Η καλλιτέχνης ξεδιπλώνει την πρακτική της, ανοίγοντας μια συζήτηση μεταξύ τέχνης και επιστήμης, ενώ ενισχύει την περιέργεια για το σύμπαν και τη σχέση του με τον πλανήτη που αποκαλούμε «σπίτι». Aναζητά μεθοδολογικές διασταυρώσεις στην ερευνητική διαδικασία μεταξύ χορογραφίας και αστροφυσικής, υπογραμμίζοντας τη δημιουργική σύνθεση των δύο τομέων.

Από τις 16 Νοεμβρίου έως τις 13 Δεκεμβρίου, το πρότζεκτ της «The Space Cadet» καταλαμβάνει τον χώρο του Flux Laboratory Athens. Ο χορευτής Άγγελος Αποστολίδης (Fuerza Negra), που επιλέχθηκε μέσα από ακρόαση, ενεργοποιεί την επιτόπια εγκατάσταση, βρισκόμενος σε διάδραση με το ‘φωτιστικό τοπίο’ που σχεδίασε ειδικά η lighting designer Άννα Σμπώκου.

Το ‘The Space Cadet’ εξετάζει την ποιητική της εξερεύνησης του διαστήματος μέσω της εμπειρίας του αστροναύτη. Με τη χρήση κίνησης, φωτός και ήχου, ο χώρος της περφόρμανς και ο χορευτής μεταφέρονται συνεχώς σε μέρη, καλύπτοντας μεγάλες αποστάσεις, ενώ παραμένουν σε έναν -φαινομενικά- περιορισμένο χώρο.

Σε απόλυτη συμμόρφωση με τα ισχύοντα μέτρα προστασίας, το εν εξελίξει έργο υλοποιείται με τη μορφή προβών, ενώ η διαδικασία θα μεταδίδεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Flux Laboratory, όπως το Instagram και το Facebook.

Το καλοκαίρι του 2021 το τελικό έργο θα παρουσιαστεί στο Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου. Στη συνέχεια, θα ταξιδέψει σαν pop-up performance σε δημόσιους χώρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την πρόσφατη συνέντευξη της Χλόης Αλιγιάννη σχετικά με την έρευνά της εδώ.

Συντελεστές:

Χορογραφία / Μουσική / Σχεδιασμός: Χλόη Αλιγιάννη
Συνδημιουργία κινησιολογικού υλικού: Άγγελος Αποστολίδης & Χλόη Αλιγιάννη
Ερμηνευτής: Άγγελος Αποστολίδης (Fuerza Negra)
Φωτισμός: Άννα Σμπώκου
Κατασκευή Σκηνικού: XWorks / Γιάννης Αλιγιάννης

Επιστημονικοί σύμβουλοι: Μάνος Κιτσώνας (Ίδρυμα Ευγενίδου / Πλανητάριο), Αθανάσιος Ακύλας (Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών), Mindy Howard (InnerSpace Training), Dr. Katrin Leschke (University of Leicester), Dr. Simon Lindsay (University of Leicester), Mazdak Nassir (Space Nation).

Το πρότζεκτ υλοποιείται με επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Με τη υποστήριξη των: Flux Laboratory Athens, The Croft Residency, Inner Space Training, Studio Wayne McGregor Freespace Programme

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ

Χλόη Αλιγιάννη

Η Χλόη Αλιγιάννη είναι χορογράφος και διεπιστημονική καλλιτέχνης. Με υπόβαθρο τις καλές τέχνες και τον χορό, είναι μέλος του Chisenhale Dance Space και FreeSpace καλλιτέχνης στο Studio Wayne MacGregor. Το χορογραφικό της έργο έχει υποστηριχθεί από το Arts Council England, τις τοπικές αρχές και τους οργανισμούς τέχνης, ενώ παράλληλα σκηνοθετεί κίνηση για το θέατρο και τις εικαστικές τέχνες. Αυτή τη στιγμή συμμετέχει στο συνεργατικό έργο Maths Meets Arts στο Πανεπιστήμιο του Leicester με επικεφαλής τον μαθηματικό Dr. Katrin Leschke (Πανεπιστήμιο του Leicester) και η πρακτική της πραγματοποιείται μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας. Έχει διδάξει σύγχρονο χορό για το Πρόγραμμα Step Into Dance της Royal Academy, για το Central Foundation Girl’s School, το Chisenhale Dance Space, ενώ διεξήγαγε μαθήματα και εργαστήρια για ενήλικες, νέους και επαγγελματίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Άγγελος Αποστολίδης

Ο Άγγελος Αποστολίδης (Fuerza Negra) γεννήθηκε στην Αβάνα της Κούβας τον Δεκέμβριο του 1991 και μετά από δυο χρόνια, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει μέχρι σήμερα. Η επαφή του με το χορό ξεκίνησε το 2004 με ένα είδος χορού ονόματι Krump (Kingdom Radical Uplifted Might Price) βαθιά επηρεασμένος από το ντοκιμαντέρ “RiZe”. Από το 2006 ασχολήθηκε εντατικά με την Hip-Hop Dance, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα και άλλα street styles χορού (Poppin, Breakin, Lockin). Σημαντική υπήρξε και η συμβολή των σεμιναρίων που παρακολούθησε με καταξιωμένους χορευτές από όλο τον κόσμο, αλλά και συνεχίζει να παρακολουθεί κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών. Έχει λάβει σημαντικές διακρίσεις τόσο σε ατομικό επίπεδο, όσο και με τις ομάδες που εκπροσωπεί. Το 2017 δημιουργώντας την επαγγελματική ομάδα χορού “A Move Called Mess” (A.M.C.M) συμμετέχει ενεργά στη δημιουργία επαγγελματικών κινηματογραφικών βίντεο χορού, όπως το “Noon Mess” αναλαμβάνοντας εξολοκλήρου τη σκηνοθετική και χορογραφική προσέγγιση. Έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον σκηνοθέτη Γιάννη Σκουρλέτη και την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, ενώ έχει πολύχρονη εμπειρία ως χοροδιδάσκαλος.

FLUX LABORATORY ATHENS

Το Flux Laboratory παράγει πολύπλευρη καλλιτεχνική δράση και πειραματίζεται συνεχώς με νέες διαδικασίες δημιουργίας και συνεργασίας. Ενθαρρύνει τις συνέργειες μεταξύ φορέων του δημόσιου, ιδιωτικού και επιχειρηματικού τομέα. Από το 2016, υποστηρίζει και παράγει έργο στην Ελλάδα υπό την αιγίδα της Ελβετικής Πρεσβείας. Από τον Μάιο του 2019 το Flux Laboratory Athens δραστηριοποιείται ως μη κερδοσκοπική εταιρεία με έδρα την περιοχή της Πλάκας. Ερευνητικός άξονας του καλλιτεχνικού του προγράμματος είναι το Σώμα. Το Σώμα διερευνάται ως αναπόσπαστο εργαλείο καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως πηγή καταγραφής γνώσης και εμπειριών, αλλά και ως μια δυναμική που νοηματοδοτεί τις έννοιες της συνοχής του κοινωνικού ιστού και της κοινότητας.