Οκτώ ημέρες μετρά σήμερα το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Οι προβολές λαμπερές, άλλες εξαίσιες, άλλες μέτριες. Τα υπόλοιπα, απλώς για να έχουμε να λέμε…

Οκτώ ημέρες μετρά σήμερα το 64ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Οι προβολές λαμπερές, άλλες εξαίσιες, άλλες μέτριες. Τα υπόλοιπα, απλώς για να έχουμε να λέμε…


Το κόκκινο χαλί του Palazzo del Cinema της Βενετίας φέτος ενέπνευσε τους διάσημους χολιγουντιανούς αστέρες για πολιτικοκοινωνικά μηνύματα. Μετά τη Σαρλίζ Θερόν που εξέφρασε την επιθυμία και την ελπίδα να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στρατιώτες από το Ιράκ στη μαμά πατρίδα, ήρθε η σειρά του γοητευτικού κυρίου Ρίτσαρντ Γκιρ.


Ο Γκιρ, πρωταγωνιστής σε δύο διαγωνιζόμενες ταινίες μεταξύ των άλλων, υποστήριξε ένθερμα για μία ακόμα φορά την αυτονομία του Θιβέτ, δηλώνοντας όμως ότι θα απέχει από οποιοδήποτε μποϊκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008 στο Πεκίνο… Σε συνέχεια των δηλώσεων ανέφερε επαναστατικά ότι η Κίνα θα πρέπει να αποδεχτεί την αυτονομία του Θιβέτ και να αναγνωρίσει τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτικών κρατουμένων.


Στις προβολές της έβδομης ημέρας της Μόστρας και η ταινία του Τοντ Χέινς, I m not there, με αποσπάσματα από τη ζωή του Μπομπ Ντίλαν. Ενδιαφέρον concept, ξετυλίγοντας τη ζωή του Ντίλαν μέσα από επτά διαφορετικά πρόσωπα. Οι Κρίστιαν Μπέιλ, Χιθ Λέτζερ, Ρίτσαρντ Γκιρ και…. Κέιτ Μπλάνσετ, ενσάρκωσαν τον επαναστάτη, ποιητή και τραγουδιστή Μπομπ Ντίλαν σε επτά διαφορετικές φάσεις της ζωής του.

Στις πολύ καλές ταινίες του διημέρου και η γαλλική Το μυστικό του σπόρου του Αμπντελατίφ Κεσίς, που παρουσιάζει τα προβλήματα μιας αραβικής καταγωγής οικογένειας που ζει σε παραλιακή πόλη της Γαλλίας.


Λογοκρισία για την ταινία του Ανγκ Λη Lust, Caution, που διαγωνίζεται για τον Χρυσό Λέοντα, αποφάσισαν οι κινεζικές αρχές και ακατάλληλο κάτω των 17 οι αμερικανικές. Ο Ανγκ Λη, μετά την επιτυχία του Brokeback Mountain, δεν πτοήθηκε καθόλου και αποφάσισε να προχωρήσει σε νέο μοντάζ της ταινίας, κόβοντας κάποιες σεξουαλικές σκηνές.

Η όγδοη και σημερινή ημέρα του Φεστιβάλ είναι αφιερωμένη στον ψηφιακό κινηματογράφο και συγκεκριμένα σήμερα είναι η μέρα του Tim Burton! Ποιος άλλος εκτός από τον Johnny Depp θα μπορούσε να παρουσιάσει την απονομή του Χρυσού Λέοντα στον Burton για την προσφορά του στον ψηφιακό κινηματογράφο. Σε συνέχεια της απονομής θα προβληθεί αφιερωματικά το The Nightmare Before Christmas του Tim Burton σε 3D version.


Για την όγδοη ημέρα του Φεστιβάλ έχουμε προβολές περίπου 15 ταινίων, μεταξύ των οποίων τα film του José Luis Guerin, En la ciudad de Sylvia και του Miike Takashi, Sukiyaki Western Django και το Help Me Eros του Lee Kang Sheng, ενώ το αφιέρωμα στα Spaghetti Westerns συνεχίζεται…