ομαδικό κάδρο.

To «13ο φ» αποτελούν:

Αβραμοπούλου Ιφιγένεια, Αθανασιάδης Θανάσης, Κασσελάς Ηλίας, Κηπουρός Δήμος, Κόντογλη Τίνα, Κούρτης Κων/νος, Μακινατζής Θωμάς, Μικαγελιάν Λιάνα, Μίχα Αναστασία, Πολυχρονάκης Ζαχαρίας, Προβατά Έλενα, Χαραλαμπίδου Ευγενία